GHOST – “Allergiás vagyok mindenre, ami a nu-metalra utal”

Impera címmel március 11-én jelenik meg a svéd Ghost új albuma, harmadik előzetest, a szöveges videóval kísért Twenties dalt pedig tegnap mi is bemutattuk.

A Ghost főnöke, Tobias Forge a Metal Injectionnek nyilatkozva a zenei ízlésére is kitért.

A legutóbbi beszélgetésünk során nagyon röviden érintettük néhány zenei hatásodat. Említettél akkor néhány nevet, például a Necrophagia és a Morbid Angel nevét. Vannak olyan kiemelkedő vagy akár kevésbé ismert zenekarok, akiket szerettél, vagy akiket az elmúlt években szerettél meg, és amelyek meglephetik a rajongókat?

Van egy olyan banda, amit szerintem nem sokszor emlegetnek, de egyértelműen azok között van, akiket szeretek, és ez a Negative Plane (egy jó ideje nem aktív amerikai black metal csapat). Aztán ott egy nyilvánvalóan régi zenekar, ami pár éve egy kicsit megint újjáéledt, a Gorguts. A Colored Sands lemezük (2013) nagyon király volt.

Az én ízlésem nagyon régisulis. Amióta úgy ’94 táján a nu-metal elkezdte igazán megmutatni az arcát, allergiás vagyok mindenre, ami a nu-metalra utal, és sajnos ez amolyan egy örök műfajnak látszik, ’94-től napjainkig. A zenekarok, amiket szeretek, általánosságban úgy szólnak, mint egy ’87-es death metal banda. Sajnos. Utálok negatív lenni. De sok más zenét is szeretek. Sokféle rockot szeretek. Ha erről van szó, akkor nyitottabb vagyok, de ami az extrém metalt illeti, akkor a ’93-as és ’94-es éveknél zárom a dolgokat. Utána minden más csak szar.


A Loudwire-nek korábban Tobias Forge elárult egy-két érdekes részletet a mostani stúdiózásról. Többek között azt is, hogy az Opeth gitárosa, Fredrik Åkesson (Krux, ex-Talisman stb.) játszotta fel a gitártémák jó részét a stúdióban.

Tobias Forge:…Egy kicsit mindenhez értek, ha tényleges zenélésről van szó. Tudok dobolni, basszusozni, gitározni, de nem vagyok virtuóz.

Ezúttal jött egy másik gitáros, aki magára vállalta azt a hatalmas feladatot, hogy lényegében mindent újra feljátsszon. Egész életemben gitároztam, de ellentétben a legtöbb gitárossal, akik sikeres zenekarokban játszanak, turnéznak, tehát folyton gitároznak, én egy csomó mást is csinálok, szóval szinte úgy érzem minden alkalommal, amikor újra nekilátok dalokat írni, demózni, rákészülni egy lemez felvételére, hogy gyorsan kell újra szintre hoznom magam.

A turnékon például többnyire dobolok, persze, egy hátsó próbateremben, ahol általában a bemelegítés zajlik. A napi gyakorlatok része, hogy egy órán át dobolok, a gitározásról viszont hajlamos vagyok megfeledkezni. Egy-egy lemez készítésekor valójában a demók diktálják, hogy mit kell játszani – mindig meg lehet fejteni a dolgokat, és van mód arra, hogy újrakezdjem, újra megcsináljam, hogy összerakosgassam a témákat.

Amikor azonban jött a tényleges feljátszás, egy barátom, Fredrik Åkesson, az Opeth gitárosa segített nekem. Fredrik az a fajta gitáros, aki minden nap öt órán át játszik. Elképesztően tehetséges. Köröket ver rám, bármit is rögzítek a demóknál, ráadásul ízzel, érzéssel gitározik.Az Impera album producere Klas Åhlund volt, a keverést pedig Andy Wallace végezte.
GHOST – Twenties (a 2022-es Impera albumhoz)A lemez második előzetese a Call Me Little Sunshine dal volt, amelynek klipjét Matt Mahurin rendezte. A videóban Ruby Modine amerikai színésznő, énekesnő és táncosnő közreműködik.

Birodalmunkat a régi hamvaiból építjük fel.GHOST – Call Me Little Sunshine (a 2022-es Impera albumhoz)


Manapság, amikor a felhők eltakarják a napot, és hemzsegnek a rossz előjelek, a Ghost ismét feltámad, és az eddigi legnagyobb egyesült királyságbeli és európai turnéjára indul.

2022 áprilisában és májusában a Grammy-díjas banda ismét felkantározza fekete lovait, hogy elvigye sötét extravaganciáját az arénákba.

A 2018-as A Pale Tour Named Death koncertkörút a történelmi Royal Albert Hallban kezdődött Londonban; régóta várt visszatérésként az Imperatour – Europe 2022 elnevezésű turnéval a Ghost ismét az Egyesült Királyságban indít, mielőtt megérkezne Európa legimpozánsabb koncerthelyszíneire.


Budapest Aréna: május 18.

Minden városban az Uncle Acid & The Dead Beats és a Twin Temple nyitja majd az estét.GHOST – Hunter’s Moon (a 2022-es Impera album előzeteseként)

GHOST – Impera
(03/11 – Loma Vista Recordings)

01. Imperium
02. Kaisarion
03. Spillways
04. Call Me Little Sunshine
05. Hunter’s Moon
06. Watcher In The Sky
07. Dominion
08. Twenties
09. Darkness At The Heart Of My Love
10. Grift Wood
11. Bite Of Passage
12. Respite On The Spital FieldsKERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.