Skip to content

DROPKICK MURPHYS – „Néha nagyon is hasznos, ha nem hagyja az ember, hogy szarakodjanak vele”

Kelta-punk, street vagy folkos punk, mindegy milyen bélyeget kap a bostoni The Dropkick Murphys, egy biztos a dalaik egyszerre ingerelnek pogóra, táncra és bulizásra, ugyanakkor felkavaró és elgondolkodtató szövegeik is vannak. Turn Up The Dial címmel már a tizedik nagylemezüket adták ki nemrég, és leginkább erről kérdeztük az egyik alapítót, Ken Casey-t, aki kénytelen volt a basszusgitárját szögre akasztani.

Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

www.facebook.com/DropkickMurphys

Mit akartatok kifejezni a Turn Up And Dial lemezcímmel?

„A címadó szám amolyan felhívás arra, hogy csináljunk mindent szenvedélyesen. Mi is szenvedéllyel zenélünk, a színpad előtt is ugyanazt a szenvedélyt, beleélést akarjuk látni. De ez persze nemcsak a koncertekre vonatkozik, hanem az élet minden területére. Zenélj még hangosabban, dolgozz keményebben, bulizz vadabbul, ha pedig már tele a tököd mindennel, akkor a tiltakozásod is legyen erőteljes. Az életet csak úgy érdemes élni, hogy feltekered a hangerőt! És ez most különösen fontos, mármint ha véget ér ez a nyamvadt kényszerszünet. Csapjunk bele, fiúk és lányok!”

A Middle Finger dallal kinek üzentek?

„Az a szöveg nem egy konkrét személynek szól, inkább egy hozzáállást testesít meg. Mi ilyenek vagyunk, ez van a vérünkben. Nem is tudunk nem ilyenek lenni. Néha ez nagyon is hasznos, mármint az, hogy nem hagyja az ember, hogy szarakodjanak vele, néha pedig meg kell fizetni az árát annak, ha nem tudod befogni a szádat. De akkor is érdemes küzdeni. Sokkal jobb, mint nyusziként lapulni.”

DROPKICK MURPHYS – L-EE-B-O-Y (a 2021-es Turn Up The Dial albumhoz)

A tavaly tavasszal bemutatott előzetes dalotok címe az, hogy Mick Jones Nicked My Pudding. Kinek csórta el a pudingját a The Clash gitárosa?

„Ez egy valós sztori, a producerünk, Ted Hutt mesélte el még a stúdiózás korai szakaszában. És a puding az övé volt… (nevet) Akkoriban Angliában dolgozott egy több stúdiót rejtő komplexumban, a konyha és a frigó azonban közös volt, és amikor ment kajálni, azt látta, hogy Mick Jones ül az asztalnál és épp zabálja a pudingját. Amúgy Ted volt a hibás, mert elfelejtette ráírni a nevét a puding dobozára, de így is halálra röhögtük magunkat azon, ahogy elmesélte a sztorit. Egyébként Joe Strummerrel, a Clash frontemberével már volt szerencsém személyesen találkozni, és kimondottan jó arcnak bizonyult. Találkoztunk már néhány olyan fickóval, akire felnéztünk, aztán a személyes találkozás óriási csalódást okozott, és ez a nótánk amolyan figyelmeztetés akart lenni. De pont nem Mick Jonesról szól, mert ő nem tudhatta, hogy Ted pudingját csórta el. Viszont az nagyon igaz, hogy könnyen csalódhat az ember, ha összefut valamelyik példaképével.”

DROPKICK MURPHYS – Mick Jones Nicked My Pudding (a 2021-es Turn Up The Dial albumhoz)

A 90-es évek közepén indult a Dropkick Murphys. A The Clash a fontos hatásaitok egyike volt akkoriban?

„A múlt hónapban volt az ötvenkettedik születésnapom, a korombeli punk rockerek mind nagy The Clash rajongók voltak. Aki mást mond, az hazudik! (nevet) Engem konkrétan a The Clash vezetett be a punk rock világába, amikor 12-13 éves voltam. A baseballcsapatunkban volt egy pár évvel idősebb srác, tőle kaptam egy válogatást, és az meg is pecsételte a sorsomat. Nagyon sok bandának ők mutatták meg, hogy igenis het fontos üzenete egy zenekarnak, de azt is, hogy bátran lehet különféle zenei stílusokat keverni. Mi is játszhatunk egy csomó különféle dolgot, attól még Dropkick Murphys maradunk. Szerintem ez is az egyik titka annak, hogy 25 évvel a megalakulásunk után is itt vagyunk, az emberek pedig szeretik, amit csinálunk.”

A City By The Sea nóta Boston­ról szól. Hogyan írnád le a szülővárosotokhoz fűződő kapcsolatotokat?

„Ez egy örök szerelem. Talán azért is imádjuk annyira a várost, mert olyan sok időt töltünk távol. Azok a cimboráim, akik többnyire ki sem teszik a lábukat Bostonból, gyakran mondogatják, hogy ez is milyen szar itt, az is milyen szar itt, nekünk azonban van összehasonlítási alapunk. Lényegében erről szól ez a szám is. Nyilván vannak negatívumok, én is tudnék sorolni párat, de ettől még Boston a legkirályabb hely a világon.”

A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!

DROPKICK MURPHYS – Turn Up The Dial (a 2021-es album)

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw