DROPKICK MURPHYS – “Néha nagyon is hasznos, ha nem hagyja az ember, hogy szarakodjanak vele”

Kelta-punk, street vagy folkos punk, mindegy milyen bélyeget kap a bostoni The Dropkick Murphys, egy biztos a dalaik egyszerre ingerelnek pogóra, táncra és bulizásra, ugyanakkor felkavaró és elgondolkodtató szövegeik is vannak. Turn Up The Dial címmel már a tizedik nagylemezüket adták ki nemrég, és leginkább erről kérdeztük az egyik alapítót, Ken Casey-t, aki kénytelen volt a basszusgitárját szögre akasztani.

Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

www.facebook.com/DropkickMurphys

Mit akartatok kifejezni a Turn Up And Dial lemezcímmel?

“A címadó szám amolyan felhívás arra, hogy csináljunk mindent szenvedélyesen. Mi is szenvedéllyel zenélünk, a színpad előtt is ugyanazt a szenvedélyt, beleélést akarjuk látni. De ez persze nemcsak a koncertekre vonatkozik, hanem az élet minden területére. Zenélj még hangosabban, dolgozz keményebben, bulizz vadabbul, ha pedig már tele a tököd mindennel, akkor a tiltakozásod is legyen erőteljes. Az életet csak úgy érdemes élni, hogy feltekered a hangerőt! És ez most különösen fontos, mármint ha véget ér ez a nyamvadt kényszerszünet. Csapjunk bele, fiúk és lányok!”

A Middle Finger dallal kinek üzentek?

“Az a szöveg nem egy konkrét személynek szól, inkább egy hozzáállást testesít meg. Mi ilyenek vagyunk, ez van a vérünkben. Nem is tudunk nem ilyenek lenni. Néha ez nagyon is hasznos, mármint az, hogy nem hagyja az ember, hogy szarakodjanak vele, néha pedig meg kell fizetni az árát annak, ha nem tudod befogni a szádat. De akkor is érdemes küzdeni. Sokkal jobb, mint nyusziként lapulni.”

DROPKICK MURPHYS – L-EE-B-O-Y (a 2021-es Turn Up The Dial albumhoz)

A tavaly tavasszal bemutatott előzetes dalotok címe az, hogy Mick Jones Nicked My Pudding. Kinek csórta el a pudingját a The Clash gitárosa?

“Ez egy valós sztori, a producerünk, Ted Hutt mesélte el még a stúdiózás korai szakaszában. És a puding az övé volt… (nevet) Akkoriban Angliában dolgozott egy több stúdiót rejtő komplexumban, a konyha és a frigó azonban közös volt, és amikor ment kajálni, azt látta, hogy Mick Jones ül az asztalnál és épp zabálja a pudingját. Amúgy Ted volt a hibás, mert elfelejtette ráírni a nevét a puding dobozára, de így is halálra röhögtük magunkat azon, ahogy elmesélte a sztorit. Egyébként Joe Strummerrel, a Clash frontemberével már volt szerencsém személyesen találkozni, és kimondottan jó arcnak bizonyult. Találkoztunk már néhány olyan fickóval, akire felnéztünk, aztán a személyes találkozás óriási csalódást okozott, és ez a nótánk amolyan figyelmeztetés akart lenni. De pont nem Mick Jonesról szól, mert ő nem tudhatta, hogy Ted pudingját csórta el. Viszont az nagyon igaz, hogy könnyen csalódhat az ember, ha összefut valamelyik példaképével.”

DROPKICK MURPHYS – Mick Jones Nicked My Pudding (a 2021-es Turn Up The Dial albumhoz)

A 90-es évek közepén indult a Dropkick Murphys. A The Clash a fontos hatásaitok egyike volt akkoriban?

“A múlt hónapban volt az ötvenkettedik születésnapom, a korombeli punk rockerek mind nagy The Clash rajongók voltak. Aki mást mond, az hazudik! (nevet) Engem konkrétan a The Clash vezetett be a punk rock világába, amikor 12-13 éves voltam. A baseballcsapatunkban volt egy pár évvel idősebb srác, tőle kaptam egy válogatást, és az meg is pecsételte a sorsomat. Nagyon sok bandának ők mutatták meg, hogy igenis het fontos üzenete egy zenekarnak, de azt is, hogy bátran lehet különféle zenei stílusokat keverni. Mi is játszhatunk egy csomó különféle dolgot, attól még Dropkick Murphys maradunk. Szerintem ez is az egyik titka annak, hogy 25 évvel a megalakulásunk után is itt vagyunk, az emberek pedig szeretik, amit csinálunk.”

A City By The Sea nóta Boston­ról szól. Hogyan írnád le a szülővárosotokhoz fűződő kapcsolatotokat?

“Ez egy örök szerelem. Talán azért is imádjuk annyira a várost, mert olyan sok időt töltünk távol. Azok a cimboráim, akik többnyire ki sem teszik a lábukat Bostonból, gyakran mondogatják, hogy ez is milyen szar itt, az is milyen szar itt, nekünk azonban van összehasonlítási alapunk. Lényegében erről szól ez a szám is. Nyilván vannak negatívumok, én is tudnék sorolni párat, de ettől még Boston a legkirályabb hely a világon.”

A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!

DROPKICK MURPHYS – Turn Up The Dial (a 2021-es album)

KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze, február 18-án pedig már jön is Ross Dolanék új albuma, az Acts Of God.
Shattering Reflection címmel április 1-jén jelenik meg a régisulis speed/thrash metalt játszó belga Evil Invaders harmadik albuma, a 2017-es Feed Me Violence utódja. A Francesco Paoli producerrel felvett 10 dalos lemez első előzetese a videoklippel kísért In Deepest Black dal.