Skip to content

CIVIL WAR – „Emberek vagyunk mi is”

Tíz évvel ezelőtt kettészakadt a Sabaton, a zenekarból távozó Rikard Sundén és Oskar Montelius gitárosok, Daniel Mullback dobos és Daniel Mÿhr billentyűs pedig még abban az évben megalapították a Civil Wart. Bár mára az eredeti ex-sabatonos tagságból itt is csak ketten maradtak, múltjukra büszkék. Ráadásul azóta egy születésnapi koncert erejéig ismét egy színpadra álltak korábbi zenekarukkal, idén pedig hat év kihagyás után készült új album, ami az első Kelly Sundown Carpenter énekessel. Az aktualitásokkal Daniel Mÿhr segített képbe kerülni.

Vikingek, amerikai őslakosok, Artúr királyhoz köthető legendák – csak pár téma az új lemezről. Már ebből is látszik, hogy a történelem teljesen más szegmensét mutatjátok be teljesen máshogy, mint a Sabaton.

„Igen, ezeket a témákat több dalban is érintjük, nagyon igyekeztünk beleásni magunkat. A Dead Man’s Glory arról az időszakról szól, amikor a vikingek megérkeztek Írországba. Azokat a történeteket, amik az amerikai őslakosokról szólnak, és az európaiak hódításairól a tengerentúlról, az őslakosok szemszögéből írtuk meg. Viszont nem kizárólag a történelem inspirált minket, vannak teljesen személyes témákról szóló dalok is, belső vívódás, hétköznapi gondolatok, általános nehézségek. Tudod, amolyan ’emberek vagyunk mi is’ típusú dolgok. Van két dal, ami bár érinti a háború témáját, de az alapot egy nagyon furcsa és érdekes könyv szolgáltatta, és inkább az emberi psziché, viselkedés és a mentális állapot van középpontban. A könyv Az ötös számú vágóhíd Kurt Vonneguttól, ami végülis az egyik kedvenc olvasmányommá vált az utóbbi időben.”

Újra a Sabatonnal ünnepeltetek a zenekar huszadik születésnapján, nem is akárhogy! A Wackenen két színpadon zenélt egymás mellett két Sabaton – a jelenlegi, és a korábbi tagokból álló zenekar. Hogyan emlékszel vissza, milyen élmény volt?

„Elképesztő! Nem hiszem, hogy volt valaha ilyen a történelem során, ráadásul pluszban ott volt, hogy évek óta nem játszottunk velük, csodás volt egy estére újra Sabatonként színpadra állni. Ugye tavaly novemberben jelent meg a DVD az anyagból, akkor vissza is néztem megint, akkor azt kívántam, bár nézőként is ott lehettem volna. Bár így utólag belegondolva akkor azt kívántam, több dalt is elővehetnénk a Carolus Rex lemezről, hiszen az volt az utolsó, amin mi is játszottunk. De ettől függetlenül újra visszatérni a nagyszínpadra nagyon felemelő érzés volt! Ez az egész heavy/power metalos közösség amúgy is a szívem csücske, nagyon felszabadult, vidám, ugyanakkor komoly is tud lenni, ráadásul a Sabaton világától mi sem távolodtunk el a zenénkkel… Olyan érzés volt, mint mikor felnőttként sok év után vissza­látogatsz a szülői házba.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw