Skip to content

Cavalier king charles spániel, az elegáns öleb

Habár léteznek kimondottan sportolásra vagy munkára tenyésztett kutyafajták, mégsem mindenki szeretne egy efféle “hiperaktív” kedvencet. 

Akadnak olyan gazdik, akik bár nem akarnak lemondani a kutyatartás öröméről, de inkább egy olyan ebre vágynak, aki ideje nagy részében csak heverészik a kanapén, csendes, szelíd, engedelmes, és ugyan szeret játszani, de mégsem szed szét mindent. Nos, jó hír számukra, hogy bizony létezik ilyen fajta, mégpedig a cavalier king charles spániel!

A barátságos úrikutya

Ezt a fajtát már a 17. században is főként ölebként tartották a nemesek, ez a szerepe pedig azóta is megmaradt. Ő egy igazi szobakutya, aki folyton a gazdija nyomában jár, imádja a kényeztetést és nem veti meg a finom falatokat, például a Petgurunál kapható Panzi tápokat sem. Az etetésére egyébként nem árt odafigyelni, de erről majd kicsit később.

A cavalier king charles spániel tehát nemcsak ránézésre egy cuki, barátságos kis szőrgolyó, hanem a jelleme is szelíd és kedves. Rájuk nem igazán jellemző a dominanciaharc, ezért könnyen tarthatóak együtt más állatokkal, legyen szó akár cicáról, kutyáról vagy más házi kedvencről. 

Ebből adódóan a ház vehemens őrzését és a betörők eltrettentését ne is várd tőle, hiszen még az idegenekkel is képes seperc alatt összehaverkodni. 

Vidám és bohókás természete ellenére viszont nagyon is okos, könnyen megtanítható a különféle szabályokra és parancsszavakra. Akárcsak egy úri inas vagy társalkodónő, aki azt teszi, amit elvárnak tőle. Ha a gyerekek játszani akarnak vele, akkor arra is kapható, de ha épp csendre és nyugalomra van szükséged, akkor békében szundizik melletted a kanapén. Emiatt kiváló családi kedvenc válhat belőle.

Tartás és ápolás

Azzal talán nem mondunk újat, hogy a cavalier king charles spániel egy kimondott szobakutya. Rosszul viseli a hideget és az egyedüllétet, neki az a fontos, hogy mindig a gazdija közelében legyen, így főként benti tartásra javasolt. 

A selymes, puha bundája szerencsére nem igényel különleges ápolást, elég hetente 1-2 alkalommal átkefélni egy kicsit, valamint néha megfürdetni és némi fazonigazítást eszközölni a mancsok és fülek környékén. 

Etetés

Minden kutyára jellemző, hogy az etetést illetően mind a mennyiségre, mind a minőségre nagy hangsúlyt kell fektetni. Kerüld az olcsó, silány eleségeket, melyek nagyrészt csak gabonákat tartalmaznak, és válaszd inkább a teljes értékű, jó minőségű tápokat, melyek állati fehérje- és zsírforrásokban gazdagok. 

A már említett Panzi Fit Active Everyday Beef small például egy remek eledel ennek a fajtának. 

Mivel a cavalier king charles spániel nem a legaktívabb kutyák közé tartozik, ezért hajlamos az elhízásra, így különösen ügyelni kell arra, hogy mit és mennyit eszik. A jó minőségű táp alapvető, mellette viszont ne kapjon az asztalról “véletlenül” lepottyant ételdarabokat, sem sok jutalomfalatot, mert a nassolás bizony megbosszulja magát. Ha viszont ezekre odafigyelsz, akkor nem lesz gond.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw