Skip to content

A kerti lugastól az okospergoláig, azaz mit tud a modern pergola?

Ha családi házunk van, terasszal, erkéllyel, akkor általában szeretjük az időnk egy részét kint tölteni a szabad levegőn. Ám nyáron, amikor a nap sugarai erősen égetnek, el kell gondolkodnunk valamilyen árnyékoló rendszer felszerelésében.

Teraszokra, erkélyekre kitűnő megoldás a napellenző, amit ezekre, illetve a homlokzatra könnyedén felszereltethetünk. A pergola azonban egy sokkal komplexebb árnyékoló rendszer, amelynek fix váza van és tető borítja.

Sokan megijednek attól, hogy ezek a pergolák túl sokba kerülnek, és inkább meg sem próbálnak élni a lehetőséggel. Pedig az egyszerűbb, olcsóbb változatoktól egészen a luxuskivitelig építtethetünk ilyen praktikus és mutatós pavilont a kertünkbe. Pénzügyi keretünktől függően válogathatunk a különböző opciók között.

A legmodernebb bioklimatikus pergola

Amennyiben modern pergolát szeretnénk, a bioklimatikus típus lesz a legjobb választás. Ezek a lamellás rendszerek jelentik a kategória csúcsát, amit ráadásul lehet még fokozni. A lamellák az időjárás függvényében állíthatók, így akár teljesen vízhatlanná is zárhatók csapadék esetén.

A napsugárzás elleni védelmet is ezek a lamellák nyújtják, de a fénysugarak bejutásának iránya szerint változtatható az állásuk. Így tehát mindig az aktuális körülmények szerint tudjuk beállítani, ahogy nekünk a legkellemesebb.

A Topredőny pergolái vázának alapját extrudált alumíniumszerkezet és rozsdamentes acél elemek adják. Ezek gondoskodnak róla, hogy hosszú évekig megbízhatóan működjön a pergola, illetve könnyen karbantartható legyen.

Hova építsünk pergolát?

A pergola eredetileg kerti lugast jelentett, oszlopokra futtattak fel növényeket, amelyek az árnyékot biztosították az alatta pihenő embereknek. Manapság teraszfedésként vagy kerti pavilonként alkalmazzák a már sokkal korszerűbb változatait.

Az adott terület, ahova a pergolát építik, állhat az udvar közepén, teljesen különállóként vagy lehet a házhoz épített is. A ház környékének adottságai nyilvánvalóan meghatározzák a lehetőségeinket, illetve az igényeink, az elvárásaink is szerepet játszanak a tervezés során.

A pergola takarítása és karbantartása

A pergola nem igényel különösebb takarítást, ha évente 1-2 alkalommal kültéri tisztítószerrel lemossuk a tartószerkezetet, az pontosan elég lesz. Használjunk ehhez szivacsot, majd egy mikroszálas törlőkendővel áttörölhetjük.

A pergola extrákkal

A pergola automatizálható, aminek segítségével önműködően tud reagálni az időjárási körülmények megváltozására. Ha teljes védelmet szeretnénk, üvegajtóval vagy textilárnyékolóval az oldalaikat is lezárhatjuk. Így megóvnak minket a széltől is, illetve nagyobb eső esetén is kint maradhatunk a pergolában.

A körbefutó LED-világítás nagyon kellemes hangulatot teremt az esti órákban, ha pedig fűtőtesteket is elhelyezünk a pergolában, akkor nemcsak este, hanem hidegebb időszakokban is kényelmesen használhatjuk.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw