Skip to content

AXE CRAZY: Creatures on the Hunt

Ha jól emlékszem, a kábé egy évtizede csúcsát elért retro-heavy hullám nem igazán mosta el Lengyelországot, inkább tőlük nyugatra meg északra dobálta partra a bandákat, közöttük egy rakás jót is persze – néhányuk még ma is velünk van. Lengyel barátaink inkább az extrém műfajokban adtak a világnak erős csapatokat. Persze vannak a polák megyei másodosztályban klasszik heavy bandák, talán sokan itthon is ismerik az Ossuary (lengyel undergound heavy metal kiadó) olyan csapatait, mint a Roadhog, az Aquilla vagy a Shadow Warrior, esetleg a Frontiers lobogója alatt már nemzetközi vizeken hajózó Scream Maker.

A retrohullám idejében alakult Axe Crazy-nek már a neve is mutatja, hogy milyen műfajt és annak melyik éráját célozták meg: a banda a brit Jaguar 1982-es első Neat Records-os kislemezének A oldalas nótájáról adta a nevét magának. Ezek a vektorok, tessék. Hallgatom egy ideje a Bigos tesók – Robson és Adrian gitárosok – bandáját. A muzsikájukat erősen a NWOBHM, de nem 100%-ban a brit metal határozza meg. A korábbi anyagaikban is meghatározóan érzik a britek mellett a korai Stormwitch, kicsit kevésbé a Crossfire és a Sortilége feelinget, szóval igencsak nemzetközi heavy metalról van szó. Picit a címalkotásukban is felsejlik a németek hatása (pl. Creatures on the Hunt – Werewolves on the Hunt, Thunderzone – Thunderland, stb.) és Stanley hangszíne is ebbe az irányba fordítaná a produkciót, ugyanakkor minden fentitől függetlenül semmiféle primer utánérzés vagy kópia-érzés nem tapasztalható, a Creatures egy nagyon hangulatos heavy metal album. Nem alkot új korszakot, nem találja fel újra a heavy metalt, de úgy érzem, ez nem is célja. Illetve: nem is ez a célja. A műfaj sztereotípiáitól sem mentes, de ha az lenne, nem is lenne annyira hangulatos. Meglehet persze, hogy ennek a hangulatnak az átérzéséhez az is kell, hogy a hallgató legalább X generációs legyen és jól ismerje, szeresse a 80-as évek első felének heavy metal muzsikáját – vagy csak az utóbbi, de akkor fanatikusan.

Ahogy nézem az Axe Crazy srácait, ők a lengyel szükségállapot idején (80-83) még nemigen tologatták a csattogós lepkét sem, és pont ezért jár a vállveregetés nekik, hiszen a zenénk addig lesz majd, míg szól. Meg amíg segítesz, hogy szóljon.

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw