Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

AUDREY HORNE – Bergeni ördögharang

Bergen a norvég black metal egyik meghatározó színhelye, a két évtizede aktív Audrey Horne pedig több szálon is kapcsolódik a színtérhez, zenéjük azonban klasszikus rock/metal, jó sok régisulis ízzel (ld. Maiden, Ozzy, Whitesnake). Devil’s Bell címmel jött ki a csapat hetedik albuma, aki pedig önálló karaktert biztosít az energikus ötösfogatnak, az beszélgetőpartnerünk, a frontember Toschie.

Éppen húsz éve annak, hogy megalakultatok, és az első három lemezetek zeneileg még meglehetősen más irányt képviselt, mint az utóbbi évtized Audrey Horne-ja. Emlékszem, kezdetben még azt is mondták rátok, hogy ’a norvég Faith No More’…
„Ami persze akkor is baromság volt! (nevet) Az viszont tény, hogy nem voltunk egy szokványos norvég banda, eleve csak egy projektnek indult ez a sztori… Én akkoriban egy Sylvia Wane nevű bergeni csapatban voltam, ami amolyan posztrock, alternatív hard rock vonalon mozgott. Kjetil (Kjetil Greve dobos) hívott fel azzal, hogy van ez az új bandájuk, legyek az énekes. Sorolta, hogy kik vannak a csapatban, Arve, Ivar és Herbrand az Enslavedből, Tom (Tom Cato Visnes, azaz King Ov Hell) a Gorgorothból… Nem ismertem őket akkor még, mármint személyesen, de nyilván hallottam róluk. »Cimbi, dehát én nem vagyok egy extrém metal énekes!« (nevet) »Épp ezért kellesz, mert ez a zene nagyon más, és hidd el, tetszeni fog…« Úgyhogy lementem egy próbára, és azóta itt vagyok! (nevet) Herbrand és Tom viszont csak az első öt évben volt velünk, Ivar meg csak a kezdet kezdetén. Hamar kiderült, hogy a fő zenekaraik mellett nincs elég idejük az Audrey Horne-ra. És ezzel együtt a zenénk is változott. Mellesleg az új album keverését Herbrand végezte, a mai napig a legjobb cimborák vagyunk.”

Eredetileg mi volt az elképzelésetek?
„Nem volt mesterterv, csak jól akartuk érezni magunkat. Írtuk a zenéket és ki akartunk hozni egy lemezt, de egyikünk sem gondolt arra, hogy a fő bandáink mellett ebből valami komoly sztori lesz. Aztán egy kiadó meghallotta a demóinkat, kijött 2005-ben a No Hay Banda debüt, és azzal rögtön egy megtisztelő díjat kaptunk metal kategóriában (Spellemannprisen – ‘a norvég Grammy’). Egyikünk sem gondolta volna, hogy ez lesz a hobbimuzsikálásból! (nevet) Valójában az első lemezeknél még csak próbáltuk megfejteni, hogy kik is vagyunk, mit is akarunk. És tényleg volt némi Faith No More a hangzásunkban, de még több Alice In Chains, meg posztgrunge és alternatív hard rock. Szerintem a harmadik lemez táján alakult ki az igazi stílusunk, azért is adtuk annak a lemeznek az Audrey Horne címet, majd az utána következő Youngblood volt az, amikor már tudatosan a bandára koncentráltunk. Az már a Napalmnál jött ki. Az intenzívebb koncertezés során derült ki, hogy ez a klasszikus, tiszta hard rock sokkal inkább bejön nekünk, mint az atmoszférikusabb korai vonal. A színpadon ez sokkal erőteljesebb volt. És szórakoztatóbb is.”

Számos új dalban hallani a korai Iron Maiden hatását, sőt, a Devil’s Blood klipjében a főszereplő lány egy Number Of The Beast pólót visel. Nem titkoljátok a fontos hatásokat…
„Ha meghallgatod az olyan régebbi dalainkat, mint a Redemption Blues, a Boy Wonder, vagy a legutóbbi lemezről a This Is War, azokban is hallani a Maiden-hatásokat. Többek között rajtuk nőttünk fel, a mi falainkon is ott voltak az Eddie-poszterek. És ahogy Thomas meg Arve gitározik, abban ott a Maiden is, ez tény. De a Scorpions, a KISS, Ozzy, a Van Halen vagy a Mötley Crüe is. A 80-as évek összes metalbandája! (nevet) Amikor a Devil’s Blood videóklipjét forgattuk, a rendezőnk ötlete volt, hogy a lányon zenekaros póló legyen, azt viszont már mi javasoltuk, hogy a számhoz egy klasszikus Maiden-minta illene. Valóban nem akartuk titkolni, hogy az egyik legfontosabb hatásunkról van szó. Ez inkább tisztelgés a Maiden előtt.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.