Skip to content

ANNIHILATOR – „Egyáltalán nem tervezek több Annihilator albumot”

Jeff Waters még a járvány előtt költözött Nagy-Britanniába a szülőhelyéről, Kanadából, és már ott készült el a Ballistic, Sadistic címmel 2020 elején kiadott album, amelyről a thrash/speed gitármester határozottan állítja, hogy az Annihilator utolsó lemeze volt. Elkészült azonban a 2007-es Metal album egy új verziója, méghozzá Dave Lombardóval és az ex-Iced Earth énekessel, Stu Blockkal. Volt hát miről kérdezni a főnököt…

ANNIHILATOR – „Egyáltalán nem tervezek több Annihilator albumot”
A legutóbbi Annihilator album, a Ballistic, Sadistic 2020 januárjában jelent meg, a járvány miatt azóta nem is tudtatok turnézni az anyaggal. Ennek köszönhetjük ezt a Metal II lemezt?

„Nem, ebben az esetben egész másról van szó. De kezdeném az elején… (nevet) A Ballistic lemeznél mindent fordítva csináltunk, a turné ugyanis megelőzte az albumot. Előzetes hírverést csináltunk a lemeznek 2019 őszén, és közben kihoztunk új dalokat, klipeket. A nagyszámú előrendelés miatt a kiadó meg is emelte az induló példányszámot, miközben egy nagyon sikeres turnét bonyolítottunk le. De­cember elején zárult a körút, jött a karácsony, majd a feleségemmel elutaztunk Kanadába, Svájcba és Németországba, aztán jött a járvány. Ha a lemez kiadása után akartunk volna turnéra indulni, mi is ugyanolyan pocsék helyzetbe kerültünk volna, mint a legtöbb zenekar. Ezúttal mázlink volt… A Covidot persze én sem úsztam meg.”


Mikor kaptad el?

„Szinte azonnal, 2020 áprilisában. A feleségem is beteg lett, de ő aránylag könnyen átvészelte, nálam viszont súlyos tüdőszövődmények alakultak ki. Április végére már negatív lett a tesztem, de nagyjából egy fél évbe telt, mire a tüdőm rendbe jött. Az immunrendszerem is tropára ment. Volt egy sérvműtétem is, abból két-három hónap alatt felépül az ember, de a Covid miatt nekem hat-hét hónap kellett. Volt tehát időm agyalni az Annihilator dolgain, a jövőmön, és végül ez vezetett el ahhoz, hogy elkészült ez a különleges Metal II lemez.”
Miért pont ezt a 2007-es lemezt vetted fel újra?

„Hú, erre sem tudok két rövid mondatban válaszolni! (nevet) Azzal kezdeném, hogy vissza akartam szerezni az összes Annihilator lemezt, mert a három évtized során számos kiadónál voltam, néhány meg is szűnt időközben, én pedig azt szerettem volna, ha az összes lemez elérhető a Spotify-on, az iTunes-on, de CD-n is. Lehetőleg újra maszterelve, átkeverve, bónuszdalokkal. Tehát rendbe akartam tenni a teljes katalógust. A huszonhat Annihilator kiadványból huszonkettőt sikerült is megszereznem, és közben dolgoztam a hangzás feljavításán, majd megállapodtam az earMusic kiadóval, hogy a terjesztéssel, a kiadványok további gondozásával kapcsolatos egyéb munkáktól megkíméljem magam. Most már minden az ő felelősségük! (nevet) De a lényeg, hogy hamarosan az összes anyag elérhető lesz. Nem kell bootlegek után kutatni, vagy száz eurókat fizetni egy-egy CD-ért az eBayen.”


Tényleg kihasználtad ezt a holtidőt…

„Ez még csak a múlt elgereblyézése volt, de közben terve­ket is szőttem. Szeretnék ugyanis összehozni egy jubileumi
turnét az első három Annihilator albummal, méghozzá az eredeti énekesekkel. A legelső lemez, az Alice In Hell énekese, Randy Rampage sajnos elhunyt 2018-ban, így azokat a dalokat Stu Block énekli majd, de egy nagyszabású Európa-­turnét tervezünk. Ahogy a kiadóval agyaltunk az újrakiadá­sok menetrendjén, meg ezen a turnén, felmerült a kérdés,
hogy hogyan lehetne ezt igazán jól felvezetni, és ekkor ugrott be nekem, hogy a Metal II lemezt szívesen felvenném újra, de Stu Blockkal és Dave Lombardóval…”


Muszáj, hogy itt megállítsalak egy-két kérdés erejéig. Stu Blockkal hogy kerültél kapcsolatba?

„Kanadai a srác, régóta ismerjük egymást, és nagy Annihilator rajongó. Igazából már korábban szemet vetettem rá, csak aztán az Iced Earth énekese lett. De volt egy adott pillanat, amikor majdnem megszületett egy új banda Stuval és Dave Lombardóval. 2006 elején a 70,000 Tons Of Metal tengerjárón együtt nyomtuk el a Painkillert a Judas Priesttől, előtte meg a kabinomban jammeltünk egyet. Egyikünk sem mondta ki, de egyszerűen benne volt a levegőben, hogy nekünk együtt kéne zenélnünk, csak hát Dave-nek akkor ott volt a Dead Cross, Stu pedig az Iced Earthben énekelt. Dave amúgy régi-régi barátom, túl azon, hogy egy metal­­ legenda, egy isteni dobos. Amikor felmerült a Metal II lemez újrajátszása, egyből rájuk gondoltam. Felhívtam őket, és jöttek is azonnal.”


Ezzel az erővel egy új lemezt is írhattatok volna…

„Hú, az azért jóval bonyolultabb ügy. Itt adottak voltak a dalok, és tényleg csak annyit akartam, hogy ennek a lemeznek igazságot szolgáltassak. Stu két nap alatt fel is énekelt mindent, és mondanom sem kell, hogy Dave is villámgyorsan végzett a dobolással. Nem, arról most szó sem volt, hogy dalokat írjunk együtt.”ANNIHILATOR feat. Alexi Laiho, Dave Lombardo & Stu Block – Downright Dominate
(Metal II, 2022)Eredetileg miért hívtál meg ennyi vendéget a Metal lemezre?


„Ha jól emlékszem, egy barátommal beszélgettem arról, hogy szerettem volna meghívni Dave Mustaine-t az egyik dalba, de ő éppen turnén volt, nem ért rá. K.K. Downing jutott még eszembe a Judas Priestből, de a barátom azt mondta, hogy minek próbálkozom ezekkel a nagyobb nevekkel, úgyis mindenki azt hinné, hogy a lemezt akarom így reklámozni. Ha már mindenképpen vendéget szeretnék, hívjam el a barátaimat, a cimboráimat. Akikkel együtt turnézom, akik eljönnek hozzám Kanadába, akikkel elmegyek sörözni. És így is tettem. Igaza volt. És nem foglalkoztam azzal, hogy ki milyen stílusban mozognak. Elhívtam az Anvilből Lipset, Willie Adlert a Lamb Of Godból, Alexit, Jespert, Jeff Loomist, Michaelt és Angelát, és persze Danko Jonest is, aki punk is, pop is, metal is. És egy óriási figura, imádom a srácot! A barátaimat csődítettem össze a Metal lemezre. És ez a Metal II album is ugyanígy a barátaimmal készült.”


Csak jó lenne egy új lemez is Stu Blockkal és Dave Lombardóval, nem?

„Mondok valami furcsát: egyáltalán nem tervezek több Annihilator albumot. Dave baráti alapon játszotta fel ezeket a dalokat, de Stu sem lett az Annihilator hivatalos énekese, mert úgy érzem, hogy tizenhét Annihilator sorlemez éppen elég volt. Száznyolcvan dalról beszélünk! A legtöbbjében én basszusoztam, én gitároztam, egy csomó dalnál még a dobtémákat is én írtam, én voltam a producer, a hangmérnök, a keverős, de a menedzselés java is az én vállamat nyomta. Úgy érzem, hogy kiadtam magamból mindent, és meg is fogadtam, hogy ha elkészül egy olyan Annihilator album, amelynél azt érzem, hogy ennél többre nem vagyok képes, akkor leállok. Nem akarom magamat ismételni. És a Ballistic, Sadistic lemezzel maximálisan elégedett vagyok ma is. Stu lesz az énekes a turnén, de nem tervezek új Annihilator lemezt. Szeretnék egy nagy turnét az első három lemez dalaival, aztán egy másikat a többi albummal, és ez nagyjából le is fedi a következő jó pár évet. Azt nyilván nem tudhatom, hogy utána mit fogok gondolni, de most határozottan azt mondom, hogy nem lesz több lemez.”


Mikorra tervezed az első turnét?

„Talán 2023-ban összejöhet. Szeretnék fellépni az összes nagy fesztiválon, a Wackenen, a Sweden Rockon, a Hellfesten, a Graspopon, nagy produkcióval, sok fénnyel, kellékekkel. Aztán lenne még egy nagy turné. Mire lefutjuk ezt a két kört, már hatvan leszek… Nem érdemes nagyon tervezgetni!” (nevet)


Ha Keith Richardsra gondolok, kicsit korainak érzem ezt a visszavonulást…

„Egyrészt vannak nagy terveim még, másrészt egyáltalán nem érzem magam öregnek. Igaz, hogy a Covid és a sérvműtét elég rendesen meggyötört, voltak veseköveim, magas vérnyomás… Minden szar. De százszor jobban vigyázok magamra, mint egy-két éve. A piával már több mint egy évtizede leálltam, már nem is dohányzom, drogok már rég nincsenek az életemben, de sem a kajálásra, sem a mozgásra nem figyeltem oda. Mondta is a doki, hogy ha sokáig akarok élni, akkor muszáj változtatnom az életmódomon. És változtattam is. Most úgy érzem magam, mint húsz évesen. A vérnyomásom, a koleszterinszintem olyan, akár egy sportolóé. Magamat is rendbe tettem, akárcsak az életemet és az Annihilator dolgait. Készen állok a turnékra, de az új kihívásokra is.”


ANNIHILATOR feat. Angela Gossow & Danko Jones – Couple Suicide
(Metal II, 2022)
Nagyon úgy hangzik, hogy már van is valami új terved…


„Van bizony! Az utóbbi két hónapban befejeztem egy új lemezt, ami várhatóan 2023-ban jön majd ki. De ez nem Annihilator lesz, nem metal, nem thrash, hanem hard rock. Egy teljesen új zenekarról van szó. Nem mondhatom el, hogy ki énekel a bandában, de egy amerikai énekesnőről van szó, aki hamarosan meg is érkezik hozzám, hogy itt, Angliá­ban felénekelje a dalokat. Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen lemezt. Még az Annihilator előtti hatásaimból építkeztem, a Van Halenből, az AC/DC-ből, Kissből, a Sweetből, a Rose Tattoo-ból, meg egy csomó minden másból. Vagy ott van Meat Loaf, aki a múlt hónapban hunyt el. Tizenegy-tizenkét éves koromban rogyásig hallgattam a Bat Out Of lemezt! Az is óriási hatással volt rám. Ha meghallod majd a dalokat, talán észre sem veszed, hogy én gitározom! (nevet) Egy nagy költségvetésű, de régisulis lemezt készítünk, méghozzá azzal a Mike Fraserrel, aki a Van Halennel és az AC/DC-vel is dolgozott. Semmi számítógép, semmi autotune, semmi tribute, semmi Zoom-projekt. Még kiadónk sincs! (nevet) Színtiszta hard rockról van szó. Rajongok a dalokért, az egész projektért! De ha netán senkinek sem fog tetszeni, az sem érdekel, mert én most nagyon jól érzem magam tőle. Egy újabb régi álmot valósítok most meg, lesz-ami-lesz alapon. Alig várom, hogy elkészüljünk vele!”


A teljes interjút megtalálod a Ghost-címlapos áprilisi HammerWorld magazinban.
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw