Skip to content

ACÉLMAGNÓLIÁK: TAMA METALWORKS, SOUNDWORKS, SLP BIG BLACK STEEL PERGŐDOBOK

A nézőtérről konkrétan láthatatlan, de otthoni zenehallgatáskor sem figyelünk rá külön, pedig a pergődob alapvető fontosságú hangszer. A ritmus alappillére, ez adja a hangsúlyokat, ehhez igazodik a fülünk. Tehát nem mindegy, hogy hogyan szól, a hangzását pedig alapvetően befolyásolja az anyag, amelyből készült. Ezúttal fémtestű Tama pergőket kaptunk tesztelésre. Fém pergőt – nem csak – fémzenére! 

Szöveg: Kiss Dániel

Fotó: PINTÉR JUDITH, gyári archívum

Talán nem kell bemutatnom a Tama márkát egyetlen dobosnak, vagy akár zeneszerető embernek sem, mivel a világ színpadain, stúdióiban gyakran találkozunk a cég nevével, logójával, amely 1974-es megalapítása óta képviseli a megbízható, remek hangzású dobokat, állványokat. A szlogenjük talán nem véletlenül „The strongest name in drums” azaz, „A legerősebb név a dobok között”. Évről évre azon dolgoznak a cég szakemberei, hogy minden igényt kielégítő termékeket dobjanak piacra, a kezdő szinttől a legmagasabb igényeknek megfelelő elvárásokig. Úgy is mondhatnánk, hogy a garázstól a Madison Square Gardenig terjed a paletta. 

A mai tesztben három pergőszéria egy-egy darabjáról esik szó. Egy közös nevezővel, mégpedig anyagukat tekintve, ami a mi esetünkben az acél. Ne tévesszen meg minket, ezek nem csak metalra használhatóak. Lényegében három kategóriát képviselnek. Nézzük meg őket egyenként.

Metalworks 14″×6,5″ (BST1465BK)

Kezdjük is első alanyunkkal, az alsó kategóriába tartozó Metalworks 14”×6,5”-os változatával. Megjelenését tekintve rendkívül megnyerő a matt fekete, ‘lopakodós’ külső. Kevés cég kínálatában találunk alsóbb kategóriában ilyen black on black összeállítást. Pár évvel ezelőttig szinte csak külön kérésre gyártottak ilyen dizájnnal dobokat a felsőbb kategóriákban, illetve a mára már szélesebb körben elterjedt, kisebb custom cégeknél találkozhattunk hasonló hangszerekkel. A Tama ezzel a lépéssel feljebb emelte a lécet. 

Tehát az 1,2 mm vastag acéltest matt fekete festést kapott kívül belül. Nyolc babával látták el, amelyek szintén fekete porfestést kaptak. Nyolclyukú, 1,6 mm-es, ugyancsak fekete lemezkávákkal érkezik a hangszer. Személy szerint nekem egyre jobban tetszenek a nyolcbabás pergők a tízessel szemben, mivel kevesebb a fémalkatrész, így a nyomás is alacsonyabb a test körül, ezáltal pedig nyitottabb hangot kapunk. Sodronyunk egy egyszerű, húszszálas acél, rendesen teszi a dolgát. A váltó szintén nem bonyolult kialakítású, feszített állapotban a kar picit mozog, de semmilyen problémát nem okoz hangban. Játéknál egy hátrányt tapasztaltam, mégpedig azt, hogy gyors lekapcsolásnál egy ponton megakad a váltó karja, és így még a sodrony a rezgőbőrnél marad, tehát egy kicsit utána kell dolgoznunk, hogy megszűnjön a kapcsolat az alsó bőrrel. A húrváltónál található sodronyfeszítő csavar gumiborítást és egy pici Tama logót kapott. Apróság, de nagyon figyeltek a részletekre. Nagy örömömre már ez a típus sem műanyag sodronyfeszítővel, hanem vászonszalaggal érkezik, mint a drágább modellek. 

Metalworks 14″×6,5″ (BST1465BK)

A testen található emblémához arany színt választottak, amely remek kontrasztot alkot a fekete festéssel. A gyári membránokat azért érdemes lecserélni véleményem szerint. Egy minőségibb bőrrel jóval többet ki tudunk tekerni belőle, illetve a hangolást is jobban tartja. 

Hangilag egy klasszikus acélpergőre számíthatunk. A vékonyabb káva miatt a kávás ütés (rimshot) nem a legerőteljesebb, akárcsak a fektetett verős kávás hang, de a legtöbb szituációban megállja a helyét. A nyolc baba és a vékonyabb káva miatt viszont szép rezonanciája van a testnek, ugyanakkor több csengésre is számíthatunk. Talán emiatt nehezebb megtalálni a tökéletes hangot a pergőn. Egy kis tekergetés után viszont remekül produkálja magát. A magasabb hangolás egyértelműen jobban áll neki. Nagyszerű belépő pergő, a középkategóriát is megütő hanggal.

A hangszer kereskedelmi ára 46 000 Ft, amely egy ilyen kinézet és hangtulajdonság mellett nagyon baráti.

Soundworks Steel 14”×6,5” (DST1465)

A soron következőn tesztalanyunk a Sound­works szériából való. Ez a sorozat 2016-ban jelent meg a Tama kínálatában. Háromfajta dobból válogathatunk ennél a családnál: juhar, kapur és acél. A széria remek minőséget, színes hangskálát ajánl kicsit drágábban, mint a Metalworks. Hangilag, kialakításban nagyon is megszolgálják a befektetett plusz pénzt.

Térjünk is rá erre a 14”×6,5”-os steel modellre. A dobozból kiemelve rögtön feltűnik, hogy jóval nehezebb a Metalworksnél. Szintén 1,2 mm falvastagságú, de érződik, hogy jóval tömörebb acélból készült, és természetesen a vastagabb kávák is nyomják a súlyt rendesen.

Soundworks Steel 14”×6,5” (DST1465)

Itt már a 2,3 mm vastag, acél, Steel Mighty Hoop elnevezésű, tízlyukas kávával érkezik a pergő. A hangoló csavarok alá műanyag- és fémalátéteket is kapunk. A test nagyon elegáns matt szürkés, nikkeles hatású, amely a fényviszonyoktól függően, hol világosabb, hol sötétebb színben mutatja magát, nagyon impozáns látvány. 

Érdekességképpen, a testen elhelyezett légzőlyuk (air vent) a pergő alsóbb részén kapott helyet. Az embléma rendkívül egyszerű, karcsú tervezés, jól passzol a matt szürkés külsőhöz. A húrváltóként a komolyabb, mondhatni a Tamá­nál sztenderdnek számító MCS70A/MCS70B párost kapjuk. Rendkívül egyszerűen, pontosan, minimális zajjal működik. A húszszálas acélsodronyt szintén vászonszalaggal rögzítették. 

Ez a széria már Tama logóval ellátott, Made In USA Evans G1 ütő valamint Evans Hazy 300 rezóbőrrel érkezik.

Rendkívül sokoldalú hangszer, a kisebb kluboktól a nagyobb színpadokig is megállhatja a helyét, mondhatni egy nagyon erőteljes koncertpergő, amely nem rezel be a 4×12-es gitárládáktól. Nagyon kontrollált, fókuszált hangja van, jól kordában lehet tartani minimális tompítással is. Általában az acélpergők nem erről híresek, csengést, bongást és zavaró frekvenciákat tapasztalunk inkább, és megoldásként jöhetnek például a zsebkendők stb. Mély, közép és magas hangolásban is kontroll alatt marad, szép tónusai vannak a közép beállításnál, pont elegendő lecsengéssel. A ghost note-ok szárazak, a rimshot erőteljes, rendkívül könnyen játszhatunk a dinamikával.

A hangszer kereskedelmi ára 78.000 Ft. Ha jó áron szeretnél egy minőségi acélpergőhöz jutni, ő lesz a te választásod.

S.L.P. Big Black Steel 14”×8” (LST148)

A Tama SLP a Sound Lab Project rövidítése. A név mögött egy olyan széria áll, amelyben megtalálhatod azt a hangzású pergőt, amit már elképzeltél, és régóta kerestél, vagy akár specifikusan egy zenei stílushoz illőt is. Rengeteg típus közül válogathatunk, és nagy örömünkre évről évre frissítik a felhozatalt, csak győzzünk választani. Rengeteg testtípus fémjelzi a kínálatot, többfajta fa, acél, réz, bronz stb. Ami nagy előnye az SLP családnak, hogy a hangtulajdonságokat figyelembe véve látják el az egyes testeket a hozzájuk illő babával, kávával, sodronnyal. 

Ez nem volt másképp utolsó tesztalanyunk esetében sem, és egy igazi nagyágyút hoztak létre. Ahogy mérete is mutatja, ez egy nagy, mély, angol kifejezéssel élve FAT pergő. Hatalmas energiával rendelkezik. Szép sötét tónusú és nem utolsó sorban hangos. Nem lesz gondjuk a két hathúrossal rendelkező bandák dobosainak. De térjünk is rá a részletekre. 

A gyönyörű feketére nikkelezett hardware remekül passzol a külső-belső matt fekete festéshez. Nem csak jól néz ki ez a kombináció, de a hangképhez is hozzátesz: mivel a testet belülről is festették, így kicsit szárazabb hangot kapunk. A test 14”×8”-os, 1 mm vastag acélból készül. A kávák alul-felül 2,3 mm vastag, acél, Steel Mighty Hoop lemezkávák, melyeket húszszálas Starclassic sodronnyal szereltek. A fentebb felsorolt összetevőkből kapunk egy igazán hangos, remek crack-kel megáldott pergőt. A hangoló csavarok alátétjei már az úgynevezett Hold Tight Washer típusok. Ezeknél lényegében kombinálták a fém- és gumialátétet egy darabban, nagyon jól tartják a hangolást. Szintén Evans bőrökkel találkozunk a dobon, ahogy a Soundworksnél is, Evans G1 felül, Evans Hazy 300 alul.

S.L.P. Big Black Steel 14”×8” (LST148)

A kinézetből is kitalálható, hogy pokoli mély, vastag hangnak lehetünk fültanúi, ennek ellenére nagyon szép lecsengéssel. Nagyon átütő karakterrel rendelkezik a dob. A rimshot megkérdőjelezhetetlen, ütés = viszlát dobhártya. Minden zenében megállhatja a helyét, de ha szereted a rock/metal stílust, ez egy tökéletes választás. Nem utolsó sorban tökéletesen betöltheti a ma divatos pergő és tam keverékének szerepét. 

Az elhelyezéssel viszont támadhat egy kis gondunk, ha a pergőállványunkat nem tudjuk elég mélyre állítani. Tegyük hozzá, hogy a Tama az ilyen helyzetekre is kínál megoldást. A HS80LOW például egy, az átlagosnál alacsonyabbra pozícionálható pergőállvány, amely kimondottan a mély testű pergők kényelmes elhelyezésére szolgál.

82.000 Ft-ért érhető el az SLP Nagy Fekete Acél.

ÖSSZEGZÉS

A teszt végére érve úgy érzem kijelenthető, hogy a cég hű maradt a hagyományaihoz. Nagyszerű pergőket hoztak ismét létre, és mindhárom talán picit túl is lép a kategóriája keretein hangban és külsőben egyaránt, nem utolsósorban elérhető áron, ami sokunknál döntő szempont lehet.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw