Skip to content

A szerkesztőség kedvencei – 2023

Ki ne szeretne toplistát állítani? Ki ne gyűlölne toplistát állítani? Ha az év során körvonalazódik is valamiféle sorrend, az év végi megjelenések rendre felborítják azt, az ember pedig fájó szívvel húz ki olyan albumokat, amelyekről pedig tudja, hogy azok évek múltán is a lejátszóba kerülnek majd… 2023 ebből a szempontból is különösen kegyetlen volt velünk, de végül sikerült sorba rakni kedvenceiket. Az alábbi összesítésben az egyéni listákon elfoglalt helyezések és az említések gyakorisága alapján számoltunk.

.

A SZERKESZTŐSÉG KEDVENCEI – 2023

1 TESSERACT: War Of Being
2 IN FLAMES: Foregone
3 RIVERSIDE: ID.Entity
4 BARONESS: Stone
5 TEMIC: Terror Management Theory
6 METALLICA: 72 Seasons
7 INSOMNIUM: Anno 1696
8 DYING FETUS: Make Them Beg For Death
9 OVERKILL: Scorched
10 PRIMORDIAL: How It Ends
11 KATATONIA: Sky Void Of Stars
12 ENSLAVED: Heimdal
13 RAY ALDER: II
14 STORM THE STUDIO: II
15 SPIRIT ADRIFT: Ghost At The Gallows
16 ANY GIVEN SIN: War Within
17 ANGELUS APATRIDA: Aftermath
18 TENHI: Valkama
19 VANDENBERG: Sin
20 OBITUARY: Dying Of Everything

.

CSELŐTEI LÁSZLÓ

1 FIFTH ANGEL: When Angels Kill
2 TEMIC: Terror Management Theory
3 TESSERACT: War Of Being
4 ANY GIVEN SIN: War Within
5 ASKING ALEXANDRIA: Where Do We Go From Here
6 RAY ALDER: II
7 ANGELUS APATRIDA: Aftermath
8 SEVENDUST: Truth Killer
9 OF MICE & MEN: Tether
10 TO KILL ACHILLES: Recovery
11 REVOLUTION SAINTS: Eagle Flight
12 VANDENBERG: Sin
13 STARDUST: Kingdom Of Illusion
14 JOEL HOEKSTRA’S 13: Crash Of Life
15 THE HELLFREAKS: Pitch Black Sunset
16 GRAND MEXICAN WARLOCK: Eulogy
17 WINGER: Seven
18 VOYAGER: Fearless In Love
19 BLACK STONE CHERRY: Screamin’ At The Sky
20 SLOWMESH: III

Mit hallgattam ebben az évben legtöbbször? Ennek alapján dől el nálam, mi lesz az év albuma. A Fifth Angel melodikus power metalja abszolút lenyűgözött. Az első album óta szeretem a bandát. Bár többször is énekest cseréltek, de az irány és a feeling maradt a régi. Nem találták fel a spanyolviaszt: hagyományos heavy metal riffelés, az általam imádott, jól megkomponált, síró-rívó gitárszólók, egy férfias torok és hatalmas, fülbe ragadó, heroikus énekdallamok fémjelzik az albumot. Ha ezt a lemezt hallgatom, tudom, hogy még ennyi év után is miért vagyok elkötelezett heavy metal rajongó!

Az év legjobb tevékenysége: a Hammerworld magazin kiadása és szerkesztése (Janival és a stábbal). – Az év meglepetése: folytatódott a Hammerworld magazin története a 350. lapszám után! – Az év koncertje: Rammstein, Puskás Aréna. – Az év filmsorozata: Foundation 1. évad (Apple TV). – Az év csalódása: a Petőfi Rock X Hammerworld rádióműsor megszűnése… – Döbbenet: elővételben háromszoros teltház Azahriah koncertjeire a Puskás Arénában.

.

GÁTI VIKTOR

1 RIVERSIDE: ID.Entity
2 FLESHVESSEL: Yearning: Promethean Fates Sealed
3 OVERKILL: Scorched
4 GOROD: The Orb
5 NUCLEAR POWER TRIO: Wet Ass Plutonium
6 TESSERACT: War Of Being
7 AORTHA: Monolit
8 SPIRIT ADRIFT: Ghost At The Gallows
9 RIVAL SONS: Darkfighter/Lightbringer
10 JELUSICK: Follow The Blind Man
11 MERCENARY: Soundtrack For The End Times
12 KATATONIA: Sky Void Of Stars
13 THE OCEAN: Holocene
14 GRAND MEXICAN WARLOCK: Eulogy
15 PERIPHERY: V – Djent Is Not A Genre
16 THE ABBEY: Word Of Sin
17 SHELL BEACH: Solar Flare
18 GODSMACK: Lightning Up The Sky
19 BARONESS: Stone
20 RIVERS ABLAZE: Omnipresence

Az új Riverside nagyon az év elején jelent meg, így komoly próbatételnek lett kitéve a későbbiek folyamán. Jött is, derült égből villámcsapásként, a Fleshvessel döbbenetesen borult és színes avantgárd metalja, de a Gorod elképesztően kerek friss albuma és a negyedik X után is kirobbanó formában lévő Overkill kirívóan változatos aktuális dalcsokra szintén majdnem lenyomta az idén az egyik legjobb élő teljesítményt is magukénak tudó Mariusz Dudáékat. Végül aztán csak ők, a prog lengyel óriásai húzták be nálam az első helyet.

Közel a tophoz: Angertea, The Answer Lies In The Black Void, Noble Victory, Thy Catafalque, Elegant Weapons, Voyager, Stort­reign, Urne, Haken, Enslaved, Soen, Uriah Heep, Earthside, Angra, Satur­­nus, Angelus Apatrida, Winger, Dødheimsgard, Helfró, Wings Of Steel, In Flames… – Top 5 dal: Riverside: Big Tech Brother, Rival Sons: Darkfighter, Spirit Adrift: Death Won’t Stop Me, Nuclear Power Trio: Critical Bass Theory, Shell Beach: Feeble Glory. – Az év meglepetése/felfedezése: Aortha, Fleshvessel, Tesseract.– Az év koncertje: Black-Out, The Flower Kings, The Winery Dogs. – R.I.P.: Jeff Beck, Michael Rhodes, Tina Turner, Török Ádám, és még oly sokan mások… – Nagyon várom: új Judas Priest, Witherfall, Vektor, In Flames/Arch Enemy/Soilwork-koncert.

.

KÁNYA FERENC

1 OVERKILL: Scorched
2 ANGELUS APATRIDA: Aftermath
3 HOLY MOSES: Invisible Queen
4 OBITUARY: Dying Of Everything
5 LEGION OF THE DAMNED: Poison Chalice
6 DEMONIAC: Nube Negra
7 MEMORIAM: Rise To Power
8 DYING FETUS: Make Them Beg For Death
9 CANNIBAL CORPSE: Chaos Horrific
10 KATAKLYSM: Goliath
11 OMEGA DIATRIBE: Deviant
12 NERVOSA: Jailbreak
13 ATROCITY: Okkult III
14 LAZARVS: Blackest
15 OKKULTIST: O.M.E.N.
16 AIR RAID: Fatal Encounter
17 NECRONOMICON: Constant to Death
18 KRAMPÜS: Retarded Spawn
19 WEREWOLVES: My Enemies Look and Sound like Me
20 IRON STEEL: Crystalized

A kirobbanó energiájú punkrocktól a klasszikus thrash metalon és US poweren keresztül a gépies groove-okig és a tonnás lomházásig minden van a Scorched nótáiban, és ez a tíz megint egy igazán karakán és karakteres Overkill albumot alkot, helyenként kisebb visszatekintésekkel a csapat eddigi karrierjére, de jellemzően a jelenben létezve. Ilyen múlttal, mint az Overkillnek van, többé-kevésbé már kiszámíthatóak a bandák, ki így, ki úgy. Ez valahol itt is játszik, viszont az első percben, a címadó bevezetőjében nem tudtam volna megmondani mi szól, ha nem tudom.

2023-at sok szomorú, de sok örömteli esemény is színesítette, mindemellett a meglepetések és a véletlenek éve is volt. Nekem legalábbis. Az Akelát például véletlenül többször láttam, mint az utóbbi évtizedben szándékosan, viszont jobb volt mint az utóbbi évtizedben bármikor. Számos nagy névre válthattunk jegyet tavaly is, számomra a legdirektebb élmény két „véletlen”, ad hoc buli volt. Ha a Fear Factory és a Cavalera tesók egy napon és egy helyen léptek volna fel… lehet kénytelen lettem volna szándékosan menni 🙂

.

MILÁN PÉTER

1 TENHI: Valkama
2 HEXVESSEL: Polar Veil
3 DØDHEIMSGARD: Black Medium Current
4 WOLVENNEST: The Dark Path To The Light
5 THURNIN: Útiseta
6 BARDS OF SKAĐI: Glysisvallur: Musick From The Frozen Atlantis
7 ENSLAVED: Heimdal
8 PRIMORDIAL: How It Ends
9 MYRKUR: Spine
10 THANTIFAXATH: Hive Mind Narcosis
11 AHAB: The Coral Tombs
12 ISOLE: Anesidora
13 MALOKARPATAN: Vertumnus Caesar
14 MIDNIGHT ODYSSEY: Biolume Part 3 – A Fullmoon Madness
15 BLUT AUS NORD: Disharmonium – Nahab
16 WAYFARER: American Gothic
17 KOLDVOID: Wilderness Retreat
18 MORTAJAS: Mortajas II
19 ENTROPIA: Total
20 OCTOBER TIDE: The Cancer Pledge

Sok jó lemez jelent meg tavaly, jóval több, mint amennyi egy 20-as listára felfér, s ugyan nem metal, a régóta várt Tenhi albuma nálam nem az év, hanem az évtized lemeze. Néhány mondatban nehéz összefoglalni, mit jelent számomra ez a zene, s a közhelyeket is igyekszem kerülni, valójában mindazt megtestesíti, ami nekem a művészetben fontos, kedves, lényegi, emelkedett, mi több, elengedhetetlen. Ahogy mondani szokás/szoktam: lehet nélküle élni, csak nem érdemes.

Az év koncertjei: PRIMORDIAL (Bp., Barba Negra), IN THE WOODS… (Bp., Dürer Kert), (DOLCH) Bp., A38. – Tavaly jóval kevesebb koncerten voltam, mint bármikor korábban, s ez valószínűleg a jövőben is így marad, azonban a valamilyen szempontból (szubjektíve) kiemelt eseményekre ellátogatok. A kb. 500 db 2023-as keltezésű lemez között, amelyeket meghallgattam, jócskán van értékes a 20-as listán kívül is (The Keening, Pénitence Onirique, Taake, Dream Unending/Worm split, Oculus, Bell Witch, River Ablaze stb.), ezeket biztosan előveszem ezután is. A nem zenei vonatkozású témák közül csak annyit jegyeznék meg, hogy könyvfronton sok értékes mű jelent meg 2023-ban.

.

PINTÉR MIKLÓS

1 TESSERACT: War Of Being
2 AYRON JONES: Chronicles Of The Kid
3 BRAD: In The Moment That You’re Born
4 3RD SECRET: 2nd 3rd Secret
5 CANDLEBOX: The Long Goodbye
6 METALLICA: 72 Seasons
7 MUDHONEY: Plastic Eternity
8 DUFF MCKAGAN: Lighthouse
9 SKY CRIES MARY: Everything Goes Somewhere
10 TEMIC: Terror Management Theory
11 STORM THE STUDIO: II
12 OF MICE & MEN: Tether
13 FISH!: Régen minden jobb volt
14 SLOWMESH: III
15 BIG WRECK: Pages
16 WARM PAINT: Peacebone
17 PAUL DURHAM: This Sweet Life
18 CITY AND COLOUR: The Love Still Held Me Near
19 WINGS OF STEEL: Gates of Twilight
20 LAST IN LINE: Jericho

Az elmúlt év(ek) legkiemelkedőbb metal lemezét a Tesseract jelentette meg. A War of Being zenei és hangszeres szempontból is egészen pazar, Daniel Tompkins énekes teljesítménye különösen lenyűgözött. A Tesseract – a Pineapple Thief mellett – Nagy-Britannia legizgalmasabb bandája.

Az év koncertje: Candlebox (Trou­badour, LA) – Az év nem-sorlemezei: Puscifer: Global Probing (koncertlemez), Thrice: The Artist in the Ambulance – Revisited (újra felvett LP) – Az év zenei legjei: a legjobb refrént a Tesseract Echoes című felvételén, a legjobb gitárszólót pedig a Temic Mothallah című dalában hallottam. – Az év legjobb hangzású kiadványa: Ayron Jonestól a Chronicles Of The Kid. – Az év hazai zenei élménye: A Magyar Zene Házában megrendezett Mudfield akusztikus fellépés előtti színpadi beszélgetés vezetése, és az azt követő koncert. – Az év tevékenysége: A Petőfi Rock X Hammerworld című rádióműsor szerkesztése és vezetése Cselővel. – Az év podcast-élményei: Nagyon megtisztelő volt vendégként szerepelni Szénégető Richárd Adj egy ötöst! című műsorában (ezt ezúton is köszönöm, Rics!); műsorvezetőként pedig nagyon szerettem a Hajógyár X Hammerworld podcastsorozatának minden egyes részét, különösen a Lukáccsal és Sidivel forgatott Tankcsapda-epizódot. – Az év zenei pillanata: The Beatles – Now and Then.

.

POSTA JÁNOS

1 TO KILL ACHILLES: Recovery
2 KVELERTAK: Endling
3 ANY GIVEN SIN: War Within
4 BARONESS: Stone
5 MÅNESKIN: Rush!
6 TEMIC: Terror Management Theory
7 GODSMACK: Lightning Up The Sky
8 INSOMNIUM: Anno 1696
9 RIVERSIDE: ID.Entity
10 NE OBLIVISCARIS: Exul
11 THE DEVIL’S TRADE: Vidékek vannak idebenn
12 ISOLE: Anesidora
13 VERMILION WHISKEY: Crimson & Stone
14 DOMKRAFT: Sonic Moons
15 KK’s PRIEST: The Sinner Rides Again
16 BEYOND THE BLACK: Beyond The Black
17 ROPES INSIDE A HOLE: A Man And His Nature
18 SAMURAI PIZZA CATS: You’re Hellcome
19 REDLIGHT KING: In Our Blood
20 RAY ALDER: II

Ez a lista december eleje óta naponta akár többször is változott, egyet kivéve: a To Kill Achilles albuma fixen maradt az első. A Mark Tindal vezette skót metalcore-banda zsigerien őszinte albuma mind zeneileg, mind szövegileg teljesen letarolt. A Recovery hónapokon át naponta a lejátszóba került, az októberi koncert pedig már csak hab volt a tortán.

A fentieken túl nagyon sokat adtak még az év során egy vagy több dalukkal a következők: Sevendust, Throat, Florian Gray, Soft Play, Dead Poet Society, There Will Be Fireworks – itthonról a The Hellfreaks, az Escape My Shadows, és az Utolsó Hullám. – Koncertek tekintetében óriási volt a Psycroptic (Analog Music Hall), végtelenül profi a Måneskin (Sportaréna) és a Rammstein (Sportaréna), a To Kill Achilles (Barba Negra) pedig életreszóló élmény.

.

SCHMIDT PÉTER

1 THE NIGHT ETERNAL: Fatale
2 RAY ALDER: II
3 KILL DEVIL HILL: Seas Of Oblivion
4 SUBSIGNAL: A Poetry Of Rain
5 GREEN LUNG: This Heathen Land
6 BARONESS: Stone
7 PRIMORDIAL: How It Ends
8 SORCERER: Reign Of The Reaper
9 KK’s PRIEST: The Sinner Rides Again
10 KVELERTAK: Endling
11 ELEGANT WEAPONS: Horns For A Halo
12 IN FLAMES: Foregone
13 RIVERSIDE: ID.Entity
14 KATATONIA: Sky Void Of Stars
15 METALLICA: 72 Seasons
16 URIAH HEEP: Chaos & Colour
17 WAYFARER: American Gothic
18 TEMIC: Terror Management Theory
19 JAG PANZER: The Hallowed
20 KNIFE: Heaven Into Dust

Sötét atmoszférájú, baljós aurájú fémzene egy underground német csapat második albumán. Old school heavy metal és Mercyful Fate hatások keverednek benne gótos, darkos elemekkel, az egész felett pedig lebeg valami nehezen körbeírható, tüzesen szenvedélyes és egyben fenyegető hangulat. Már az EP és az első lemez is tetszettek, ez pedig totálisan beszippantott.

Az év legjobb koncertjei: Evil Invaders (Bp.), Corrosion Of Conformity (Bécs), Voivod (Ljubljana), Primordial (Bp.), Stratovarius (Bp.) – Az év végének legnagyobb dilemmája: a húszas lista összeállítása, még mindig. – Az év utolsó kívánsága: legyen fehér karácsony – nem jött be… – 2024 reménysége: legyen fehér karácsony – hátha bejön.

.

SZÉNÉGETŐ RICHÁRD

1 METALLICA: 72 Seasons
2 IN FLAMES: Foregone
3 JELLY ROLL: Whitsitt Chapel
4 TAKE THAT: This Life
5 TEXAS HIPPIE COALITION: The Name Lives On
6 PRONG: State Of Emergency
7 BLIND MYSELF: Az idő dönti el
8 FÜR ANIKÓ: Für For Ten
9 ZACH WILLIAMS: Austin City Limits – Live At The Moody Center
10 BUCKCHERRY: Vol. 10
11 DURAN DURAN: Danse Macabre
12 STORM THE STUDIO: II
13 DANKO JONES: Electric Sounds
14 FISH!: Régen minden jobb volt
15 BLACK STONE CHERRY: Screaming At The Sky
16 STAIND: Confessions Of The Fallen
17 POP EVIL: Skeletons
18 VANDENBERG: Sin
19 THE 69 EYES: Death Of Darkness
20 EKTOMORF: Vivid Black

Az első négy helyen lévő sorrendet a kényszer szülte, ugyanis ez a négy korong egyenértékű a szememben, tömény zsenialitás. Az, hogy ebből egyik a legfrissebb Metallica, nem kevésbé lepett meg, mint az, hogy ennyire megosztotta az embereket. Képtelen vagyok nem imádni, akárcsak az in Flames mesterművét és a Jelly Roll, illetve a Take That hibátlan anyagait.

2023 elég eklektikus volt, csalódásokról nem is szeretnék értekezni, helyette inkább az év legjobb koncertélményeiről: Ákos decemberi arénakoncertje tananyag volt, akárcsak a Beat­rice 45 éves jubileumi koncertje vagy a Biohazard nyári aprítása. Szerencsére koncertfronton nagyon jó évet zártunk, az pedig már most látszik, 2024 még jobb lesz!

.

UZSEKA NORBERT

1 ENSLAVED: Heimdal
2 ANGERTEA: Darkmind
3 THY CATAFALQUE: Alföld
4 BARONESS: Stone
5 PRIMORDIAL: How It Ends
6 STORM THE STUDIO: II
7 SLOWMESH: III
8 MYRKUR: Spine
9 TENHI: Valkama
10 WINGER: Seven
11 SPIRIT ADRIFT: Ghost At The Gallows
12 FIRKIN: Spice It Up!
13 SADUS: The Shadow Inside
14 WAYFARER: American Gothic
15 ISOLE: Anesidora
16 METALLICA: 72 Seasons
17 HEXVESSEL: Polar Veil
18 THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID: Thou Shalt
19 DEPOSED KING: One Man’s Grief
20 VOYAGER: Fearless in Love

Az Enslaved külön kategória. Rengeteg különféle zenekar igyekszik megidézni letűnt korok hangulatát, hagyományait, és van, aki amennyire ez egyáltalán lehetséges, autentikusan teszi ezt. De olyan, aki képes valós, katartikus spiritualitást hordozó művészetet létrehozni, miközben a jelent is beleszövi, alig egy-kettő akad.

Ezzel együtt 2023 a Thy Catafalque éve volt számomra, a remek új album, s még inkább a minden várakozásomon túlmutató koncertek miatt (ahogy az Avatarium és a VoiVod bulijaira is mindig emlékezni fogok). De a honi underground is kitett magáért koncert fronton, viszont nagyon sajnálom, hogy Budai Petur énekes kilépett az Aebsence-ből.

.

ZUBOR OLLY

1 KATAKLYSM: Goliath
2 DYING FETUS: Make Them Beg For Death
3 SUFFOCATION: Hymns From The Apocrypha
4 CANNIBAL CORPSE: Chaos Horrific
5 OBITUARY: Dying Of Everything
6 NIGHT IN GALES: The Black Stream
7 CATTLE DECAPITATION: Terrasite
8 DOWNFALL OF GAIA: Silhouettes Of Disgust
9 INSOMNIUM: Anno 1696
10 BJØRKØ: Heartrot
11 KATATONIA: Sky Void Of Stars
12 SVALBARD: The Weight Of The Mask
13 ASINHELL: Impii Hora
14 IN FLAMES: Foregone
15 SPIRIT ADRIFT: Ghost At The Gallows
16 CRYPTOPSY: As Gomorrah Burns
17 VOMITORY: All Heads Are Gonna Roll
18 ROTTEN CASKET: Zombicron
19 VILLE VALO: Neon Noir
20 BLACKBRAID: Blackbraid II

2023 a szokásosnál is több, klasszis színvonalú albummal ajándékozott meg bennünket. A Kataklysm nem csak azzal érdemelte ki az első helyet, mert az én fejemet számtalanszor „leszakította”, hanem azzal is, hogy az új lemezével képes volt utat mutatni a mai bandáknak is – hogyan kell nem csak irgalmatlanul súlyosnak lenni, hanem a dalokat tartalommal is megtölteni.

Engedjetek meg egy kis vissza­emlékezést! A hammeres pályafutásom az 1994/1-es számmal kezdődött. Igen, pontosan 30 évvel ezelőtt! Bevallom, az akkor megjelent egy koncert- és két lemezismertetőmet követően álmomban sem gondoltam volna, hogy három évtized után még itt leszek, ti pedig az én írásaimat (is…) fogjátok olvasni. Ezúton is köszönöm ezt a megtisztelő lehetőséget Cselőnek! És azt is, hogy immáron az online felületnek is (az egyik) gazdája lehetek! Mi mást is ígérhetnék, vállalhatnék a 2024-es évre: igyekszem a lehető legtöbb érdekes hírrel és persze zenével ellátni benneteket! Egyben bízom benne, hogy 2023-ban is tudtam néhány különlegességgel, zenei csemegével szolgálni számotokra! Szóval: idén is veletek, ugyanitt (és ugyanott…)!

.

GYURICZA FERENC

1 INSOMNIUM: Anno 1696
2 TESSERACT: War Of Being
3 IN FLAMES: Foregone
4 SLEEP TOKEN: Take Me Back to Eden
5 RIVERSIDE: ID.Entity
6 EXTREME: Six
7 NE OBLIVISCARIS: Exul
8 AVENGED SEVENFOLD: Life Is But A Dream
9 VANDENBERG: Sin
10 DYING FETUS: Make Them Beg For Death
11 THE OCEAN: Holocene
12 WITHIN TEMPTATION: Bleed Out
13 KATATONIA: Sky Void Of Stars
14 METAL CHURCH: Congregation of Annihilation
15 URIAH HEEP: Chaos & Colour
16 ENSLAVED: Heimdal
17 OVERKILL: Scorched
18 ANTHEM: Crimson & Jet Black
19 PERIPHERY: V – Djent Is Not A Genre
20 MÅNESKIN: Rush!

.

FEJES ÁRPÁD

1 FALL OUT BOY: So Much (For) Stardust
2 REDHOOK: Postcard From A Living Hell
3 GLORY­HAMMER: Return To The Kingdom of Fife
4 TROLLFEST: Flamingo Overlord
5 VILLE VALO: Neon Noir
6 WARMEN: Here For None
7 NANOWAR OF STEEL: Dislike To False Metal
8 ANGUS McSIX: Angus McSix And The Sword of Power
9 DEATHSTARS: Everything Destroys You
10 BEFORE THE DAWN: Stormbringers
11 WITHIN TEMPTATION: Bleed Out
12 PARAMORE: This Is Why
13 CONQUER DIVIDE: Slow Burn
14 AZAHRIAH: Memento
15 IN FLAMES: Foregone
16 PENDULUM: Anima (EP)
17 MILEY CIRUS: Endless Summer Vacation
18 FOLLOW THE FLOW: Egyedül a sötétben
19 GHOST: Phantomime (EP)
20 DEMI LOVATO: Revamped

A So Much (For) Stardust szerintem minden idők legerősebb Fall Out Boy-lemeze lett, amin ráadásul újra gitárcentrikus, fogós rockdalok hallhatók; talán még súlyosabb hangzással, mint a korai lemezeken, a funk, soul, szimfonikus elemek pedig remekül illenek ebbe a képbe. Talán csak a 2000-es évek modern rock/pop punk nosztalgiája hajt csak, de nálam valószínűleg egy lemez sem pörgött tavaly annyit, mint a So Much (For) Stardust.

2023 tele volt meglepetéssel, és egyben a nagy visszatérések éve is volt. Ville Valo jóvoltából gyakorlatilag kaptunk egy új HIM-lemezt, a Petri Lindroosszal kiegészült Warmen új Children Of Bodom-lemezzel ajándékozott meg, a feledés homályának pereméről visszatért a Deathstars, új felállásban támadt fel a Before The Dawn és végre megtudtuk, hogyan szól új énekesével a Gloryhammer. Ez már épp elég az én boldogságomhoz, de ezek mellett sem győzöm számolni a lemezeket, amiket alig bírtam letenni. – 2024-ben is biztosan bőven lesz mire hegyezni a fülünket, már elkészültek az új Ensiferum- és Nightwish-anyagok, megjelenés előtt áll dupla lemezzel a Sum 41, jön az új Judas Priest… Nagyon reménykedem Amorphis, Dark Tranquillity és Moonspell megjelenésekben, hazai fronton pedig szorítok, hogy kapja össze magát a Dalriada legénysége.

.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw