Skip to content

A multi orsó eredményes használata

Miben rejlik a korszerű multi orsó hatékonyságának a titka? Mit nyerhet az ember azzal, ha a hagyományos változatokat félretéve átnyergel erre a műfajra, ami idehaza még kevésbé ismert?

Ehhez a kérdéskörhöz szeretnénk kedvet csinálni. A mondanivalónk annyi, hogy tényleg eredményesebbé teheti a pergető horgászatokat egy-egy ilyen modell alkalmazása. Úgyhogy máris mutatjuk a részleteket.

Miben más egy multi orsó a hagyományos típusokhoz képest?

Úgynevezett fogaskerék áttétellel ellátott, forgódobú, tárolótípusú szerkezet az, ahogyan egy multi orsó leírható. Persze ez csak a szaknyelvi megfogalmazás, horgászként az ember inkább azzal szembesül, hogy egészen máshogy működik egy ilyen darab.

Szemléltetésképp jó ötlet lehet megnézni a Damil.hu multiplikátor orsó kínálatát. Látni lehet, hogy ezeknél a modelleknél eleve karból több is van, a kezelés pedig messze nem a megszokott módon történik.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy eltérő lesz a dobás technikája, és másfajta művelettel ér fel a fékerő szabályozása is. Gond viszont egy szál se, mert a műveletsor csak első látásra tűnhet bonyolultnak. Ha belejön az ember, onnantól kezdve könnyű beleszeretni a műfajba.

Egy multi orsó a pergető horgászatoknál lehet igazán hasznos

Olyannyira, hogy sok esetben egyenesen az eredményesség és a szintlépés kulcsát jelentheti. Egyrészt azért, mert ilyen típusú orsót használva elképesztő, mennyivel precízebb lehet a csalivezetés. 

Már-már mértani pontossággal lehet ott és abban a sebességben elhúzni a wobblert, a villantót vagy a plasztik csalit, ahol és ahogyan csak szeretnénk. Ráadásul könnyebben érzékelhető az is, hogy a vízoszlop mely rétegeiben jár a műcsali.

Mindebből egyenesen következik, hogy multi orsót használva élethűbben tudjuk utánozni a táplálék mozgását. Minden út oda vezet tehát, hogy több kapásra, fárasztásra és megfogott rablóhalra számíthassunk.

Hogyan lehet belejönni a használatba?

Kellő türelemmel, odafigyeléssel és persze motivációval. Nulladik lépésként ki lehet használni az internet adta lehetőségeket, és akár videós segédleteken keresztül meg lehet ismerkedni az alkalmazás menetével.

Amikor már látjuk, mit, hogyan és merre, akkor mehetünk tovább a következő lépésre. Vagyis felerősíthetünk a botunkra egy multiplikátoros orsót, és elkezdhetünk megismerkedni vele.

Mivel világszerte elképesztő népszerűségnek örvendő típusról van szó, így a használat sem bonyolult. Amint sikerül ráérezni és megszokni, sok horgász többé nem is akar másfajta darabot a kezébe venni.

Már csak amiatt sem, mivel ezekkel a modellekkel a roppant kellemetlen zsinórcsavarodás is megelőzhető. Úgyhogy csak bátorítani tudunk mindenkit a használat kapcsán. Jó pergetést és eredményes pecát!

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw