Skip to content

Hogyan takaríthatsz meg energiát a házimunka során?

Biztosan te is érezted már úgy, hogy bármennyire is próbálkozol, egyszerűen nem tudsz pénzt félretenni. Megpróbálsz ugyan kevesebbet költeni, de az élet mindig közbeszól – az autónak új gumikra vagy a gyermekednek egy új fogszabályzóra van szüksége, és így a megtakarítás is a háttérbe szorul.

Bár ezeket az eseményeket nem irányíthatod, akad néhány zseniálisan egyszerű trükk, amelyek segítségével megspórolhatsz némi költséget például a rezsiből. A mai cikkünkben pedig ezekből fel is sorolunk néhányat, de ha komolyabban is érdekel a téma, akkor javasoljuk, hogy olvasd el az Otthonok & Megoldások tippjeit a témában.

Mosás

A mosást semmiképpen sem tudod elkerülni, de sokat spórolhatsz azzal, ha a hőfokát lejjebb tekered. Olyannyira, hogy ha 30 fokon mosol 60 helyett, az áram harmadát fogod csupán felhasználni, mivel a mosógép az áram közel 90%-át a víz felmelegítésére használja fel. Bár a fehérneműknél és nagyon koszos ruháknál ez nem opció, de egyéb esetekben mindenképpen érdemes megfontolnod.

Emellett tanácsos még ügyelned arra is, hogy soha ne indítsd el félig megrakva a mosógépet, hiszen ilyenkor ugyanannyi vizet és áramot fogyaszt, mint amikor tele van a dob, csak közben feleannyi ruha lesz tiszta. 

Vasalás

Egy átlagos vasaló nagyon sok áramot használ el, amelynek a nagy része arra megy el, hogy a benne lévő víz gőzzé váljon. A gőzkibocsátást azonban könnyen ki tudod váltani azzal, ha a ruhadarabot előtte egy szórófejes flakon segítségével benedvesíted, és úgy vasalod ki.

De sokat segíthet az is, ha a mosás után alaposan kirázod a ruhákat, hogy megszabadítsd őket a mosás során keletkezett gyűrődésektől, majd kiteregeted, vagy vállfára teszed őket. Így akár előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem lesz szükség vasalásra. 

Miután végeztél, mindent húzz ki!

A legtöbbünk nem is tudja, hogy igazi áramzabáló minden olyan használaton kívüli eszköz, amely be van dugva, és észrevétlenül megy a háttérben. Olyannyira, hogy ha mindent kihúzol, miután végeztél, akkor egy év alatt akár egy ötjegyű összeget is megspórolhatsz.

Végül, de nem utolsósorban tartsd folyamatosan karban a gépeket!

Néha egy készülék már annyira régi, hogy az a legjobb, ha veszel egy vadiúj modellt. Az otthoni berendezések folyamatos cseréje azonban nem a legfenntarthatóbb megoldás.

Több módon is meghosszabbíthatod a mosógéped élettartamát 

Az első és talán a legfontosabb tanácsunk az, hogy ne terheld túl a dobot! Ezzel ugyanis csak azt éred el, hogy károsodik, illetve nem lesz elegendő helye a víznek és a mosószernek a keringésre, valamint a ruháknak a megfelelő mozgásra. A jobb teljesítmény érdekében tehát hagyj legalább egy kézfesztávot a dob tetején.

A folyamatos jó teljesítmény biztosításának másik módja a gép szűrőjének havonta történő tisztítása. De emellett érdemes még ügyelned arra is, hogy nehogy túl sok mosószert tegyél a gépbe, mert azzal csak eltömíted, és mindig ürítsd ki a zsebeket, nehogy valamilyen kisebb tárgy kerüljön a leeresztő szivattyúba.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw