Skip to content

A jó, a rossz és a csúf: Tommy Johansson (ex-Sabaton)

( Szöveg: Gyuricza Ferenc / Gyuricza Tamás Marcell )

Az áprilisban megtartott tizenegyedik Gary Moore emlékest egyik vendége volt Tommy Johansson, a Sabatonból éppen most távozó gitáros, aki rögtön be is bizonyította, hogy nemcsak a power metal dalok állnak jól neki, de blues-zenészként is egészen kiváló teljesítményre képes. Emellett Gary Moore klasszikus rockzenei korszakának emblematikus dalait is tőle (valamint alkalmi magyar zenésztársaitól) hallhattuk. A koncert után pedig lemezgyűjteményéről is beszélt lapunknak.

Az első album amit vettél vagy kaptál?
„Ezek még nem metal vagy blues albumok voltak. Amit elsőként kaptam, az a Vissza a jövőbe című mozifilm dalait tartalmazó vinyl volt. Az első saját pénzen megvásárolt CD szintén egy filmzenei album, a Titanic volt. A nővéremmel együtt mentünk el a boltba, s mindketten vettünk magunknak egy-egy albumot. Otthon azonban csak egy lejátszónk volt, és persze, hogy az általa kiválasztott albumot kellett először meghallgatnunk. Alig vártam már, hogy vége legyen. Már csak két dal lehetett hátra, amikor nem bírtam tovább, és odaszóltam neki: »B.szd meg, lejátszhatnánk már végre azt a CD-t is, amit én vettem?« (nevet) Akkor hagyta, hogy kicseréljem a két lemezt, s ettől nagyszerű érzés kerített hatalmába. Teljesen más volt, mint most, amikor elindítasz valami zenét a Spotify-on.”

Az utolsó, amit vettél?
„Meg sem merem mondani, egy Taylor Swift bakelit volt, amit a barátnőmnek szántam ajándékba. (nevet) Szóval lényegében én vettem, de mentségemre legyen mondva, hogy nem magamnak. Saját magamnak utoljára egy svéd zenekar, az Onkel Kånkel karácsonyi albumát vettem meg, ami nagyon különleges lemez, egészen morbid szövegekkel. Annyira durva, hogy gyerekeknek le sem játszhatod. (nevet) Svédoroszágban ez egy kultikus album, aminek van egy bizonyos státusza, mert az énekes már meghalt. Maga az album szinte beszerezhetetlen, jó sokba is került, 450 eurót fizettem érte.”

Melyik az az album, ami megváltoztatta az életed?
„A Run for Cover Gary Moore-tól. Ennek a hallgatása közben tudatosult bennem, hogy gitározni akarok. A másik a Destiny a Stratovariustól, amelynek köszönhetően a power metallal találkoztam. Az elmúlt húsz esztendő alatt ebből a stílusból építettem karriert.”

Melyik albumnak van a legjobb borítója?
„Ez egy nehéz kérdés. Rengeteg van, szívesen mondanám most is a Run for Covert, hiszen amikor rápillantok, nagyon sok kellemes emléket idéz fel bennem, az az album tényleg sokat jelent nekem. Mégis legyen inkább egy újabb Stratovarius album, az Infinite, amelynek tényleg gyönyörű borítója van. Imádom azt a grafikát.”

Melyiknek van a legcsúnyább?
„Valami olyan svéd tánczenekart kellene mondanom, amelyek a ’60-as vagy ’70-es években működtek, mert azoknak tényleg borzalmas borítóik voltak. (nevet) Megvan! Legyen a Facing the Animal album Yngwie Malmsteentől. Az a beállított fej a borítón, az mindent visz.”

Van olyan album, amin szívesen játszottál volna?
„Nagyon jó lett volna énekelni a Stratovarius Destiny-jén, azt biztosan imádtam volna, s talán az első Skid Row albumon is. Szívesen gitároztam volna Gary Moore-ral az After the War albumán, imádom az azon hallható szólókat.”

Van szégyenfoltja a gyűjteményednek?
„Az a Taylor Swift album, amiről az imént beszéltem. (nevet) Van pár Michael Bolton vinylem is, de nem hiszem, hogy azok annyira szégyenfoltok lennének. A többi szerintem nagyjából rendben van.”

Ajánlj egy jó albumot, ami nem metal!
„A Vissza a jövőbe filmzenei album, azt nagyon szeretem.”

Mondj egy olyat, ami nagyon metal!
„Children of Bodom: Hate Crew Deathroll. Az egyik legjobb metal album, amit valaha is hallottam.”

Mit hallgatsz legszívesebben az autódban?
„Pop-rockot. Például a Huey Lewis and the News zenekar Fore! című albumát. Szerintem ideális háttérzene vezetéshez.”

Mit hallgatsz legszívesebben pihenés közben?
„Filmzenéket. Például John Williams szerzeményeit. Ismered a Hook című filmet? Ahhoz nagyon jó zenéket írt.”

Kedvenc albumod a ’70-es évekből?
„A Thin Lizzy 1976-os albuma, a Jailbreak.”

Kedvenc albumod a ’80-as évekből?
„Ó, abból a korszakból tényleg nagyon sokat tudnék mondani. Ha csak egyet választhatok, akkor az legyen a Run for Cover Gary Moore-tól.”

Kedvenc albumod a ’90-es évekből?
„Nem akarom túl sokat ismételgetni önmagamat, de ismét csak a Destiny jut eszembe a Stratovariustól.”

Kedvenc albumod az ezredforduló utáni időszakból?
„Ez nehéz lesz, mert nem hallgatok új zenéket. Nem is tudom, sajátot lehet mondani? Ha igen, akkor a Majestica karácsonyi albuma, az A Christmas Carol lenne az. Arra a lemezre nagyon büszke vagyok, teljesen más szintet képvisel, mint korábban bármi más, amivel valaha is foglalkoztam.”

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw