Skip to content

A homlokzat megtervezése egyszerre izgalmas és kihívásokkal teli

Valószínűleg már mindenki látott a filmekben olyan családi házat, aminek igazán látványos homlokzata volt. Gyakran a filmesek szabadjára engedik a fantáziájukat és olyan megoldásokkal is találkozhatunk, amelyek a való életben nem biztos, hogy megállják a helyüket. Mire kell figyelni a tervezés során?

Törvényi szabályozások és irányelvek

Természetesen az első lépés felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki felhívja a figyelmünket a legfontosabb sarokpontokra. A PET-RO Nyílászáró szolgáltatásai magánszemélyek számára is elérhetőek. A tervezés időszaka talán a legizgalmasabb, amikor rengeteg ötlet kerül az asztalra és végül ezek közül kerül ki majd a végeredmény is. Az egyes elgondolásokat, rajzokat ellenőrizni is kell, valamint minden részletet át kell beszélni. A megszülető mű évtizedeken át fogja sugározni a stílusunkat, az eleganciát, de akár antik hatást is.

Merjünk nagyot álmodni, amit majd a gyakorlati, megvalósítási szakasz fog követni. A homlokzat kivitelezése során a jogszabályi hátteret is alaposan meg kell ismerni. Egy szakember segít eligazodni a paragrafusok dzsungelében. Útmutatást ad, valamint “lefordítja magyarra”, hogy mit jelent az a jogi szöveg, amivel szemben állunk.

Ez nem éppen egy érdekfeszítő lépés, viszont kulcsfontosságú, hogy az ellenőrzések során ne dőljön össze a kártyavár. Nem szabad halogatni, az utolsó pillanatig kivárni vele, jobb minél hamarabb letisztázni a helyzetet, hogy a munkálatok zavartalanul tudjanak tovább haladni.

A szigetelés kialakítása is legalább ekkora figyelmet igényel. Ma már számtalan megoldás közül lehet válogatni. Erősen ajánlott a minél jobb, hatékonyabb kialakításra törekedni, mivel az közép és hosszú távon egyaránt csökkenteni fogja a rezsiköltségeket. A pénztárcánk is garantáltan hálás lesz érte.

A külső szigetelés hatékonyságának növelése

A legegyszerűbben ezt úgy érhetjük el, ha minőségi nyílászárókat szereltetünk be. Az ablakok, ajtók kialakítása ilyen szempontból kulcsfontosságú. A küllem mellett gondolni kell arra, hogy mennyire zárnak jól a nyílászárók, hány réteg üveg található bennük és milyen anyagból készültek.

Nem hiába a műanyag ablakok, ajtók számítanak a legnépszerűbbnek, mivel ezek rendelkeznek a legkiemelkedőbb hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal. Ma már nem csak fehér színben lehet őket beszerezni, többféle szín és mintázat közül lehet válogatni.

Külső és belső párkányok

Előbbi leginkább funkcionális szerepet tölt be, ugyanis a falat védi az esőtől, beázástól. A belső könyöklők már esztétikummal járulnak hozzá a helyiségek harmóniájához. Öntött márvány, alumínium és műanyag párkányok kültéren és beltéren egyaránt megállják a helyüket. Ha fa típust választunk, akkor lakkal, lazúrral érdemes ellátni, hogy tartósak legyenek hosszú távon is.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw