Skip to content

A behajthatatlan követelések és a faktoring

A behajthatatlan követelések komoly fejtörést okozhatnak a cégvezetőknek nemcsak a társaságiadó-bevallás időszakában, de a pénzügyi stabilitás elemzése kapcsán is. A likviditási problémák a cégek napi működésének ellehetetlenülését okozhatják.

A faktoring vállalatfinanszírozási forma megoldást jelenthet a behajthatatlan követelések elkerülésére azáltal, hogy az előminősítés által segít a cégeknek a kockázatos beszállítók kiszűrésében.

Mit jelent a faktoring?

A faktoring finanszírozás a vevőkövetelések adásvételét jelenti. Az eladó a faktorra engedményezi a jellemzően halasztott fizetésű kintlévőségeit, ezáltal jóval a fizetési határidő lejárta előtt pénzhez jut, amelyet a napi működési költségek fedezésére, fejlesztésekre, beruházásokra fordíthat. A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása egyedülállóan 100%-ban online intézhető, így egyszerű és gyors megoldást kínál, akár 24 órán belül is pénzhez juthatsz a számlák faktorálása révén. 

A faktoring kedvező megoldást jelenthet az eladó likviditási helyzetének stabilizálására, hiszen a bankhitelekkel szemben nem keletkeztet újabb adósságot, futamideje a számlák fizetési határidejéhez igazodik, fedezetet nem igényel.

Behajthatatlan követelések kezelése

A behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos adójogszabályok változtak, az új szabály 2021. június 10-én lépett hatályba. Ennek alapján a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után fizetendő áfa alapja utólag, bizonyos feltételekkel csökkenthető, amennyiben a vevő a termék vagy szolgáltatás ellenértékét nem egyenlítette ki.

A Számviteli törvény szerint egy követelés akkor válik behajthatatlanná, ha 

 • a végrehajtási eljárás során bebizonyosodik, hogy nincs elég fedezet a követelésre.
 • a hitelező az adósságrendezés során elengedte a tartozást.
 • a felszámoló nyilatkozik a fedezet hiányáról.
 • az adósságrendezés során a vagyonfelosztásban meghatározottak szerint átvett eszköz nem nyújt fedezetet a követelésre.
 • a követelés eredményesen nem érvényesíthető, vagy a költségek nincsenek arányban a behajtható összeggel, illetve az adóst nem lehet felkutatni.
 • a bíróságnál nem érvényesíthető a követelés.
 • a követelés elévült.

A teljesült gazdasági események kapcsán keletkezett követeléseket, kötelezettségeket rögzíteni kell, így ezek csak abban az esetben vezethetők ki, ha elengedik, behajthatatlan követelésként leírják, tartozás esetén átvállalják.

Amennyiben a nyilvántartott, lejárt követelések pénzügyi teljesülésére nincs valós esély, akkor behajthatatlannak minősül.

Faktoring a veszteségek elkerülésére

A követelésbehajtó cégek keze meg van kötve, így sok esetben ők sem tudják behajtani a kintlevőségeket. Így célszerűbb lehet a követeléskezelési folyamat elkerülése. Erre jó módszer a beszállítók körültekintő megválogatása. A faktoring erre is megoldás lehet, hiszen a faktorálás előtt a faktor minden esetben monitorozza, minősíti a beszállítókat, így segít elkerülni a nemfizetés kockázatát hordozó partnereket.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw