Skip to content

YES: Mirror To The Sky

A sok tagcserén átesett nagy múltú bandák esetében mindig van egy die hard keménymag, akik csak a bizonyos korszakok albumait és felállásait hajlandók tolerálni. A brit progrock alapcsapat Yes esetében is ez a helyzet – a gitáros Steve Howe (aki bár régi tag, de nem alapító) körül mostanra mindenki lecserélődött a korai érához képest, a név azonban él tovább, jönnek a lemezek, zajlanak a turnék. Vannak, akik a fentiek fényében már rég elengedték a zenekart, mások viszont tagcseréktől függetlenül kíváncsiak az újabb dolgaikra is – jómagam az utóbbi táborba tartozom.

A Yes előző anyaga, a The Quest például egészen tetszett, a részben az ott fel nem használt ötletekre építő Mirror To The Sky viszont egy fokozattal kevésbé jön be sajnos. A dobos Alan White tavalyi halála után az új dalokban immáron Jay Schellen roppant ízléses játéka hallható, ami a zenei irányvonalat egyébiránt nem befolyásolja. A Steve Howe által producerelt anyag persze megint gyönyörűen szól (a dobsound egészen káprázatos), igaz, az ő szintjükön ez már eleve alapvetés. A szokásosan szép Roger Dean borítóba csomagolt kiadvány játékideje 63 és fél perc – hogy ezt miért kellett két kis műanyag lemezre szétszedni, azt a bennem szunnyadó környezetvédő sajnos nem nagyon érti. No mindegy.

Számomra kissé nehézkesen indul a Mirror…, az első negyedórát kitöltő két dal amolyan Yes-jellegű stílusgyakorlatnak tűnik inkább: kellemesek persze, igényesen hangszereltek meg minden, de a libabőr-faktor sajnos hiányzik belőlük. A hármas Luminosityvel aztán beindul valami, ebben már valódibb mélység, tartalom és élet van, egész jó. A következő Living Out Their Dream is tetszik, az ötödikként felhangzó, közel negyedórás címadó pedig az egész album csúcspontja. Ez végre tényleg úgy örvénylik, olyan színes és mozgalmas, amit a lemez elindítása óta vártam. A hátralévő 21 percnyi négy tételből fele-fele arányban hallhatunk szürkébb és izgalmasabb dalokat – szerencsére a záró Magic Potion az utóbbi kategóriához húz, így aztán a végére azért kellemes szájízzel fejezhetjük be a zenehallgatást.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw