Skip to content

VIPER: Timeless

A nyolcvanas évek második felében a Sepultura mellett a jóval tradicionálisabb vizeken evező Viper volt az a metalt játszó csapat, amely elsőként tört ki valamilyen szinten Brazíliából a nemzetközi színtérre. Az akkortájt a későbbi Angra-énekes André Matost is soraiban tudó Viper második lemeze, a Theater Of Fate egy kimondottan jól sikerült, dallamos heavy metal anyag volt, és a már Matos nélkül készült Evolutiont is vitte még a lendület valamennyire. A 90-es években aztán súlyosan megborult a banda önképe, vad kísérletezésbe fogtak crossoveres, pop-punkos és egyéb bizarr hatások beemelésével – 1996-ra bele is buktak, ahogy kell.

A 2007-es visszatérő All My Life album egyértelmű visszakanyarodás volt a hagyományos metal vonalhoz, hogy aztán több újbóli leállás és újraindulás után végül megjelenjen a Timeless című friss anyag. Én pedig hallgatom, hallgatom, és nem igazán értem, a banda mit is akar mondani nekem ezzel az 53 percnyi 11 szerzeménnyel. Nem indul rosszul pedig a műsor a nyitó Under The Sunnal, egész jól hozza vissza a dal a korai éra hangulatait, és később is akadnak kellemes momentumai a lemeznek, ezt kár volna tagadni.

Ugyanakkor – ha nem is a 90-es évek töménységével – itt is fel-felbukkannak ide nem illő, kísérletezős(nek szánt) elemek, megoldások, amik egyszerűen nem kapcsolódnak szervesen az alapból azért dallamos heavy metalként definiálható irányvonalhoz. Fura énekmegoldások, thrashes, punkos mozzanatok lepnek meg időről-időre – amikkel nem az a baj alapvetően, hogy vannak, hanem hogy teljesen kilógnak a képből, semmi nem magyarázza ezek beemelését a dalokba.

Önmagában az eklektikusság nem baj, működhet az nagyon jól is (lásd pl. Faith No More vagy korai Audrey Horne), azonban itt csak szétesik az egész ezektől a nem igazán átgondolt próbálkozásoktól. Vannak persze azért jobban sikerült nóták, az énekes Leandro hangja sem rossz, de az összkép sajnos ezek ellenére is eléggé borús. Ráadásul a hangzás is sufnituningos benyomást kelt. Ha Viper, akkor a magam részéről maradok az első három nagylemeznél.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw