Skip to content

VIAN: Kötelező

A Vian a 2000-es évek első évtizedében volt aktív, igen fajin alter/ethno-rockot játszottak, de aztán hosszas szünet következett, mely eddig tartott. Időközben, rock téren leginkább a kurd származású énekes, Amang volt számottevően aktív, s a jelenleg Párizs-Devecser-Budapest vonalon, jobbára „távkapcsolatban” létező négyes egy három számos EP-vel jelentkezett, mely közeli rokona Amang egyes dalainak.

De helyesebb azt mondani, hogy a Kötelező EP nagyjából ott folytatja, ahol abbahagyták anno. Ezt a zenekart sosem érdekelték a zenei korlátok, bármit képesek beleszőni a dalaikba, ráadásul könnyedén, erőltetés nélkül. A Máshogy érjük el egy remek, megtekert riffel és erős groove-val nyit, amire kissé Black-out rokon ének jön, bár Amang ebbe is sző némi közel-keleties dallamot. A Kárpát mőbiusz címe éppenséggel utalhat Cziránku Sándor gitárzseni egyik zenekarára, mert tény, hogy az ő munkássága (s legfőképp a Barbaro) alapvető hatással volt a Vianra. De a népzenei hatás a Bánat ^2 c. dalban a legerősebb. Amang fájdalommal teli, visszhangos énekét a csaknem misztikus, fojtott hangulatú zene csak még hátborzongatóbbá teszi, ugyanakkor a több, mint 6 perces szerzemény végig beállt – az előző kettőben sokkal több a játék, a váltás.

A Vian egyik erőssége, hogy úgy zenélik le a srácok a csillagokat is az égről, hogy szinte fel sem tűnik, mekkora muzsikálás megy itt, mert olyan folyékony, természetes az egész. Jó, hogy visszatértek, s remélem, ez csak a kezdete a másodvirágzásnak! Nem tudom, mennyi esély van koncertre, de ha lesz, az is Kötelező.

www.facebook.com/naivisztan

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw