V2 RAIDERS – “Semmi sincs úgy, mint régen, alaposan megfordult velünk a világ!”

Dombóvár egy nyugodt, hangulatos kisváros Tolna megyében. Itt működik a V2 Raiders zenekar. Énekesük Molnár Péter, aki kalandos élete során volt már rendőr nyomozó, most éppen egy numizmatikával foglalkozó cég tulajdonosa és vezetője, nem mellesleg a P. Mobil és a Stula Rock koncertszervezője, ő az Ukk’n’Roll fesztivál igazgatója és természetesen a V2 Raiders menedzsere is. Vele beszélgettünk a csapat hosszú idő után megjelenő, Forog a világ című első nagylemezéről.

Egy igen jól menő céget vezetsz, amely ráadásul szöszmötölős munka is,  hiszen műtárgy kereskedelemről szól. Mellette szervezed a P. Mobil bulijait, fesztivált igazgatsz… Hogyan van erőd, időd még zenélni, próbákra, koncertekre járni?
„A zenei pályafutásom ott kezdődött, hogy az egyik haverom volt a Ferenczi Gyuri és a Racka Jam basszusgitárosa. Kellett nekik egy kongás, hát bevettek, pedig sosem tanultam. A második koncert, amin szerepeltem rögtön a Tabánban volt… Gondolhatod, leizzadtam! (nevet) Utána persze elmentem dobolni tanulni. Ami a V2-t illeti, tudni kell, hogy Dombóváron születtem és egyszer, úgy 2011 környékén az egyik helyi kocsmában összehaverkodtam a banda dobosával, Fenyőházi Lacival. Szóba került  a kongás sztori. Mondta, neki is kell kongás. Így kerültem a zenekarba. Nem találtunk énekest, aki komolyan vette volna zenélést, ezért egyszer csak előléptettek engem. Bár én nem tartom magam igazi énekesnek, inkább a frontember szót használnám magamra, de így sikerült stabilizálni a felállást, amely jelenleg úgy néz ki, hogy Ozorai Csaba és Lázár Csabi gitároznak, Béres Csabi zongorázik, Somfalvy Gergő bőgőzik Fenyőházi László, valamint jómagam felváltva dobolunk és énekelünk.”

A zenei irányt ki határozza meg a bandában?
„Ez a csapat tribute zenekarként indult. Azokat a dalokat játszottuk a magunk szórakoztatására, amelyeket szeretünk. Eleinte csak magyar nótákat tartottunk műsoron, P.Mobilt, Dinamitot, ilyesmit. Aztán később már jöttek a Cream, Deep Purple, Uriah Heep, Rolling Stones és AC/DC témák is.”


Csak ezeket a 70-es évekbeli dolgokat nyomjátok?

„A többiek eléggé konzervatívak. Én szoktam általában valami frissebbet is erőltetni, például javasoltam már Backyard Babies nótát, de ezekkel általában eléggé kiverem a biztosítékot. Azért a Backyard nótát megtanultuk!” (nevet)


V2 RAIDERS – Forog a világ (a 2022-es album)


1. Forog a világ
2. Dinnye
3. Ne kérj tőlem
4. Hozd ki a motorod
5. Kéz a kézben
6. Ismeretlen város
7. Tél
8. Valami hiányzik
9. Utolsó vonatSokat próbáltok?
„Én már nagyon régóta Budapesten lakom, így sajnos igen keveset tudok próbára járni, amiért rendszeresen meg is kapom a magamét. A többiek szinte minden szombaton összejönnek. Lényeges elem ebben az egészben, hogy a srácoknak van hová lelépni szombat délutánonként. Azt most itt elárulom, hogy néha próba címén csak fröccsözés folyt, mármint régen, mert mióta eldöntöttük, hogy lemezt készítünk, alaposan belehúztunk!” (nevet)


Kb. tíz évet vártatok, míg megszületett a saját album gondolata. Miért tartott ilyen sokáig?
„Bár a próbahelyen rendszeresen készültek saját dalok, a koncerteken mindig a könnyebb utat választottuk, mások tollaival ékeskedtünk! (nevet) Megírtunk egy nótát, kétszer-háromszor eljátszottuk élőben, majd inkább visszatértünk a tribute koncert programhoz. De így is összejött kb. 12 önálló szerzemény az elmúlt négy-öt évben. Ebből most 9 került fel a lemezre.”


Elégedett vagy a felvételekkel?
„A dalokat Ónódi Géza barátunkkal vettük fel Dombóváron majd Baranyi Laci, a P. Mobil énekese maszterelte, aki kiváló hangmérnök és producer. Maguk a felvételek egyébként nagyon gyorsan lezajlottak. Mindent élőben rögzítettünk. Egyszerre játszottunk, de egyik alkalommal a gitárt, következőre a dobokat vettük. Így az egész nagyon élő, van benne dinamika. Szerintem jó lett a végeredmény, egy klasszikus hard rock anyag született. Az különösen tetszik, hogy sok különböző hangulatú nóta került fel, változatos az anyag. Vannak kifejezetten slágeres témák, de olyan, talán némileg nehezebben emészthető, bluesos szerzemények is, melyek mélységet adnak az egésznek.”


A lemezen nem csak te énekelsz, hanem a dobos, Fenyőházi Laci is. Ez hogyan alakult ki?
„Megint csak arra vezethető vissza, hogy én nagyon keveset tudok velük próbálni. Sokszor pedig spontán megszületik egy szám a próbahelyen. ‘Fenyő’ felesége ráadásul több szöveget írt nekünk, így aztán ő a próbákon ezeket el is énekli. Amikor pedig lemegyek és meghallom, hogy mennyire jó, ahogy csinálja, akkor gyakran mondom neki, hogy akkor ez a dal maradjon is nálad! (nevet) Fenyő más hangfekvésben is énekel, így jól kiegészítjük egymást, sok dalban duettezünk. Ha pedig mondjuk AC/DC feldolgozást játszunk élőben, akkor ő jön előre és én megyek hátra dobolni.”


A lemez címadó dala a Forog a világ. Miért ezt a nótát választottátok?
„Végiggondoltam, hogy melyik szövegünk fejezi ki legaktuálisabban a világunk állapotát? Nézd meg, mi volt 2018-ban és ahhoz képest hol tartunk ma? Semmi sincs úgy, mint régen, alaposan megfordult velünk a világ! Ez egyébként egy viszonylag régebben megírt téma, talán még 2018 körül született, amikor a Covid sehol sem volt. De így utólag elolvasva, meghallgatva a dalszöveget, mintha csak tudtuk volna, hogy valami történni fog!” (nevet)
1. Forog a világ
2. Dinnye
3. Ne kérj tőlem
4. Hozd ki a motorod
5. Kéz a kézben
6. Ismeretlen város
7. Tél
8. Valami hiányzik
9. Utolsó vonat
Van egy szám, ami kétszer is szerepel az albumon. Miért?
„Az egyik a dobosunk, a másik az én verzióm. Volt egy vitánk arról, hogy miként kéne ezt a dalt elénekelni. Nem jutottunk dűlőre, ezért úgy döntöttünk, kerüljön fel mindkét változat. Ilyet nem nagyon csinálnak az együttesek, ez is egy különlegesség a lemezen.”


Lesz-e lemezbemutató ebben a bizonytalan időszakban?
„A lemez Dombóvár város támogatásával készült el, amiért nagyon hálásak vagyunk, így április 30-án Dombóváron, egy ingyenes, városi rendezvényen tartjuk az album élő bemutatóját.”
Nem könnyű jelenleg a zenekarozás, még a befutott, nagy, profi bandák is kínlódnak. Ti milyen célt tűztetek ki magatok elé?
„12 év után megjelenik az első albumunk. Nekünk már ez is egy óriási előrelépés. A V2 Raiders muzsikája igazi örömzene. Semmilyen kényszer nem hajt minket, leginkább azért zenélünk, hogy magunkat szórakoztassuk. A mai napig is, ha eszembe jut, hogy mondjuk kedden le tudok menni próbálni, akkor biztosan mindenki ráér és lelkesen jön, ott lesz, hogy együtt legyünk, muzsikáljunk! Számunkra ez a lényeg. Minden, ami ehhez hozzá tud jönni, az nekünk már abszolút siker!”


www.facebook.com/v2raiders

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.