Skip to content

URACHEL: Pseudomonaachia Daemonium

Az Urachel egy magyar formáció, amit egy Axafan nevű veterán zenész hozott létre pár évvel ezelőtt. Mint az Urachel CD bookletjéből is kiderül, a Tamásiban élő Axafan kiterjedt ismeretekkel rendelkezik a metalon belül, ám ezt ex- és jelenlegi zenekarai is bizonyítják (Detox, Anxiety Collapse, Monument, Spiritbell). Axafan levelét elolvasva, ami valójában egy biográfia, úgy tűnik, hogy korábban nem játszott black metalt, azonban az Urachel 100%-ig black metal-produkció. Elég ránézni az igencsak ijesztő borítóra (igazán félelmetesek a booklet illusztrációi), hogy a műfaj kapcsán ne legyenek kétségeink. A számcímek alapján kikövetkeztethető, hogy mindegyik szám egy-egy démon, ördögi fejedelem figurájával foglalkozik főleg bibliai forrásokat alapul véve. Axafan egy színes A4-es lapot is mellékelt levelében, ahol rövid leírások találhatók a pokoli alakokról.

Az album 40 perces: egy intro és outro mellett egy feldolgozást hallunk, valamint nyolc saját számot. A lemez hangzása korrektnek mondható. Nyilván lehetett volna még javítani, értem ezt főleg a dobhangzásra, a pergőre, de összességében teljesen élvezhető a felvétel. A legfőbb hatásokat természetesen Skandináviában találjuk, s mindjárt meg is említhető a Bathory hatása, ami az egyszerűbb részeknél figyelhető meg. Azonban ennél is nyilvánvalóbbak a nagy norvég nevek, például a még a nagyarányú giccsesedés előtti Dimmu Borgir. De akár a Gorgoroth, az Immortal és a korai Satyricon neve is említhető, ugyanakkor megemlítendő, hogy az Urachel dalaiban nyoma sincs a norvégok zenéjét minduntalan átszelő, s sokszor folkban gyökeredző dallamvilágnak. Hallani, hogy Axafan és az Urachel teljes egészében a metal felől közelített, amit a hagyományosabban riffelős Frucissiare (Necromancy) erősít meg. A sebes Asmodeus (az eleje nagyon erősen a Bathory-t idézi) viszont olyan dallamokat hoz elő, ami szintén a norvég bandákat juttatta eszembe. A teátrális jelleg révén a Cradle Of Filth nevét is meg kell említeni, de nem állítanám, hogy bármelyik neves csapatot szorosan követné az Urachel. Axafan blackes rikácsolása nem áll messze Csihar Attiláétól.

Tisztességes teljesítmény, s aki meghallgatja, a lemez végén megkapja ajándékba az Immortal Blashyrkh (Mighty Ravendark) című ikonikus tételének átiratát.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw