Skip to content

THE KEENING: Little Bird

Hosszúra nyúlik a 2009-ben feloszlott SubRosa árnyéka. Talán nem ez a zenekar kavarta a legnagyobb hullámokat az underground berkein belül, azonban a négy megjelent albummal kétségtelenül véghez vittek valamit művészi, zenei vízió terén. Nehezen kategorizálható zenéjével, ami a doom, a sludge, a kísérleti felfogás, valamint a nagy hangulatok elegye, nem vitás, hogy letett valamit az asztalra a SubRosa.

A SubRosa elhantolása után egy-két évvel értesüléseket szereztünk egy újabb csapatról, melynek mind a négy tagja játszott a jobblétre szenderült zenekarban. The Otolith névre hallgat a formáció, amely 2022 októberében adta ki a figyelemreméltó debütalbumot Folium Limina címmel. Utólag is érdemes megismerni. Egy éve még azt is fontolgattam, hogy felteszem a 20-as listámra.

Azonban egy SubRosa-alaptag nem tagja a The Otolith-nak: ő Rebecca Vernon, aki inkább egy szólóprojekt elindításába vágott bele. Ez a The Keening, a bemutatkozó CD/LP pedig Little Bird címmel jelent meg tavaly októberben. Nem áll távol az anyag a SubRosa meditatív zenéjétől, de talán több a halk, akusztikus, merengős rész, ahol vonósok, visszafogott dobok szólnak (Little Bird), mindenesetre az egész miliő teljes egészében Vernon világa. Hangja, orgánuma, stílusa a SubRosa hangzását is alapjaiban határozta meg, s a The Keening anyagának ismeretében tán nem túlzás kijelenteni, hogy az ő jelenléte volt a leginkább meghatározó eleme az előző csapatnak.

Szépen, finoman építkező progresszív, atmoszferikus rock/metal hallható hat igényes tételben, s ezekhez valószínűleg azok fognak a legkönnyebben kapcsolódni, akik a SubRosa zenéjét is kedvelték. Mindazonáltal ez egy szólóanyag, nem a SubRosa folytatása, vagyis észleljük a különbségeket.

A The Keening dalaiban kevesebb a doom, egyáltalán a metal, és ugyan a SubRosa sem volt egy kifelé forduló társaság, a The Keening anyaga még sokkal introvertáltabb, érzékenyebb, néha egészen intimnek tűnik. Főleg Rebecca sokszor szinte lebegő énekstílusa, dallamai okán. (The Hunter I). Ám bármennyire is „törékeny” a zene, legalábbis így „jön át”, Vernon olykor a torzított gitárt is előveszi, hogy a borongós fúvósok, kis pengetések melankóliáját felrázza. A Truth című zárószám az album legvérmesebb darabja. Itt kerül a legközelebb Rebecca ahhoz, amit doom metalnak hívunk, egyszersmind a metalos súlyhoz. Néhol egészen agresszív lesz az előadás. Megjegyzem, számos vendég működött közre az album feljátszásában.

A zenéről eszembe jut a szintén amerikai Amber Asylum neve. Már a SubRosa kapcsán is megállapítottam anno, hogy olyan a csapat, mintha az Amber Asylum-féle ambient/wave/dark-vonal metalos megfelelője lenne. Hangulati téren a The Keening is mutat rokon vonásokat az Amber Asylummal.

Nem okoz meglepetést a The Keening nívója, hiszen bár debütalbum, aki elkészítette, feljátszotta, tapasztalt, ihletett zenész. Művész-zene. Akit ez zavar, ne bolygassa. Akit érint, gazdagodni fog.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw