Skip to content

TOTÁLIS METAL/NAGYFI LÁSZLÓ – Régi nóták új lendülettel

(A Hammerworld magazin No. 344 – 2022. májusi – számában megjelent teljes interjú.)

Különleges koncertre kerül sor augusztus 12-én, a Budapest Parkban. Totális Metál néven összeállt néhány régi barát, zenésztárs, hogy felidézzék az együtt töltött, klasszikus 80-as, 90-es éveket és azokat a nótákat, amelyeket egykor közösen játszottak. Kalapács József énekes, Nagyfi László gitáros, Pazdera György basszusgitáros és Tarca László dobos Rudán Joe énekessel és Nagy Dávid gitárossal kiegészülve emlékeznek a Pokolgépben eltöltött évekre.

Nagyfi Laci nemrég ünnepelte a 60. születésnapját. Így a beszélgetést kicsit messzebbről, a korral kapcsolatos gondolataival kezdtük. Nem udvariaskodásból mondom, de úgy gondolom, nem sokat változtál, mióta, nagyjából harmincöt éve megismertelek.

„Ó, tudod ez úgy van, hogy azt mondják, annyi vagy, amennyinek érzed magad. Hát egy faszt! Lélekben persze, az lehet, ilyen szempontból valóban mindenki ugyanott van, mint fiatal felnőttként, de azért fizikailag megérzi az ember a hat évtizedet. De a dinamikával nincs gond!”

Zenészként, ha most felmész a színpadra ugyanazt érzed, mint mondjuk 1986-ban?

„Azt mondhatom, hogy igen. Még mindig bennem van az a jóleső drukk, ami felpörget, hangulatba hoz. Azt különösen szeretem, ha lelkes a közönség, ha tömöttek a sorok a színpad előtt. Olyankor nagyon érzem, hogy felmegyünk és megrakjuk!! (nevetünk) Ha a színpadon vagyok és játszom, az olyan, mintha egy másik bolygóra, sőt, egy másik univerzumba kerülnék. Nagyon szeretem!”

Ezért is vállaltad el az Omen mellett a Totális Metál fellépést?

„Alapvetően igen. Már régóta beszéltünk róla, hogy a régi arcokkal össze kéne jönni eljátszani azokat a klasszikus dalokat, amelyekkel sikeresek lettünk. Az alkalmat Kalapács Józsi 60. születésnapja és a pályán eltöltött 40 év szolgáltatta, ami nagyjából mindnyájunkra igaz. Az ő ötlete volt ez a project.”

A műsort ki állította össze?

„Joci külte át a setlistet és nem nagyon módosítottunk már rajta. Best of program lesz, annyit mondhatok. Számomra az érdekességet, a kihívást az jelenti, hogy Nagy Dáviddal még sosem játszottam közösen. Minden gitárosnak más a felfogása, más a soundja, ezért össze kell szoknunk, egymásra kell hangolódnunk. Ebből a szempontból számomra ez mindenképpen egy kuriózum, egy kaland.”

A kezedben vannak még a régi témák vagy újra kell tanulnod az egészet?

„Túlzás lenne azt állítani, hogy ezek a dalok kézben lennének, hiszen van, amelyiket több évtizede nem játszottam. Így aztán néha vakargatom a fejem, hogy mi hogy volt. De ilyenkor előveszem a lemezeket és általában egyből eszembe jut a megoldás.”

A témákon, a riffeken alakítotok, változtattok a próbák során?

„Ezeknek a daloknak már muzeális értéke van! (nevet) Ha bármit átírnánk, az olyan lenne, mintha belefestegetnénk egy Picasso képbe, mert nekünk ott a sarokban az a piros jobban tetszene kéken. Azok a nóták úgy jók, ahogy vannak. Persze, talán a szólók terén megengedünk magunknak egy kis szabadságot. De ott is mindennek megvan a váza, talán csak azért változnának részletek, mert mai aggyal az ember másképp játszana bizonyos dolgokat.”

A szólóidat mindig el tudod nyomni ugyanúgy?

„Amíg kézben volt a műsor, persze. Kellett is, mert akkor besörözve is ment. (nevet) De még hamvas koromban veszettül gyakoroltam és olyan szólókat is írtam. Na, most eléggé kapaszkodnom kell, hogy becsületesen teljesítsek!”

Ugyanazon a motyón játszol majd mint régen?

„Ááá, egyrészt már nincs is meg. Másrészt vénségemre engem is elkapott a modern technika varázsa és beruháztam egy zseniális szerkezetbe. Ez a Fractal Audio Axe Fx effekt processzora, amely gond nélkül lemodellez bármilyen erősítő soundot. Megnyomsz egy gombot és úgy szól a cucc, mint mondjuk Jimi Hendrix egykori Marshall motyója. Megnyomsz egy másikat és előjön egy másik, tökéletesen kivitelezett hangzás. Kiválaszthatod, hogy milyen erősítő fejhez milyen ládát akarsz. Mindent tud. Tényleg zseniális.”

Akkor már nincs is szükség a jó öreg erőlködőkre, a fejekre és ládákra?

„Abszolút nincs. Van egy vezeték nélküli fülmonitorom. Beállítom a soundomat az effekten, a gitárom jele bemegy a keverőbe, amiből visszajön a színpadi monitorokba, így az én fülesembe is. Úgy hallom benne a zenekart, mintha CD-t hallgatnék. Egy kicsit hangosabbra veszem a saját gitáromat, de ennyi. És nem süketülök meg. Anno ezerrel szólt a Marshall a színpadon, lobogott a hajad, ha előtte álltál, de ha elléptél két lépést, már nem hallottál semmit magadból. Na, ennek most már vége.”

A bulin az Omen lesz az előzenekar, tehát te kb. két órán át vagy még tovább is színpadon leszel. Bírod majd a gyűrődést?

„Nem kérdés. Sok hosszú bulit játszottam már, élvezem, ha sokáig színpadon lehetek!”

1990-ben döntötted el, hogy új pályára állsz, akkor alapítottad meg az Omen zenekart. Ezt azóta is jó döntésnek tartod?

„Abszolút! Most sem csinálnám másképp. Elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok alakultak, amit az Omennel elértünk. Korival is szerették a zenekart az emberek, de Stula új lendületet adott a bandának. Szomorú, hogy Kori elment, de Stula minden szempontból beleillik a képbe és a közönség is imádja. Most, a járvány elcsendesedése után már ismét egyre többet játszunk. De még mindig nem eleget. Én egy tavaszi 15 bulival és a lehető legtöbb nyári fesztivál fellépéssel lennék elégedett.”

Visszatérve a Totális Metál projekthez, azt el tudod képzelni, hogy ezzel a felállással esetleg új nóták szülessenek?

„Nézd, bármit el tudok képzelni, mert élénk a fantáziám! (nevetünk) De úgy érzem, teljesen felesleges lenne, mert ez az egész nem erről szól. Egy adott éra klasszikus dalait játsszuk, az emberek erre kíváncsiak.”

Ezt majd a színpadi ruháitokkal is hangsúlyozzátok? Be tudsz majd öltözni ugyanazokba a cuccokba, mint a 80-as évek koncertjein?

„Arra nem esküdnék meg, hogy még megvan a 30 éves bőrgatyám, de bőrszerkóim vannak, amik amúgy elég kényelmetlenek. Mindenesetre imidzsben közel járunk majd az akkori önmagunkhoz.”

A zenélés mellett van más hétköznapi elfoglaltságod is. Hangszerboltot üzemeltetsz évtizedek óta. Hogy megy az üzlet?

„A zenélés és a hangszerbolt nekem egyformán fontos. Sokat dolgozunk vele Marci fiammal és a többiekkel, akik mind nagyon tehetséges, elkötelezett arcok. Jelenleg bővítjük a boltot. Kb. kétszer akkora lesz, mint eddig. Nagyon nagy meló, talán ősszel tudjuk majd megnyitni az új részleget. Ma már amúgy igazából Marci vezeti a boltot, én csak benézek néha, intézem a számlázást, ilyesmit. Nagyon szeretik a vevők. Büszke vagyok rá, mert érti a dolgát, sokat tud a hangszerekről, kedves, előzékeny a vevőkkel és simán elcseveg angolul a betérő külföldi vásárlókkal. Én pedig mehetek turnézni. Most nyomtunk le egy több állomásos erdélyi kört teltházak előtt. Engem ez nagyon motivál, ezért szeretem csinálni!” 

(Az interjú eredetileg a Hammerworld magazin No. 344 – 2022. májusi – számában jelent meg. Szöveg: Cselőtei László, fotó: Radó Norbert és kiadói archívum.)

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw