TISZTASÁG MESTERFOKON: MEINL PURE ALLOY CUSTOM CINTÁNYÉROK

A mai tesztben nem a kávéról híres Julius Meinl vállalat termékeivel foglalkozunk, bár a névről sokaknak eszébe juthat a fején fezt viselő sziluett. A hangszergyártó céget az 1950-es években alapította Roland Meinl és azóta is a család birtokában van, immár a harmadik generáció tagjai igazgatják a márka útját, akik szenvedélyesen szeretik a zenét és hangszereket. Több vonalon is öregbítik a vállalat hírnevét. Ütőhangszerek területén is a vezető gyártók között szerepelnek, és pár éve saját gyártású dobverőkkel is jelentkeztek. Ezúttal egy cintányércsaládjuk képességeit vizsgáljuk.

Szöveg: Kiss Dániel

Fotó: PINTÉR JUDITH, gyári archívum

MEINL PURE ALLOY CUSTOM CINTÁNYÉROK

Mostani cikkünk a Pure Alloy Custom szériára koncentrál, melyet a 2020-as NAMM hangszerbemutatón tártak a nagyközönség elé. A pár évvel korábban piacra dobott Pure Alloy család továbbgondolásáról van szó.

A cég több megkeresést kapott arra vonatkozóan, hogy legyenek vékonyabb tányérok a szériában. Nem is váratták sokáig a dobos társadalmat, a Pure Alloy közepes vastagságú (medium) cintányérokhoz képest megalkották a középvékony (medium-thin) vastagságú Pure Alloy Custom kollekciót. Teljesen más megmunkálással alakították ki ezt a szériát, ezáltal rendkívül megnyerő külsővel ellátott cintányérokat hoztak létre. A logó maradt a körben elhelyezett vékony betűtípus, amely nagyon jól összeillik a tányérok felső részének ’leopárdos’ mintázatával. A tányér felső része ugyanis egy úgynevezett füstölt bronz (custom smoked-bronze) felületet, míg az alja egy teljesen esztergált, polírozott felületkezelést kapott. Alapanyaga a Pure Alloy Bronze, ami a B12 ötvözetnek felel meg. A szériára alapvetően jellemző a kicsit puhább hangindítás (attack), melegebb, testesebb hangzás, gyorsabb lecsengés, de megmaradt azért a fényes magas hang és a hangkitartás is, amit a sima Pure Alloy-tól megszokhattunk.

A teszteléshez kapott szett a következőkből tevődik össze: 14” lábcin, 16” beütő, 18” trash beütő, 22” kísérő. 

Nem is maradt más hátra, ismerkedjünk meg velük közelebbről is!

Hi-Hat 14” (PAC14MTH)

A lábcin felső tányérja vékony (thin), az alsó középvékony (medium-thin) vastagságú. Mai népszerű kifejezéssel élve nevezhetnénk light hat-nek is. Ez a párosítás viszonylag nagy dinamikai tartományt, rendkívül jó élességet (crisp) és érzékenységet kínál. Zárt állapotban száraz, pontos hangokat hallunk, meglehetősen kellemes verőhangot produkál a tányér tetején lévő játéknál. Rövid lecsengésű nyitott állapotban is szépen elkülöníthetőek, kerekek a hangok. Igazán zenei tányér, stúdióban is jól elboldogulhatunk vele, a könnyebben kezelhető kategóriához tartozik. Lábbal történő játéknál is gyorsan reagál, nagyon szép, puhább jellegű hangot kapunk, amely teljesen erőszakmentes, jól beleolvad a hangkörnyezetbe. Súlyából adódóan a halkabb lábcinekhez tartozik, de nem kell megijedni a hangerővel azért nem lesz gond. Szerencsére 15”-os méretben is piacra dobták, lassan ez az átmérő lesz a sztenderd. Nagyon kíváncsi lettem volna rá, de egyszer hátha összehoz vele a sors.

A 14”-os lábcinpár kereskedelmi ára 118.000 Ft.

Crash 16” (PAC16MTC)

Ez a modell egy igazán kiváló baloldali beütős crash (vagy jobboldali, ha balkezes cuccról beszélünk). A középvékony 4vastagságú tányér igazán gyorsan reagál, akár kisebb ütésnél is szépen nyílik a hangja. Nem egy fémes kemény hangot hallunk, szép tiszta magasakkal rendelkezik, fényes, ugyanakkor meleg tulajdonságokkal operál. Bármilyen zenében megállhatja a helyét. A méretéből adódóan kísérésre nem a legideálisabb, de a széria több méretben is kínál beütőket: 16”, 18”, 19”,20” méretben válogathatunk. 

A 16”-os modell kereskedelmi ára 78.000 Ft.

Medium-thin ride 22” (PAC22MTR)

A Medium-thin ride a vékonyabb kísérők közé tartozik, emiatt lehet, nem mindenki számára tökéletes választás. Személy szerint a vékonyabb ride-okat kedvelem. A kúp nem egy puha tányér hangulatát idézi, ilyet ritkán találni. Eközben gyorsan felzengethető, és egy szép folyós, terülős crash-es hanggal találhatjuk magunkat szembe. A ping hang meglepően jól teljesít, nem erre számítottam, főleg a tányér medium-thin jellegéhez képest. Egy ideális verőhangot kapunk a tányéron, rock- illetve metaljellegű zenékhez is működőképes. Nagy dinamikai spektrummal rendelkezik. Ilyen összeállításban sokáig kereshetnénk olyan cintányért, ami minden igényt kielégít, de ez a példány tud mindent, amit kell, teljesen betölti a szerepét. 20”-os és 22”-os méretben találjuk a kínálatban. 

132.000 Ft-ért érhető el a 22”-es kísérő.

Trash crash 18” (PAC18TRC)

Évek óta nagyon kedvelt modelleknek számítanak a különböző lyukakkal vagy más modifikációval ellátott tányérok. Lassan a szett elengedhetetlen kellékei, akárcsak a splash és a kínai. A Custom családban egyetlen méretben kínálják a különleges effekt cintányért. Ezt a 18”-os trash tányért kétfajta méretű lyukakkal látták el. Megjelenése nagyon megigéző, nemcsak a lyukak, hanem a méretes kalapácsütések és a kör alakú logó miatt is. Kifejezetten agresszív soundot produkál nagyon gyors lecsengéssel. Jó kis white noise hangot ad, kevés méllyel, beütésekre tökéletes, ha kísérünk rajta, elszabadulhat a káosz. A trashy kifejezés nagyon jól tükrözi a modell tulajdonságait. Feltételezem, nem véletlenül keresztelték el így a tányért. Tamos fillek végén lezárásnak igazán jó érzés rácsapni. Stacksként másik tányérral párosítva is remekül használható. Nagyon a szívemhez nőtt ez a tányér, bármilyen setuphoz jó választás.

A trash tányér kereskedelmi ára 93.000 Ft

Ha már az effekt cineknél tartunk: a Pure Alloy szériát nemrég kibővítették egy 10”- os splash tányérral is. 

ÖSSZEGZÉS

Nagy örömömre szolgált tesztelni ezeket a tányérokat. A Meinl igen erős középkategóriás szériákat hozott létre az utóbbi időkben, folyamatosan frissítik a felhozatalukat. A Pure Alloy Custom a hangja alapján már inkább a felsőkategóriába sorolható. Néhány gyártó kínálatában megtalálhatjuk a B12-höz hasonló ötvözetekből készült tányérokat, a Meinl viszont kimagaslik ezek közül, főleg a Custom széria új felületkezelési módjával.

KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

2020 legelején jelent meg a legutóbbi Serious Black album, a Suite 226, amelyen még Urban Breed (ex-Bloodbound, ex-Tad Morose) énekelt, a svéd frontember azonban tavasszal kiszállt a power metal brigádból, az utódja pedig a szerb Nikola Mijić lett.
A Brit Heavy Metal Új Hullámának világát idézi fel a houstoni Night Cobra, amelynek bemutatkozó EP-je két éve jelent meg (In Praise of the Shadow), a debütáló nagylemezük pedig február 11-én lát majd napvilágot Dawn of the Serpent címmel.