Skip to content
☆☆☆☆☆
METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA
☆☆☆☆☆

THY CATAFALQUE – Az Akváriumtól az Underworldig

Kátai Tamás, aki maga a Thy Catafalque, mindig azt mondta, nem szeretne koncertezni. 2021 augusztusában, a Fekete Zajon azonban számos zenész közreműködésével lezajlott az első TC-koncert. Ezen Tamás három számban basszusgitározott, de utóbb összeállt egy koncertzenekar, mely két teltházas Akvárium klubos koncerten és két külföldi fellépésen van túl. Hogy hogy történt mindez, és milyen lett a Zajon felvett, Mezolit című koncertalbum és -videó, erről kérdeztük ki Tamást.

Hogy valaha Thy Catafalque-buli legyen, egészen 2021-ig kizártnak tűnt. A Fekete Zajon rögzített Mezolit koncertfelvétel is sejteti, hogy irdatlan munka lehetett összehozni. Tudom, hogy sokan mondtuk az évek folyamán, hogy de jó lenne, de világos, hogy kellett valaki, aki bele is állt, és levezényelte. Ki volt ő, hogy jött létre a Mezolit?
„Egyik barátom, Adorján Balázs volt az, aki megemlítette, hogy ha én nem is lépnék föl, azért ők szívesen megszerveznék. Ő nem mozgott annyira zenei közegben, de Varga Balázzsal, Zeróval jó barátok, és ketten találták ki, hogy legyen akkor a Zero által szervezett Fekete Zaj fesztiválon a fellépés. Megkérdezték, mit szólnék hozzá, és én mindig azt mondtam, hogy lehet ilyet csinálni, csak nekem nem volt kedvem felmenni a színpadra. Úgyhogy én abba a dologba nem sok munkát fektettem, csak megtanultam azt a három dalt, amiben végül is basszusgitároztam, ugyanúgy, ahogy bármelyik másik zenész.”

Abba beleszóltál, hogy kik játsszák az egyes dalokat?
„Nem. Hagytam, hadd menjen minden a maga útján, és ha valamiben tudok segíteni, szívesen. Miután megvoltak a kiválasztott dalok, szétszedtem a felvételeket, és elküldtem a sávokat a zenészeknek, hogy könnyebb legyen megtanulniuk. Bár volt, ami már nem is volt meg sávonként, de könnyen megoldották azt is. Más dolgom nem volt.”

Azt a három dalt te választottad?
„Nem. Úgy volt, hogy fel lett osztva a műsor öt csapatra, és mindenki kapott három dalt. Nagyon kevés idő volt felkészülni, mert májusban találtuk ki, és augusztusban volt a fellépés. Mindenkinek van zenekara, meg eleve nyár volt, tehát csoda, hogy mindenki el tudott jönni, aki vállalta, és meg is tudta csinálni, és jó is lett a végén. Az egyes csapatok nagyjából aszerint lettek összeállítva, hogy kik laknak közel egymáshoz. Zolcsiéké (Kónya Zoltán Gire énekes-gitáros) volt a makói/szegedi zenekar, viszont nekik nem volt basszusgitárosuk, én meg csak úgy viccből mondtam, hogy akkor majd leszek én, aztán tényleg én lettem.”

Ez az élmény mindenkinek egyedi volt, hiszen magad sem hallhattad azelőtt zenekari verzióban a dalaidat. Milyen volt?
„Először is végig nagyon izgultam, tehát annyira nem tudtam figyelni, de amikor láttam, hogy megy a koncert, teljesen külső hallgatóként tudtam hallgatni. Inkább az volt a fura, hogy a közönségből milyen heves reakciókat váltott ki, az váratlan és kicsit meghökkentő volt. Nem gondoltam erre.”

(A teljes interjút megtalálod a Hammerworld magazinban!)

Címlapon a májusban Budapesten koncertező OZZY OSBOURNE!

A tartalomból: THE HALO EFFECT ★ AVANTASIA ★ THRESHOLD ★ NAZARETH ★ DEPRESSZIÓ ★ ARCH ENEMY ★ 156/Silence ★ Aebsence ★ Ascent Of Autumn ★ Deströyer 666 ★ Disillusion ★ Dream Unending ★ Dynazty ★ Half Gramme Of Soma ★ In The Woods ★ Lajer László/Rockmobil ★ Mészáros-Komáromy Dénes ★ Solidity ★ Sonata Arctica ★ Thy Catafalque ★ Xandria

Élő Fém: Arena ★ Axel Rudi Pell / Mad Max ★ Brainstorm / Rage / Tristate Corner ★ Crippled Black Phoenix / Møl ★ Cult Of Luna / Caspian / Birds In Row ★ Lari Basilio ★ Lénárd László Emlékest ★ New Model Army ★ Opeth / The Vintage Caravan ★ Saxon / Diamond Head ★ Sear Bliss / Monastery ★ Skáld / Guilhelm Desq ★ Soen / Lizzard ★ The Ocean / Llnn / Playgrounded ★ Wolves in the Throne Room / Incantation / Stygian Bough

További rovatok: Zenészfüllel (Behemoth/Arch Enemy) ★ Hatásokk ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hangerőmű (Ibanez QX527PB-ABS) ★ Kulcsdalok (Sieges Even) ★ Gasztrometal ★ Médiaradar

Ajándék CD: TRIDENT – Mélyre vág

Keresd a budapesti CD Pince, H-Music, MG Records lemezboltokban, országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében: https://www.hammerworld.hu/digitalis

nka
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ALTZI
  All Eyes On Me
 2. LAMB OF GOD
  Omens
 3. ARCHITECTS
  The Classic Symptoms Of A Broken Spirit
 4. STRYPER
  The Final Battle
 5. LOST SOCIETY
  If The Sky Came Down
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. 156/SILENCE
  Narrative
 2. BOSTON MANOR
  Datura
 3. ASCENT OF AUTUMN
  Awakened
 4. SOMEHOW JO
  Scales & Details
 5. THEM
  Fear City
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. IGNITE
  Our Darkest Days
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw