Skip to content

Élő Fém: THRASH FESZTIVÁL – Miskolc, Molnár Béla IH (1989)

Miskolci metal körökben már hetekkel a buli előtt állandó téma volt ez a fesztivál. Nem is csoda, hiszen a fellépők névsorát olvasva, bármelyik thrasher megnyalhatta a két fülét (Mijét?! – szerk.). Főleg, ha tudták volna, hogy végül nemzetközi koncertet látnak. De ne vágjunk az események elé.

A meghirdetett kezdésre már több mint 400 rajongó töltötte meg az IH-t, amelyre nyugodtan kitehették volna a “Megtelt” táblát. A tervezett sorrenddel ellentétben az Atomic kezdett, jó háromnegyed órás késéssel. A februári kényszerű basszusgitáros-csere óta új nótákat is írtak, emiatt aztán nagyon vártam programjukat. Sajnos, csalódnom kellett, mert műsoruk széteső, szinte minden elképzelést nélkülöző volt. Szilágyi Brutal Tamás énekes-gitáros nem okult a múltkori fesztivál eseményeiból (Id. MH No. 6), és amíg nem tud józanabbul, saját érdekeit jobban felfogva koncertezni, addig az Atomic megreked a mostani szinten. Kár lenne értük!

Az IH dolgozói egy kiegészítő szolgáltatással is kedveskedtek a metal elszánt híveinek, ugyanis a nyílászárók zárva tartásával pillanatok alatt sikerült egy minden igényt kielégítő szaunát varázsolniuk a koncerthelyiségbe. Így az est sztárvendége, az Undertaking már „felfűtött” légkörben kezdhetett. A legnagyobb várakozás az ő fellépésüket előzte meg, a terem zsúfolásig megtelt. Végre olyan produkciót láthattunk miskolci thrash-színpadon, amire még sokáig fogunk emlékezni. Érződött rajtuk az összeszokottság, a rutin, amelyet a T/M klubban szereztek. Még színpadi mozgásból is mutattak valamit, bár zavarhatta őket egy kicsit a színpadmászó thrasherek és a reflektorfényre vágyó rendezők már-már nyílt színi pofozkodása, de még így is élmény volt őket látni!

A kazincbarcikai Bedlam tagjai az “éghajlathoz” alkalmazkodva sortban és pólóban léptek színpadra. Programjuk egész jó volt, de teljesen elégedett mégsem voltam. A dalokban erősen éreztem a Megadeth hatását, ezt alátámasztva a Peace Sellst el is játszották. A számok hosszabbak voltak a kelleténél, így programjuk is csak nyúlt-nyúlt. Pozitívum volt viszont egyrészt Jánosi Szabolcs gitáros játéka, másrészt az angol nyelv használata.

Egy számomra érthetetlen és felesleges műsoron kívüli folk-punk banda után az újra összeállt Vasmacskára került sor. Itt már látszott, hogy lassan, de biztosan kifutnak az időből a rendezők, így a később fellépő csapatok már csak rövidített műsort adhattak elő. A Vasmacska, bár játszott új szerzeményt, mégis elsősorban régi sikereire próbálta helyezni a hangsúlyt. Kiderült, hogy ezek a pár évvel ezelőtti dalok ma már nem sülnek el! Figyelembe kell venni, hogy az idő kegyetlenül szalad. Bízom benne, hogy nemsokára már jobb véleménnyel lehetek róluk.

A terem újra kezdett benépesülni, hiszen az Almighty következett… volna. De mivel már így is éjfél felé járt az idő, kénytelenek voltak fellépésükről lemondani a fesztivált “nemzetközivé” tevő Stirba javára, akik Csehszlovákiából érkeztek. Leginkább csak a gitárosra tudok jó szívvel visszaemlékezni. Az énekes egy rémálom volt, üvöltéseitől ma is megborzongok. Egyedüli mentségük fiatal koruk volt, ettól függetlenül nem ártana egy-két zeneóra. 

Sajnos zenekarainkra még mindig túl nagy hatással vannak a nyugati előadók, és ezek megoldásaitól nehezen szabadulnak. Több önállóságot fiúk, és akkor az elismerés sem maradhat el!

(Szöveg: Horváth Szabolcs – Fotó: Kis Gabriella)

-x-

Kedves Olvasónk! Az utóbbi években már találkozhattál a magazinunkban az Old School rovattal, amelyben a harminc éve megjelent lapszámok tartalmából szemezgetünk érdekességeket. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával most elkezdtük feldolgozni az első (még Metal Hammer Hungarica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 

METAL HAMMER HUNGARICA No. 5 (1989/5) – TARTALOM
HAVI METAL – Dörgedelmek
PRÁGAI METAL FESZTIVÁL – Running Wild, Stormwitch etc. akcióban
ALICE COOPER – Alice kiborítja a szemetet
POKOLI ESTE – Egy este a Pokolgéppel, pályázat, rejtvény
FORRÓ DRÓT – Új Kiss LP, Gillan kivált stb.
VENOM – A legfeketébb fém
HANGPRÓBA – Lion, Mr. Big, Silent Rage és a többiek
SOKKOLÓ KORONGOK – Fantasztikus albumszüret
EXUMER – Él és virul?
QUEEN – Ha ti akarjátok
DRI – A crossover ‘nagyapái’
COZY POWELL – A bérdobos
SÁMÁN – Lassan, de biztosan
METALLICA – Visszaemlékezések
KING DIAMOND – Konspiráció minden mennyiségben
MANOWAR – A királyok kora nem járt le
OSSIAN – A PeCsa-buli
ÉLŐ FÉM – Anthrax, Suicidal, Telegram, WASP, Motörhead
OBITUARY – Death a javából
ROCKKULTÚRA – Led Zep-könyv, dalszövegfordítási vetélkedő, Súgd Meg Nekünk
DEMONSTRÁCIÓ – Az underground él!
HAZAI HEAVY ATYÁK III – Vörös István. Kicsoda?
GITÁRMÁNIA – Az egyik legnépszerűbb rovat
STRESS – Csak semmi izgalom!
SAVATAGE – Móka, kacagás és persze metal
SAJÁT SZAVAIKKAL – Alice és az Annihilator
MOSZKVA MUSIC PEACE FESZTIVÁL – Az év koncertje – ahogy mi láttuk

Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw005/

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw