Skip to content

SOLAR TEMPLE: The Great Star Above Provides (Live At Roadburn Redux)

A Solar Temple a gazdag holland black metal-színtér két központi alakjának nevéhez fűződik. Mink Koops (Fluisteraars, Iskandr, Knoest stb.) és Omar K. (Turia, Iskandr, Galg, Imperial Cult stb.) nagyon kreatív zenészek, zenekaraikkal, projektjeikkel a black metalba is folyamatosan pumpálják a művészi kiteljesedést elősegítő nedveket, Solar Temple néven pedig még azoknál is merészebb kísérleteket folytatnak.

Rays Of Brilliance címmel 2017-ben készült egy demó, egy évre rá pedig a Fertile Descent album. Mivel experimentális karakterű alakulatról van szó, ez a lemezkiadásra is vonatkozik, így az aktuális megjelenés egy koncertanyag, amelyet a Roadburn-fesztiválon adott elő a duó. A The Great Star Above Provides anyagát 2020-21-ben írta és adta elő a két holland zenész a próbahelyen, s a négy kompozícióra osztott felvételt élőben improvizálták a Roadburn színpadán. Nagy élmény lehetett eljátszani és meghallgatni is.

Különösen érdekes a Solar Temple felvételén, hogy a (black) metalos keret megmaradt, egyes témák kimerítik a BM-játék valóját, azonban ez a zene a műfajok, irányzatok feletti zenélés öröméről szól. A négy tétel egyre hosszabb, ahogy követik egymást, a negyedik, záró epizód 21 perces. Instrumentális, kvázi-instrumentális zenéről van szó, s azért az utóbbi „kvázi”-kiegészítés, mert egyes pontokon, jelesül a harmadik epizódban a zenével összhangban lévő, szimbiotikus kapcsolatot ápoló dallamos éneket hallunk, hol lágyabb fátyolos, hol határozottabb formában.

Ha nagy vonalakban, s némi merészséggel mondhatnánk is a Solar Temple zenéjére, hogy „metal”, a progresszív rockos jelleg, a pszichedelia az anyag teljes terjedelmében jelen van. Ha valaki attól tartana, ez mégsem jelent „nehezen hallgathatóságot”, ugyanis a rendkívül tehetséges zenészek, s itt gondolok főleg Omar K.-ra, játéka, a gitárok témái, a hömpölygő témák mindvégig izgalmas élményt kínálnak az ilyesmire érzékeny befogadó számára. Talán az fentebb említett zárókompozíció a leginkább kísérleti terep, azonban 4 és fél perc környékén itt is „beindul” a zenekar, és egy nagyon vérbő rockos riffel gyorsítják fel a történések menetét. Omar itt is odaáll a mikrofonhoz és néhány mélyebb tónusú énektémával járul hozzá a Mink pulzáló ritmusaival menetelő darabhoz.

A Solar Temple kitűnő példa arra, hogy ha két zenész egymásra van hangolódva, érti egymás zenei, művészi nyelvét, akkor nagy dolgokat képesek véghezvinni. Elég egy-két keret, vonatkoztatási pont, irányelv, vagy akár egy pillantás a próbahelyen, és máris megvan a közös hullámhossz, nekilódulhat a zene szerelvénye, ami ki tudja, hol áll meg.

Élvezetes, lüktető zenei kirándulás.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw