Skip to content

SOEN: Atlantis

2021. december 10-én a Soen tagjai és technikusai nyolc vendégzenésszel illetve vokalistával karöltve becuccoltak a stockholmi Atlantis Grammofon Stúdióba. A művelet célja egy közönség nélküli, ámde élőben rögzített kép- és hanganyag rögzítése volt, melynek végeredménye aztán tavaly év végén látott napvilágot. 14 dal került felvételre közel 80 percben, erős fókuszban az utóbbi két album szerzeményeivel, meglepetésként pedig egy új nótával (Trials) és egy remekül ide igazított Slipknot(!!!)-feldolgozással (Snuff).

Mind vizuális, mind zenei szempontból egy nagyon erős letisztultság jellemzi az anyagot. Egyszerű, akár elegánsnak is mondható, sötét színű ruhák a zenekari tagokon és a vendégeken (egyedül Martin Lopez Alice Cooper pólója lóg ki az összképből), visszafogott, mattos háttér és berendezés, diszkrét megvilágítás. Joel Ekelöf egy bárszékszerűségen énekel mindvégig, a résztvevők jó része szintén ülve muzsikál – mindez akár a statikusság érzetét is kelthetné, ha nem élnének és lélegeznének annyira maguk a dalok, hogy a sztenderd koncertfelvételekhez szokott embernek fel se tűnjön az intenzív színpadi mozgás hiánya.

Az pedig, hogy a viszonylagosan visszafogott, néhol szinte intim hangulat ellenére mégis egyfajta sodró, egyszerre elmélyülős és mégis felszabadító kisugárzása van a produkciónak, nagyban köszönhető a közreműködő öt vonósnak, egy billentyűsnek és két vokalista hölgynek. Az ő részvételük – talán nem túlzás ezt állítani – egy új dimenzióba emeli a szerzeményeket, amik egyébként a Tellurian album kivételével azért a Soen minden korszakát megidézik.

Ekelöf egész döbbenetes minőségben énekli végig az egészet – látszik rajta, hogy borzasztóan koncentrál, így ebben a szituációban még inkább introvertált benyomást kelt, mint egyébként, amit itt és most a legkevésbé sem pejoratív éllel jegyzek meg. Sőt. Habár a magam részéről nagyon vártam a zenekartól egy úgymond hagyományos koncert DVD-t, végül cseppet sem bánom, hogy ehelyett egy ilyen, kissé formabontó kiadvánnyal álltak elő. Az old school koncertfelvétel is meglesz majd előbb-utóbb, nyilván.

Egyébként a teljes hanganyag a mellékelt CD-n önmagában is meghallgatható, a DVD bónuszaként pedig kb. fél órányi beszélgetős anyagot nézhetünk meg. Minden tekintetben kitűnő kiadvány az Atlantis, csakis ajánlani tudom, és nem csak a saját hangjára jó ideje rálelt Soen eddigi barátainak.

— Schmidt Péter

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw