Skip to content

SOEN: Atlantis

2021. december 10-én a Soen tagjai és technikusai nyolc vendégzenésszel illetve vokalistával karöltve becuccoltak a stockholmi Atlantis Grammofon Stúdióba. A művelet célja egy közönség nélküli, ámde élőben rögzített kép- és hanganyag rögzítése volt, melynek végeredménye aztán tavaly év végén látott napvilágot. 14 dal került felvételre közel 80 percben, erős fókuszban az utóbbi két album szerzeményeivel, meglepetésként pedig egy új nótával (Trials) és egy remekül ide igazított Slipknot(!!!)-feldolgozással (Snuff).

Mind vizuális, mind zenei szempontból egy nagyon erős letisztultság jellemzi az anyagot. Egyszerű, akár elegánsnak is mondható, sötét színű ruhák a zenekari tagokon és a vendégeken (egyedül Martin Lopez Alice Cooper pólója lóg ki az összképből), visszafogott, mattos háttér és berendezés, diszkrét megvilágítás. Joel Ekelöf egy bárszékszerűségen énekel mindvégig, a résztvevők jó része szintén ülve muzsikál – mindez akár a statikusság érzetét is kelthetné, ha nem élnének és lélegeznének annyira maguk a dalok, hogy a sztenderd koncertfelvételekhez szokott embernek fel se tűnjön az intenzív színpadi mozgás hiánya.

Az pedig, hogy a viszonylagosan visszafogott, néhol szinte intim hangulat ellenére mégis egyfajta sodró, egyszerre elmélyülős és mégis felszabadító kisugárzása van a produkciónak, nagyban köszönhető a közreműködő öt vonósnak, egy billentyűsnek és két vokalista hölgynek. Az ő részvételük – talán nem túlzás ezt állítani – egy új dimenzióba emeli a szerzeményeket, amik egyébként a Tellurian album kivételével azért a Soen minden korszakát megidézik.

Ekelöf egész döbbenetes minőségben énekli végig az egészet – látszik rajta, hogy borzasztóan koncentrál, így ebben a szituációban még inkább introvertált benyomást kelt, mint egyébként, amit itt és most a legkevésbé sem pejoratív éllel jegyzek meg. Sőt. Habár a magam részéről nagyon vártam a zenekartól egy úgymond hagyományos koncert DVD-t, végül cseppet sem bánom, hogy ehelyett egy ilyen, kissé formabontó kiadvánnyal álltak elő. Az old school koncertfelvétel is meglesz majd előbb-utóbb, nyilván.

Egyébként a teljes hanganyag a mellékelt CD-n önmagában is meghallgatható, a DVD bónuszaként pedig kb. fél órányi beszélgetős anyagot nézhetünk meg. Minden tekintetben kitűnő kiadvány az Atlantis, csakis ajánlani tudom, és nem csak a saját hangjára jó ideje rálelt Soen eddigi barátainak.

— Schmidt Péter

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw