Skip to content

SIG:AR:TYR: Citadel Of Stars

A szokatlan SIG:AR:TYR név egy kanadai zenészt takar, Daemonskald, aki egyedül készíti lemezeit immáron 2005 óta (2003-ban volt egy The Stranger című demó). Sok évvel ezelőtt hallottam egy-két korábbi lemezét, de úgyszólván semmire sem emlékszem belőlük, így csaknem tiszta lappal ülhettem neki a Citadel Of Stars című ötödik albumnak. Hősünk nem ad ki túl gyakran lemezt, utoljára a Northen jelent meg 2016-ban, és továbbra is a Hammerheart szavazott bizalmat az észak-európai hagyomány elkötelezett követőjének.

Az egyórás terjedelmet maximálisan kitöltő Citadel Of Stars olyan, mintha az epikus Bathory kései verzióját alkotta volna meg e magányos bárd. A lemez lassan, komótosan csordogál, sokszor inkább vánszorog, de amikor ritkán gyorsabb tempóra vált Daemonskald, a zene akkor is inkább statikus marad. Monumentális északi black/heathen metal ez meglehetős darabossággal, szögletességgel előadva, amiben a ritmusoknak nagy szerepe van (nagy valószínűséggel dobgépppel készültek). Daemonskald valami nagyon komort, fenségeset akart alkotni, egy valódi mizantróp művet, ami sikerült is, a hangzás nagyon nyers, az ének black metalos rikácsolás, a dallamvilág, a gitárok mélabús skald-témái kellemesen duruzsolnak a fülbe, ám nagy szerzeményeket nem hallok.

Daemonskald a gitárszólókat is szereti, számos alkalommal kezdi nyűni a magas húrokat, egy idő után sok is lesz a jóból. Vélhetően, sőt, biztosan egy meghatározott hangulatvilág létrehozatala lebegett a kanadai zenész előtt ezzel az albummal, ami olyan, mint egy hatalmas összefüggő felhőzet, amiből eső gyanánt kesernyés északi melódiák hullanak egy hajdanvolt kor mementóiként.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw