Skip to content

OVERKILL – Elérkezett a hanyatlás kora (1989)

A legutolsó Overkill turnén a következő felirattal ellátott pólókat lehetett megvásárolni: „86-ban megérezted a tüzet, legyőzettél 87-ben, most 88-ban pedig kerülj a befolyásunk alá!” Még a legkocább Overkill-rajongók is felismerhetik a banda lemezcímeit ebben a felszólításban. (Feel The Fire, Taking Over, Under The Influence) Vajon mi az aktuális, 1989-es Overkill-jelszó? A csapat énekesétől, Blitztől mindent megtudunk….

Az új Overkill Lp az elmúlt hetekben került a boltok polcaira, producere az a Terry Date volt, akinek kezét és fülét a legutóbbi Metal Church és a bemutatkozó Dream Theater korongok dicsérik. De inkább meséljen Blitz:

„Az új lemez igazán ‘gyilkosra’ sikerült – tudom, hogy a zenészek 99 százaléka ezt mondja a stúdióból jövet, de nálunk ez tényleg így is van. A Feel The Fire nagyon durva hangzással, a Taking Over pedig elsöprő erővel bírt, az Under The Influence kimondottan dögös volt. Ezúttal sikerült ezt a három tulajdonságot egy lemezre összegyúrni, habár ez nem volt szándékos. Tagadhatatlan, hogy mára tapasztalataink alapján már tudjuk, milyen az ideális Overkill-hangzás. Ezek után már logikus, miért merem azt mondani, hogy új dalaink az eddigi legjobb Overkill-nóták.”

Mivel legtöbben még csupán ezután jutnak majd az album közelébe, részletezhetnéd, hogy mitől olyan jók ezek a dalok…

„Az album a The Years Of Decay (A hanyatlás kora) címet viseli magán és roppant változatos anyagot tartalmaz. A Skullkrusher (Koponyazúzó) című dal például kilenc perc hosszú, és az olyan látszólag elragadó, ám igen veszélyes dolgokról szól, mint például a drogok. Ezt a kényes témát két oldalról közelítjük meg, így talán nem hangzik üres papolásnak, hanem elgondolkodásra késztet. Zeneileg ez a nóta leginkább az utolsó Lp Drunken Wisdom (Részeg bölcsesség) című dalára hasonlít, ugyanolyan lassú, darálós. Az album egyébként egy gyorsabb dallal kezdődik, de a kedvencem mégis az Elimination (Kirekesztés), amely új hatásokkal kombinált zenei gyökereinket mutatja meg.”

T E R R Y

A produkció hibátlan, de ez nem is lehet meglepetés, hiszen Terry Date személyében igazi mix-mesterrel dolgoztatok. Miért határoztatok Terry mellett, és miért nem bíztátok ezt az albumot is Alex Perialasra?

„Leginkább azért, mert Terry nem próbálja mindenáron ráerőszakolni saját véleményét a muzsikusokra, hanem szabad kezet ad nekik, emellett persze nagyon érti a dolgát. Szó volt még Michael Wagenerról is, ő azonban túlságosan tiszta, csiszolt anyagokat készít, ez viszont nekünk nem állna jól. Természetesen Michael és Alex is nagyon jó szakemberek, és baráti viszonyban vagyunk velük. Nekünk szükségünk van egy eredendően durva megszólalásra, ami mellett persze zeneileg továbbfejlődhetünk. Terry Date tiszteli az ember ötleteit, és ezeket meg is tudja toldani a sajátjaival.”

Az Under The Influence minden kétséget kizáróan óriási album volt, annak ellenére, hogy nem minden kritika magasztalta az egekig. A vád az volt, hogy eredeti elképzeléseitek ellenére, erőltetetten próbáltatok a thrash piac felé orientálódni. Szerinted is így volt?

„Természetesen nagyon nehéz olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, ezzel meg sem próbálkozunk. Az Influence-en új ötleteket is felhasználtunk, és zeneileg is sokat fejlődtünk az azt megelőző albumhoz képest. Nem lehet állandóan ugyanazt az Lp-t kiadni, saját magunkat másolni! Természetesen gyökereink és múltunk igen fontosak, de a kreativitás is lényeges dolog. Nem örülnék, ha valaki azt mondaná nekem, hogy az állandósága miatt szereti az Overkillt. Ez azt jelentené, hogy egy jottányit sem fejlődtünk, holott pont ennek ellenkezőjén fáradozunk annyit.”

R O C K ‘ N ‘ R O L L

A mai amerikai rockpiac egyértelműen a Guns N’ Roses és az Aerosmith felé irányul. A ‘vissza a rock ‘n’ roll gyökereihez’ mozgalom hihetetlen népszerűségnek örvend. Nem gondolod, hogy ez leginkább a thrash zenekarokat veszélyezteti?

„Egyáltalán nem. Talán segít is, ha a lemeztársaságok kevesebb, nem annyira tehetséges thrash bandát szerződtetnek, hiszen most mindenki Guns N’ Roses-kópiák után futkos. Maga a mozgalom a legkevésbé sem zavar, sőt… Amikor a thrash a csúcsán volt, ugyanennyi Metallica- és Slayer-kópia bukkant fel. Legalább a Guns N’Roses igazi rock ‘n’ roll zenén alapszik, nem valami álzenén. Mindenhol a legjobb zenekarok fognak megmaradni legyen az rock ‘n’ roll, glam vagy thrash.”

Talán nem szükséges látnoki képesség ahhoz, hogy előre lássuk az Overkillt a túlélők között. A csapatnak (képünkön balról jobbra: Bobby Gustafson gitár, D. D. Verni basszus, Blitz ének, Sid Falck dobok) minden esélye megvan arra, hogy hamarosan a Nagy Négyek” Metallica, Anthrax, Slayer, Megadeth közé furakodjon.

„Remélem is! Ha már nem a Nagy Négyekről beszélnek majd, hanem öt vagy hat banda lesz a csúcson, akkor az Overkill is köztük lesz. Azt hiszem, megtaláltuk közönségünket, és rendelkezünk annyi tapasztalattal, hogy újabb híveket toborozzunk! Akárhogy is, erre a zenére nagy szükség van, ez már biztos! Ezt legjobban a Metallica két millió példányban eladott Justice albuma bizonyítja, ők könnyedén töltik meg a legnagyobb arénákat is! Thrash, speed vagy éppen power metal, mind egyre megy, akárhogy is nevezzük ezek élő zenék! A rajongók nemcsak hallani, hanem látni is akarnak bennünket. Amíg ez nem változik, nincs félnivalónk.”

Az Overkill legutoljára az év elején járt Európában a Slayer társaságában (Koncertbeszámoló az MHH No.1-ben – szerk.). Nyílt titok, hogy egy ilyen turnéra előzenekarként bekerülni nem kevés pénzbe kerül. Mennyire ürült ki zsebetek a koncertsorozat végére?

„Annyira azért nem, mint korábban gondoltuk. Persze nem laktunk luxushotelokban, a turnébusz sem volt nagyon elegáns, de ezek nem is lényeges dolgok. Hozzászoktunk mi már ehhez a kezdeti időkben, nincsenek sztárallűrjeink, sem pedig óriási igényeink. A lényeg, hogy nem volt hatalmas bukás a turné. Abból a szempontból viszont csak nyertünk az egészen, hogy végre nagyobb termekben játszhattunk és több rajongó előtt mutatkozhattunk be.”

És mi a helyzet a lemezeladás terén? Ebből a szempontból legalább megérte koncertezni?

„Attól tartok, erre nem tudok válaszolni. Annyit tudok a lemeztársaságunktól, hogy a turné előtt 60 ezer lemezt adtunk el, de nem tudom a későbbi adatokat. emiatt játszunk. Rengeteg hűséges Overkill-fan van Európában, nagyon szeretünk odaát játszani. Nem stílusunk, hogy játék közben fél szemmel az eladási eredményeket figyeljük. Habár 200 ezer lemezt adtunk el az Államokban, először Európában lettünk sikeresek és mi nem felejtünk.”

S L A Y E R

Térjünk vissza a Slayer turnéhoz. Mindenki fültanúja lehetett a Slayer tökéletes hangzásának, ezzel szemben ti nagyon rosszul szóltatok majdnem minden este. Ez tényleg elkerülhetetlen egy előzenekar számára?

„Sajnos igen. Természetesen a Slayeré volt a cucc, és habár szándékosan nem nehezítették meg dolgunkat, mégis rosszul szóltunk. Az előzenekar sosem játszik ugyanolyan feltételekkel, mint a főbanda. Legtöbbször csupán csak a cucc egy részét használhatod, és ez így van, nincs apelláta! A másik problémánk abból adódott, hogy a mi hangmérnökünk nem szokott hozzá ekkora termekhez, így ő sem állt a helyzet magaslatán. Legközelebb már mi leszünk a főbanda, és így ezek gondok mind eltűnnek majd.”

Remélhetőleg Blitzék tényleg főzenekarként jönnek át legközelebb, ők is nagyon bíznak ebben.

„A közepes termeket mindenképpen meg tudnánk tölteni Európában. Ez persze nagyrészt az új Lp eladási eredményeitől is függ. Akármi is történik, a turné Európában startol és csak utána jövünk haza Amerikába. Itthon megpróbálunk valami nagyobb turnéba bekerülni, hogy arénákban játszhassunk. Egyedül, olyan 2-3 ezres termekben koncerteznénk, de az arénák lennének az igaziak.”

Az utóbbi években rendesen megváltozott a metal világa. Okoz-e gondot az Overkill számára, hogy az új, igen fiatal rajongókkal is elfogadtassák magukat?

„Mi is észrevettük a változásokat, de szerencsére annyira népszerűek vagyunk, hogy semmilyen problémánk nincs. Nemcsak mi fejlődtünk, hanem a rajongók is. Szerencsére a minőségorientáltság a mi malmunkra hajtja a vizet, aki fejlődőképes, az megmarad, aki nem, az eltűnik.”

V I D E O

Mennyire tartjátok fontosnak két videóklipeteket (In Union We Stand, Hello From The Gutter) mindkettő roppant jól sikerült a banda mai népszerűségének elérése szempontjából?

„Sokat köszönhetünk nekik, hiszen olyan embereket sikerült meghódítani velük, akik egyébként nem jöttek volna el egy bulira, vagy nem vették volna meg a lemezt a boltban. Mindkét klipet azért szeretjük, mert teljesen őszinte módon mutatják meg az Overkill koncerteket. Tele vannak élettel, szinte izzadságszagúak! Így mindenki előre tudhatja, mit remélhet egy Overkill-bulitól. Soha nem is próbáltunk átverni senkit, ilyenek vagyunk, sem többek, sem kevesebbek. Az új lemezhez is csinálunk klipet, esetleg kettőt is! Nem akarunk átesni a ló túlsó oldalára, de az új dalok annyira jók, hogy nem szabad kihagyni a lehetőséget.”

Egy másfajta Overkill produkció is kiadásra kerül manapság, noha ez nem teljesen rendezett jogi szempontból. A már évekkel ezelőtt elfogyott és nagyon ritka 1984-es kiadású Overkill minialbumot, amit eredetileg a Metal Storm kiadó dobott piacra alacsony példányszámban, manapság sokan jelentetik meg kalóz lemezen.

„Ez ellen nem sokat tehetünk. Habár a jogok már régen lejártak, a lemezt a mai napig préselik és árulják a feketepiacon. Mi összesen 155 eladott példányról kaptunk hivatalos értesítőt, ami egy rossz vicc… Legalább 10 ezer példány keringett Európában, és ezek legalább felét már személyesen dedikáltam különböző koncertek előtt! De ez az üzlet már csak ilyen mocskos, nincs mit tenni!”

(Götz Kühnemund)

Kedves Olvasónk! A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával dolgozzuk fel az első (még Metal Hammer Hungarica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 

METAL HAMMER HUNGARICA No. 6 (1989/6) – TARTALOM
HAVI METAL – Büszkeség
POISON – Mi van a make-up mögött?
SUICIDAL TENDENCIES – Egyenes beszéf
FORRÓ DRÓT – Kivált, beszállt, feloszlott, megjelent stb.
SÚGD MEG NEKÜNK – Vagy ha nem, akkor legalább írd meg
HANGPRÓBA – Nem sajnáltuk a pontokat!
SOKKOLÓ KORONGOK – De hol vannak a rossz lemezek?
GUNS N’ ROSES – Mindenki kedvencei
LIZZY BORDEN – Eldobta a fejszét
ERIC ADAMS – Fejedelmi hang
DANCE – F*k ‘n’ Roll
OVERKILL – Útban a pusztulás felé
LEE AARON – A fémkirálynő
VIRUS – Bacilusgazdák garázdálkodása
ÉLŐ FÉM – Black Sabbath, Stormwitch, Sepultura stb.
SEPULTURA – Andreas saját szavai
KERESZTREJTVÉNY – Furfangos keresztek
ROCKKULTÚRA – Vers a dalban – vetélkedő
VIDEOVÍZIÓ – Hard ‘n’ Heavy Videomagazin
PRONG – NYHC
DEMONSTRÁCIÓ – Jönnek a fiatalok
GITÁRMÁNIA – Szekér special
BEYOND – Kiszabadultunk!!!
SZPONZOR – Szerezz pénzt!
MR. BIG – Ez óriási
TESTAMENT – Vagy inkább Testallica?!

Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw006/

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw