Skip to content

OVERKILL – A thrash metal ereje

A New Jersey-ből startolt Overkill több mint negyven éve a thrash metal színtér meghatározó alakjai közé tartozik. Életművük terjedelme és kiegyensúlyozottsága olyan nagyságokéhoz mérhető, mint a Motörhead, az AC/DC vagy a Scorpions. Mint sokan mások, ők is olykor komolyabb irányváltást tettek az eredeti stílusukhoz képest, de ahogy az örökifjú frontember, Bobby „Blitz” Ellsworth énekes fogalmaz, a zene ereje minden nehézségen átsegítette őket. Így lehetnek képesek 2023-ban az egyik legjobb lemezük megjelentetésére. Ezek mellett a tiszteletreméltó karrier egyéb aspektusairól is beszélgettünk a banda egyik alapítójával.

Húsz nagylemez, megannyi egyéb kiadvány és számtalan koncert után honnan merítitek az erőt és szenvedélyt, hogy a zeneiparban és a világban zajló változások, problémák ellenére is ilyen stabilak, lendületesek és derűsek vagytok?
„Mindig úgy tartottuk, hogy a lemezkészítés egyfajta kiváltság, ami nem mindekinek adatik meg, és ez rengeteg energiát ad nekünk. Bár a zeneipar változik, a zenében mindig is megvolt az az erő, amiből lehetőség van meríteni. Legyen az thrash, hardcore vagy jazz, a zene ereje mindenek felett áll. Ez ösztönöz arra, hogy mint egy drog, úgy járjon át bennünket az alkotás szenvedélye, amivel aztán sikert érhetünk el.”

Te és D.D. hajtjátok a bandát a kezdetek óta, immáron több mint négy évtizede. Mit gondolsz erről a hosszú időről? Tudnál említeni öt mérföldkövet a karrieretekből?
„Öregnek érzem magam. (nevet) Ugyanakkor ez a fajta, intenzív muzsika, amit játszunk, frissen tart szellemileg és fizikailag is. Az első mérföldkő az volt, hogy beléptünk a színtérre, ami igazából még csak akkoriban alakult. Amikor a Metallica kiadta a Kill ’Em Allt, minden megváltozott és tulajdonképpen az ő érdemük, hogy ilyen sok generációt megért ez az egész. Mi egyidőben indultunk velük, de az ő megmozdulásaikhoz képest messze le voltunk maradva, akárcsak sokan mások, akik velünk és utánunk jöttek. Vicces, hogy sokan úgy gondolják, a Metallicáé a ‘west coast hangzás’, pedig ugyanúgy New Jersey környékéről indultak, az ‘east coast’-ról, mint mi, csak aztán átszelték az országot. Mindenesetre, az érdemeik, akárcsak a Zazuláék által alapított Megaforce kiadóé, akik később bennünket is felkaroltak, vitathatatlanok.”

(A teljes interjú a 350. lapszámunkban olvasható.)

–x–

A 100 oldalas lapszám 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: JAMES HETFIELD / METALLICA

Tartalom: Accept ★ Between The Buried And Me ★ Dawn Of Darkness ★ Def Leppard ★ Enforcer ★ Firkin ★ From The Sky ★ Grand Mexican Warlock ★ Heavy Brains ★ Hollywood Rose ★ In Flames ★ Isole ★ Joe Satriani ★ Kamelot ★ Metallica ★ Om ★ Omen / Nagyfi László ★ Overkill ★ P. Mobil ★ Periphery ★ Powerwolf ★ Sír ★ SnailGardN ★ The 69 Eyes ★ The Hellfreaks ★ Tulus ★ Ville Valo

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf (Kissin’ Dynamite) ★ Élő Fém ★ Hangerőmű ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Zenészfüllel (Alestorm/Gloryhammer)

Ajándék CD-k: SLOWMESH – III és SNAILGARDN – Comfort In Collapse

A lapszámhoz a CD-k mellett most egy korábbi Hammerworld magazin is jár ajándékba!

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw350/

Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw