Skip to content

OF THE WAND AND THE MOON, TREPANERINGSRITUALEN, SCIVIAS – Bp., Instant-Fogas

Tán nem lesz nagy baj abból, ha azt állítom, hogy ezen az estén nem igazán az :Of The Wand And The Moon:, hanem a tetszhalott állapotából sokadszorra feltámadt hazai Scivias volt a fő attrakció. Egészen a műsor kezdetéig nem lehetett tudni semmit a koncertről, sem a tervezett programról, sem a felállásról. Legfeljebb sejteni. Mindenesetre biztos volt, hogy az idén 30 éves zenekar valamilyen különlegességgel jelentkezik.

Az első meglepetést az okozta, hogy ezúttal nem állított ki dobost a zenekar, a ritmusok gépről „mentek”, s bár ez először furcsán hatott, nem bizonyult zavarónak, ugyanis aki ismeri a Sciviast, tudja, hogy egy állandóan formálódó társulatról van szó, ahol a koncepciónak megfelelően a tagság sincs kőbe vésve. Mindazonáltal a 2022-es Scivias 3/4-ét régi ismerősként köszönthettem. Rády Sándor Zsolt személye ugyebár alap, de kikerülhetetlen elem Wagner is, az elektronika professzora, valamint a már évek óta a zenekarban pengető gitáros, Vigh Zoltán. Egyedül a basszusgitáros volt ismeretlen számomra, ő Szabó Károly (Napok Romjai, ex-Larrnakh), akivel teljessé lett az új felállás. Számos alkalommal láttam már élőben a Sciviast az elmúlt évtizedekben, s felettébb érdekes volt látni/hallani ezt az új performanszt.

Aki ismeri a Scivias történetét, tudja, hogy a zenekar szellemiekben bejárta Ázsiát, s e zenei, művész zarándokút során most megérkeztek Európába. A koncerten Rády Sándor vezényletével, aki most, mint kiderülhetett, jobbára hangszer nélkül állt a színpadon, s ez valamennyire új szerep lehetett számára, számos szimbólum kifejtésre került, úgy mint az Égi Jeruzsálem, a könnycsepp, a jó és a rossz harca, Krisztus-Antikrisztus, mely utóbbi a hármasságban megjelenő valóságot akarja elemészteni. Érdemes megjegyezni, hogy a zenekar készített egy új pólómintát is, amelyen elég összetett szimbolika jelenik meg. Szerepel a Baziliszkusz, az ezzel szemben álló menyét, vagy hermelin, a királyi állat, valamint az ellentéteket magában foglaló világtojás. Mint látható, a Scivias továbbra is fáklya kíván lenne az egyre sűrűsödő sötétség közepette.

Érdekes volt megfigyelni, hogy Sándor milyen felszabadultan élt, énekelt a színpadon, közelített egy olyan frontember alakja felé, aki egyáltalán nem magamutogató, ugyanakkor vonzza a szemet, jelenléttel bír. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy volt benn némi rock’n’roll. A kellemes meglepetést fokozta, hogy Sándor szaxofont ragadott, amivel egyszerre utalt zenei múltjára – legalábbis feltételezem -, és tett hozzá egy újabb réteget a produkcióhoz. A zenészek jó értelemben véve asszisztáltak a produkcióhoz. Wagner eleve nem foglalkozik semmivel az elektronikán kívül, ő a masszív háttérember, de Zoltán és Károly is visszafogottan pengetett, ugyanakkor biztosították a Sciviasban megszokotthoz képest rockosabb hangzást, ami olykor egészen a metalig merészkedett, jelezvén, hogy számos zenei eszközt fel lehet használni, ha megvan a kellő meder és egy magasabb idea, amely formába rendezi azokat.

A műsor végén Sándor és a Scivias a közelmúltban elhunyt Albin Julius (Der Blutharsch) előtt tisztelgett egy feldolgozással. Szép gesztus volt egy régi zenész bajtárs felé. Remélhetőleg most már a közeljövőben lemez is lesz a Sciviastól, mindenesetre a tervek szerint ősztől stúdiózik a zenekar.

Tudom, nem szép, de a Kollaps műsora kimaradt a társadalmi „kötelezettségek”, vagyis a jelenlévő sok barát, ismerős miatt, viszont a Trepaneringsritualen programját megtekintettem. Otthoni körülmények között már hallgattam őket, de sejtettem, hogy az élő alkalom, a vizualitás hozzátesz majd az élményhez. A főszereplő főnök fején valamilyen zsákszerű kámzsa volt, melyhez hasonlót leginkább horrorfilmekben lehet látni, mindenesetre volt áthallás e vizuálterror és a hangokkal elkövetett fülzsibbasztások között. A rendezettebb noise-dolgok elől nem zárkózom el, olykor a power electronics veszélyesebb vizeire is el-elevezek, azonban e svéd alakulat szerelvényére nem volt könnyű felkapaszkodni. Érteni vélem a ritual/industrial dark ambient megközelítését, a zajos hangzások határainak önmagában való kutatását, de a Scivias komplexebb élménye után nem voltam annyira ráhangolódva erre a fajta határtágításra. Hozzáteszem, az ilyesmit (is) jobban szeretem itthon felfedezni. Élőben gyakorta csak a fárasztás marad az efféle produkciók láttán.

Az dán :Of The Wand And The Moon: évekkel ezelőtt már járt a fővárosban, akkor Kim Larsen egy szál akusztikus gitárral adta elő éji neo-folk tételeit, s ez kisebb csalódást okozott. Ezúttal már teljes zenekarrá szerveződtek, azonban zeneileg komoly változások álltak be. Tavaly ősszel jelent meg a dánok legutolsó albuma (Your Love Can’t Hold This Wreath Of Sorrow), ami visszakanyarodik Larsen régi hatásaihoz, úgy mint a ’60/’70-es évek dalszerzői (Cohen, Hazlewood stb.), és az akkori filmzenék. Én nem nagyon éreztem rá az albumra, márpedig az újabb témák voltak középpontban. Különleges helyet foglalnak el nálam az :Of The Wand And The Moon: első lemezei, különösen az Emptiness:Emptiness:Emptiness, de, amennyire emlékszem, korai számot nem nagyon játszottak. Emiatt számomra nem volt tökéletes az élmény, emellett azzal is problémám volt, hogy az egész műsor teljesen összefolyt. Nem volt íve, dinamikája a műsornak, s ezen az sem javított, hogy Larsen a rá jellemző suttogó énekmondáshoz jól ért, azonban a „rendes” énekhez már kevesebb érzéke, hangja van. Visszafogott volt az előadás, ahogyan visszafogott volt az én tetszésem is, bár akadtak kellemes momentumok.

Leginkább a Scivias miatt marad emlékezetes az est, de meg kell jegyeznem, hogy ezek a zenekarok nem kimondottan koncertzenét játszanak.

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw