Skip to content

LESSMANN/VOSS: Rock Is Our Religion

A német hard rock/tradicionális metal szcénának volt és van egy kevésbé reflektorfényben lévő, de amúgy alkalmasint egész ütőképes zenékkel előálló vonulata. Ez a második-harmadik vonal termelt ki olyan bandákat, mint pl. a Sinner, a Bonfire, a Mad Max, a Victory, az At Vance, és így tovább. E kompániának két jeles tagja az ex-Bonfire frontember Claus Lessmann és a Mad Max éléről ismerős Michael Voss.

Kettőjük kooperációja ez a korong, ami azonban nem előzmény nélküli, közös munka gyümölcseként ugyanis a Phantom 5 soraiban korábban már leszállítottak két kimondottan jól sikerült dallamos metal albumot. Itt azonban másról szól a sztori, az itt hallható dalokat sem dallamos metalnak, sem hard rocknak nem titulálnám – ha hívni kell valahogy, akkor legyen inkább melodikus klasszikus rock. Lévén, hogy a két főhős nem csak énekel, de több hangszeren is játszik, ezért a dobok kivételével szinte minden mást ők játszottak fel, producerként pedig nem kisebb név segítette őket, mint Michael Schenker.

És hogy milyen a végeredmény? Egy megadallamos, sok helyütt alig torzított/félakusztikus, ének- és vokálcentrikus dalcsokor, ami valahol már inkább rokon teszem azt Bryan Adams dolgaival, mint bármelyik germán dallamos csapat zenéjével. Hangszeres játék tekintetében nagy megfejtésekre nem kell számítani, ez a történet abszolút nem erről szól – nyilván szépen és korrektül szól minden, de a fókusz egyértelműen a dalokon, a harmóniákon van.

A pontszámmal erősen bajban vagyok, mert a nóták kétségkívül szívből és nagy műgonddal íródtak – ezzel egy percig sem vitatkoznék. Viszont a magam részéről egész egyszerűen igényelném az izgalmasabb, vibrálóbb hangszeres játékot, néhány olyan momentumot, amire felkaphatom a fejemet. Ebből a szempontból az etalon Ronnie Atkins két szólóanyaga, amik bár szintén abszolút dal- és dallamcentrikusak, de ahol azért a zenei alapokra is érdemes odafigyelni. A cseppet queenes Slow Dance azért így is tetszik, meg nem rossz a misztikus-törzsies témákkal indító Medicine Man sem – és igazából sok rosszat úgy általában sem mondhatok, a fenti problémám inkább az én ízlésemből fakad, semmint az album objektív hiányosságaiból. Pihentetős, nosztalgikus classic rock lemeznek ettől ez még teljesen okés – hat pont, ami másnál talán kilenc is lehetne.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw