MONASTERY – “Én mindig is death metalt akartam játszani”

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.

A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács Róbert mellett a bandában már korábban is megfordult Frytz énekel, Tóth “Hufi” Ferenc gitározik és Szanati “Szana” Szabolcs a basszusgitáros. Nemrégen éppen egy próbátokba csörögtem bele, hogy az interjút egyeztessük. Élvezitek a próbákat?

“Mindnyájan nagyon élvezzük, lelkesek vagyunk. Én nyolc évet hagytam ki, ezért ismét friss az élmény. Bár zenélgettem azóta is, elsősorban fúziós muzsikákat csináltunk másokkal, de ez a kemény, durva zene már nagyon hiányzott.”


Mi volt az oka, hogy tizenkét évvel ezelőtt feladtátok, holott 1989-ben a hazai death metal úttörői közé tartoztatok?

“Akkoriban lett új énekesünk, egy venezuelai származású srác. És a zenei irányt tekintve nem értettünk egyet. Akkoriban jöttek be az olyan csapatok, mint a Slipknot. A többiek nagyon rámozdultak a modernebb, extrém metal vonalra. Én mindig is death metalt akartam játszani, most is ezt tesszük. A magyar rajongók pedig nagyon érzékenyek. Ha death metalt játszol, akkor nem fér bele, hogy hirtelen irányt válts. Sok negatív kritikát kaptunk akkoriban. Most, hogy ismét old school death metalt nyomunk, egyből visszatértek a régi emberek. De mindenképpen célunk, hogy az új generáció aktív rajongóit is elérjük, hozzájuk is tudjunk szólni.”
Ezek szerint most az volt a cél, hogy visszatérjetek a gyökereitekhez?


“Inkább azt mondanám, ezúttal igyekeztünk a dolgok egyszerűbb végét megfogni. Most megint nyers a zenénk, talán van benne némi hardcore is. Nem kevésbé dühös, mint régen, sőt…” (nevet)
Ezzel az EP-vel mi volt a konkrét cél?

“Vissza akartuk hozni magunkat a köztudatba, jelezni a rajongóknak, hogy ismét vagyunk, létezünk. Ízelítőt akartunk adni abból, amit most gondolunk a zenéről, a világról.”


Folyamatosan írjátok az új nótákat?

“Igen, készülünk a következő albumra. Ha minden jól megy, valamikor ősszel meg is jelenik majd. Alapvetően a jelenlegi irányt tartjuk, de várhatóan lesznek benne komplexebb témák is, valamint a hangzást szeretnénk modernebbre venni.”


A Chimera EP dalait is felrakjátok az albumra?

“Nem, azok így képeznek komplett egészet. Van bőven a fejünkben ötlet, elképzelés, ami az új dalokat illeti. Öt nótával már készen is vagyunk és a többi is javában formálódik.”


És most teljes az egyetértés az irányt illetően?

“Igen, összhangban vagyunk. Alapvetően mindannyian a Napalm Death, Entombed vonalról jövünk, azok az igazi gyökereink. Hufi különösen konzervatív ilyen értelemben, határozott elképzelései vannak és azokból nem enged. Néha mutatok neki új zenéket, például a Dyscarnate-et, ami szerintem nagyon jó, brutálisan szól. Szeretek ilyen muzsikákat felfedezni és meghallgatni, és Hufinak is mindig továbbadom ezeket, de nem igazán fogékony rájuk.”


Hol készülnek majd a felvételek?

“Az EP-t is Schmiedl Tamásnál, a Moby Dick/Bloody Roots gitárosánál, az ő stúdiójában vettük fel és oda megyünk vissza megcsinálni az albumot is. Smici nagyon érzi ezt a műfajt, tudja, hogy mit akarunk és nem mellesleg kiválóan meg tudjuk vele beszélni az ötleteinket. Smici egy precíz, elkötelezett zenész és hangmérnök, abszolút bízunk a tudásában.”


A teljes interjú a májusi HammerWorld magazinban lesz majd olvasható. A Monastery EP-jét megtalálod az áprilisi számunk egyik extra CD-mellékleteként.
Monastery – Facebook

KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

2020 legelején jelent meg a legutóbbi Serious Black album, a Suite 226, amelyen még Urban Breed (ex-Bloodbound, ex-Tad Morose) énekelt, a svéd frontember azonban tavasszal kiszállt a power metal brigádból, az utódja pedig a szerb Nikola Mijić lett.
A Brit Heavy Metal Új Hullámának világát idézi fel a houstoni Night Cobra, amelynek bemutatkozó EP-je két éve jelent meg (In Praise of the Shadow), a debütáló nagylemezük pedig február 11-én lát majd napvilágot Dawn of the Serpent címmel.