Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

FESZTIVÁL FM – Tudtad? Egy új online rádió indult el a mai napon

A mai nappal elindult egy új online rádió, a Fesztivál FM, erről a Barba Negra FB-oldalán lehetett értesülni nemrég.

Szűcs Mihálynál, a Barba Negra vezetőjénél érdeklődtünk, hogy vajon a budapesti szórakozóhely saját rádiójáról van-e szó, vagy valami önálló kezdeményezés startolt el ma reggel.

Miért tartottátok fontosnak, hogy indítsatok egy rádiót?

“Nem arról van szó, hogy a Barba Negrának legyen egy saját hangadója. Már csak azért sem, mert a Fesztivál FM kínálata lényegesen szélesebb zenei körből merít, mint akik nálunk fellépnek. Számunkra fontos, hogy minden zenei stílus megtalálja a helyét, a rádióval persze erre is kísérletet teszünk. A zenei sokszínűség mellett persze fontos, hogy a zenék sugárzása mellett terepet biztosítson rendezvényeknek, fesztiváloknak, koncerteknek, zenekaroknak.”


www.facebook.com/fesztivalfm.hu


Ha már Fesztivál FM a név, a rádiónak is amolyan fesztivál-feelingje lesz?

“Ha ez alatt azt érted, hogy sokszínűség, akkor igen, pontosan ezért kapta ezt a nevet. Ha a világon, a fesztiválok között szétnézünk, akkor egyértelműen a rock a marginális műfaj, de rengeteg más stílus is helyet kap, akár egy rendezvény keretein belül is: ahány színpad, annyi világ. Mi is valami ilyesmit képzeltünk el, széles stílusi merítéssel.”


Mennyire széles ez a merítés?

“Nem is lehet pontosan definiálni, hogy mennyire sokrétű az elképzelésünk. Hiszünk benne, hogy nagyon sok zenei íz megfér egymás mellett, és igenis lehet úgy alakítani egy rádió zenei kínálatát, hogy abban mindenki találjon kedvére való hallgatnivalót.”

Mi a Fesztivál FM elsődleges feladata?

“A szervezők, a zenekarok rengeteg pénzt költenek el marketing felületekre. Szeretnénk, ha a létezésünkkel tudnánk támogatni az iparágat. A média hatékonyságát nem lehet pontosan mérni, de legalább így lesz egy felület, amelyen a kampányok koordinálást átlátjuk. A Barba mellett a szervezőcégben országosan kötünk koncerteket, így a rádió jó felület lehet a partnereinknek is. Nem sajátítjuk ki ezt a csatornát a Barba Negrának. Emellett, vagy épp ezzel együtt abban is bízunk abban, hogy a hallgatók ténylegesen kedvükre való kínálattal találkoznak.

Több zenekar menedzsere is vagyok, és persze látom a zenészek észrevételét, igényeit is Régóta gondolkodunk munkatársainkkal, hogy mi az egészséges középút úgy, hogy a magyar zenész is magáénak érezzen egy csatornát. Azt mindig is éreztük, hogy a magyar zenének, magyar daloknak is szüksége van a még nagyobb nyilvánosságra. Rengeteg jó magyar szerzemény van, ami nem jut el a hallgatókhoz, azaz a közönséghez.”

Tényleg van elég jó magyar dal?

“Ó, igen, rengeteg, és ezeknek felületre van szüksége. Legyen szó nagymúltú szerzőkről, vagy épp a feltörekvő fiatalokról, sok-sok remek dallal találkozunk. Sokszor úgy, hogy a munkatársaim mutatják, máskor pedig én mutatok nekik újabb ‘felfedezetteket’. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az új generációt, a jövő sikertörténeteit is meg kell találnunk, segíteni kell. A szervezőknek, helyeknek, fesztiváloknak is nagyon fontos, hogy legyen miből válogatni, nem utolsó sorban pedig teltházas koncerteket szervezni.”

Tematikus műsorokkal is készültök?

“Az indulás, a figyelem felhívása volt most az elsődleges célunk, de igen, gondolkodunk és keressük a forrásokat, hogy igazán izgalmas, beszélgetős műsorok is készüljenek. Az ‘öregektől’ bőven van mit kérdezni, és tapasztalatból tudom, hogy hatalmas sztorik kerülnek elő, amiket lehet, nem is tudunk egy-egy műsorba besűríteni. A fiatalokra is nagyon kíváncsiak vagyunk, ők teljesen másként látják már a világot, ez sokszor akár a dalaikon, lemezeiken is hallatszik. Mi pedig kíváncsiak vagyunk a világukra, vagy épp arra, hogyan látják ők a világot, ami körülvesz minket.”

A Fesztivál FM névnek van valami mögöttes üzenete is?

“Elmész egy nagy fesztiválra, ahol az egyik színpadon rock, a másikon pedig valami könnyedebb, poposabb zene szól, és mindegyik hallgatása közben jól érzed magad. Ezt szerettük volna visszaadni, csak nem néhány napra beszűkítve, hanem egész évben: 12 hónap zene, 12 hónap fesztivál.”

A közelmúltban posztoltatok egy kérdőjelekkel, felhőcskékkel ellátott kérdést. Most akkor direktben rákérdezek: vannak még ötleteitek?

“Mindig gondolkodunk, mindig készülünk új tervekkel, amiken persze dolgozunk is a háttérben. A rádió volt az egyik kis felhő, és igen, vannak további projektek, s ezekről hamarosan beszélni is fogunk.”

Online stream: www.fesztivalfm.hu

Facebook:www.facebook.com/fesztivalfm.hu

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV