Skip to content

Mit kell tudni a paleo sütikről, kenyerekről?

Az általában változó, hogy az egyes országokban milyen a hozzáállás a különböző magvakhoz. Sok helyen használják őket elsősorban nassolnivalónak, de akár kenyeret vagy süteményeket is lehet belőlük készíteni. Ilyenek például a dió- és mogyorófélék, amelyekkel kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit terjed a köztudatban.

Számtalan helyen használják őket már évszázadok óta

Az ausztrál bennszülöttek például legalább nyolcfajta dió- és mogyorófélét fogyasztanak. Miért is ne tennék? Hisz már évezredek óta velünk vannak táplálékként, rendszeresen fogyasztjuk vagy fogyasztottuk őket egy bizonyos időszakban. Amerikában is nagy hagyománya van a pekándiónak, makknak és kesudiónak. Sajnos az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban kiszorultak az étrendből, helyüket a modern, feldolgozott alapanyagok és élelmiszerek vették át. Pedig a PaleoCentrum kínálatában is rengeteg alternatívát találhatunk vagy olyan magvakat, amelyeket nemcsak magukban, hanem sütemény vagy kenyér formájában is fogyaszthatunk.

Sajnos még a mai napig is sokan szkeptikusan állnak a paleo kenyerekhez, süteményekhez. Magyarországon is az első “képviselőre” egészen 2009-ig kellett várni. Ez a paleo mákmuffin volt, amit azóta is nagyon sokan kedvelnek és fogyasztanak. A dió- és mogyorófélékről érdemes tudni, hogy teljes mértékben egészségesek, semmilyen problémánk nem lesz abból, ha az étrendünkbe is beépítjük. A tápanyag-összetételük is több, mint megfelelő. Önmagukban is lehet fogyasztani, de az sem számít újdonságnak, ha préseljük, őröljük őket és úgy készítünk ételt belőlük. A préselésnek ráadásul még olyan előnye is van, hogy az Omega-6-zsírtartalom nagy része el fog tűnni, így még egészségesebb lesz az elkészült finomság.

Az étel megjelenése is számít?

Természetesen igen, hisz melyiket választanánk szívesebben: egy tálat tele magvakkal vagy egy mutatós süteményt? Az esetek döntő többségében mindenki utóbbi mellett teszi le a voksát. Ezt a paleo életmód képviselői is felismerték, nem hiába kezdtek el ugrásszerűen megnövekedni az elérhető receptek száma. Sokkal könnyebb valakit megismertetni a diétával úgy, hogy az íz mellett a látvány is igazán kívánatos.

Nagy előny az is, hogy a paleo süteményeket nem feltétlenül csak desszertként fogyasztjuk. Ideális reggeli lehet egy mákból és zabkorpából készült muffin.

Bizonyított receptek közül válogathatunk

A paleo sütemények nem számítanak újdonságnak. Egyedül a köztudatba, a nyugati világba érkeztek meg az elmúlt években. A gyakorlatban már több évezreddel ezelőtt is készítettek őrölt makkból kenyeret vagy kekszszerűséget az amerikai indián törzsek. A paleo étrend rengeteg újdonságot tartogat mindenki számára, amelyektől nem érdemes félni, álljunk nyitottan a témához. Látványos és egyben ízletes süteményeket, kenyeret lehet készíteni a magvakból, amelyekkel a vendégeket is lenyűgözhetjük.

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw