Skip to content

Mit kell tudni a paleo sütikről, kenyerekről?

Az általában változó, hogy az egyes országokban milyen a hozzáállás a különböző magvakhoz. Sok helyen használják őket elsősorban nassolnivalónak, de akár kenyeret vagy süteményeket is lehet belőlük készíteni. Ilyenek például a dió- és mogyorófélék, amelyekkel kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit terjed a köztudatban.

Számtalan helyen használják őket már évszázadok óta

Az ausztrál bennszülöttek például legalább nyolcfajta dió- és mogyorófélét fogyasztanak. Miért is ne tennék? Hisz már évezredek óta velünk vannak táplálékként, rendszeresen fogyasztjuk vagy fogyasztottuk őket egy bizonyos időszakban. Amerikában is nagy hagyománya van a pekándiónak, makknak és kesudiónak. Sajnos az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban kiszorultak az étrendből, helyüket a modern, feldolgozott alapanyagok és élelmiszerek vették át. Pedig a PaleoCentrum kínálatában is rengeteg alternatívát találhatunk vagy olyan magvakat, amelyeket nemcsak magukban, hanem sütemény vagy kenyér formájában is fogyaszthatunk.

Sajnos még a mai napig is sokan szkeptikusan állnak a paleo kenyerekhez, süteményekhez. Magyarországon is az első “képviselőre” egészen 2009-ig kellett várni. Ez a paleo mákmuffin volt, amit azóta is nagyon sokan kedvelnek és fogyasztanak. A dió- és mogyorófélékről érdemes tudni, hogy teljes mértékben egészségesek, semmilyen problémánk nem lesz abból, ha az étrendünkbe is beépítjük. A tápanyag-összetételük is több, mint megfelelő. Önmagukban is lehet fogyasztani, de az sem számít újdonságnak, ha préseljük, őröljük őket és úgy készítünk ételt belőlük. A préselésnek ráadásul még olyan előnye is van, hogy az Omega-6-zsírtartalom nagy része el fog tűnni, így még egészségesebb lesz az elkészült finomság.

Az étel megjelenése is számít?

Természetesen igen, hisz melyiket választanánk szívesebben: egy tálat tele magvakkal vagy egy mutatós süteményt? Az esetek döntő többségében mindenki utóbbi mellett teszi le a voksát. Ezt a paleo életmód képviselői is felismerték, nem hiába kezdtek el ugrásszerűen megnövekedni az elérhető receptek száma. Sokkal könnyebb valakit megismertetni a diétával úgy, hogy az íz mellett a látvány is igazán kívánatos.

Nagy előny az is, hogy a paleo süteményeket nem feltétlenül csak desszertként fogyasztjuk. Ideális reggeli lehet egy mákból és zabkorpából készült muffin.

Bizonyított receptek közül válogathatunk

A paleo sütemények nem számítanak újdonságnak. Egyedül a köztudatba, a nyugati világba érkeztek meg az elmúlt években. A gyakorlatban már több évezreddel ezelőtt is készítettek őrölt makkból kenyeret vagy kekszszerűséget az amerikai indián törzsek. A paleo étrend rengeteg újdonságot tartogat mindenki számára, amelyektől nem érdemes félni, álljunk nyitottan a témához. Látványos és egyben ízletes süteményeket, kenyeret lehet készíteni a magvakból, amelyekkel a vendégeket is lenyűgözhetjük.

KERESÉS
Megjelent a májusi
digitális különszám!
RÉGI LAPSZÁMAINKAT
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw