Miért népszerű manapság a retró stílus?

Talán nem mondunk túl nagy újdonságot azzal, hogy napjainkban szinte minden ultramenő, amire ráaggatják a “retró” címként. Ráadásul közel sem csak az idősebb korosztály, hanem a kamaszok és a fiatal felnőttek körében is. Vajon mi lehet ennek az oka?

Visszaemlékezés a gondtalan fiatalságra

Ahogy mondani szokás, az eltel idő mindent megszépít. Egy középkorú, családos embernek már igen nagy felelősség nyomja a vállát, a mindennapjait átszövik a munkahellyel, családdal, megélhetéssel kapcsolatos gondok.

Bezzeg fiatalként! Akkor még nem számított, mi lesz holnap, csupán az volt a lényeg, hogy minél többet szórakozzunk, és amennyi időt csak lehet, a barátainkkal töltsünk. Évtizedek múltán pedig annyira jólesik visszagondolni ezekre a felhőtlen évekre.

A nosztalgia faktort tovább erősíti, ha közben a Retro Rádió műsorát hallgatjuk, hiszen ezen az adón csakis a legnagyobb retró slágereké a főszerep! Nincsenek bugyuta feldolgozások, modernizált hangzású “remekművek”, csak az eredeti, hamisítatlan örökzöldek! 

Kizárólag azok a dalok, amelyekre a barátainkkal együtt tomboltunk a koncerteken, amiket a rádióból vettünk fel magnókazettára, és azok, amelyeket gyári, “műsoros” kazettán a rendszerváltás előtti időkben csak trükkösen lehetett beszerezni! 

Merítsünk ihletet a régmúlt időkből! 

Bár egy mai tizenéves talán kevésbé élvezi például az ATC együttes Around the World című dalát, ám annál szívesebben hallgatja Ava Max My head & My heart című slágerét! Pedig az énekesnő a kilencvenes évek végén népszerű német együttes leghíresebb szerzeményét értelmezte újra a mai trendeknek megfelelően. A dallamban egész jól tetten érhető ez a hasonlóság.

Ez csak egyetlen példa a rengeteg olyan esetből, amikor egy régi zene újra hatalmas sláger lett, hiszen egy napjainkban népszerű előadó meglátta a fantáziát benne. Érdemes gyakran hallgatni a már említett Retro Rádiót az Online Rádió weboldalán, hiszen rengeteg olyan dal csendül fel rajta, melyekről talán nem is gondoltad volna, hogy milyen régi gyökerekkel rendelkezik.

Ugyanez a tendencia a filmeknél is jelen van: ma már szinte nincs új a nap alatt, hiszen rengeteg mozisiker valójában egy remake vagy pedig egy régi alkotás folytatása. Gondoljunk csak a Star Wars filmekre, a Jurassic World-re, a Mad Max-re, vagy a Szárnyas fejvadász 2049-re. Egyiknek az alapötlete sem ebben a században pattant ki a rendező fejéből. Mégis imádják fiatalok és idősek is, sőt sokaknak ezek az élmények hozzák meg a kedvét ahhoz, hogy megismerjék az eredeti műveket.

A múlt és a jelen találkozása

Habár a retró zenék és filmek igen népszerűek, ám a modern technika vívmányainak köszönhetően a régi tartalmakat szerencsére közel sem a “klasszikus” módszerekkel kell élveznünk! 

Hiszen bakelitlemez és magnókazetta helyett hallgathatunk zenét az interneten, a rádiócsatornák közvetítése is elérhető online, a filmeket pedig már nem VHS-en nézzük, hanem valamelyik streaming szolgáltató által!

___

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.