Skip to content

MGŁA, IN TWILIGHT’S EMBRACE, ODIUM HUMANI GENERIS Bp., Instant-Fogas

Az elmúlt évek felfordulásai, felforgatásai az állandóan úton lévő Mgła számításait is keresztülhúzták, de időközben ismét teljes gőzzel folytathatták a turnézást. Kemény életforma. Erre a túrára két honfitárs zenekart hívtak magukkal.

Az Odium Humani Generis 2015-ben alakult, s már a név jelzi, hogy nem a filantrópia jegyében kívánt alkotni a kvartett. Egy demó, egy album, és egy vadonatúj EP a mérleg, de mivel a koncert előtt csupán a Przeddzień nagylemezzel ismerkedtem, nem volt sok ismerős elem a koncerten, hacsak nem magának a műfajnak, ezen belül is a lengyel ágaknak az ismerete. Ettől, mármint a lengyel hangzástól az OHG sem akar vagy tud eltávolodni, s erről a koncert mellett a Zarzewie EP is tanúskodik. Miként számos csapat a lengyeleknél, az OHG is csatlakozott ahhoz a hangképhez, amelyben az északi black metalt extra komorsággal tálalják, nagy adag mizantrópiával, végidők-érzésekkel, zeneileg pedig olykor disszonanciákkal súlyosbítva a helyzetet. Volt lendület a műsorban, a festett arcú zenészek élőben is igyekeztek produkálni a lemezek vad melankóliáját.

Az In Twilight’s Embrace átment némi változáson a kezdeti időkhöz képest, de az utóbbi lemezeik, koncertjeik már egy teljes egészében black metallá vedlett bandát mutatnak. Még akkor is, ha a színpadkép, a megjelenés nem igazán egységes. Mindazonáltal a viharvert külsejű Cyprian Łakomy igen agresszív hanggal rendelkezik lemezen, élőben egyaránt, s az előadásmódja is illett a dallamokkal rendelkező, de összességében meglehetősen intenzív és extrém formát mutató zenéhez. Nem ismerem hangról hangra a diszkográfiát, de a koncert felfogását nem befolyásolta ez a körülmény. Megjegyzem, a Lifeblood című idei album nem sikerült rosszul.

A koncertfronton roppant aktív Mgła az utóbbi időben nem csupán mint black metal zenekar tűnik fel számomra, hanem egy letűnőben lévő, a saját romjai által eltemetett világ fekete krónikásaként; afféle halálmadarakként, akik előrejelzik a halált – miként az ír mitológiában vagyon. Konokul, fáradhatatlanul róják az utakat, közvetítik gondolataikat az ember és az emberi közösség pusztulásáról, szinte már egy Nietzsche-i szintű „Isten meghalt”-üzenetet hordoznak szerte a világban. Kíváncsi lennék, hányan ismerik fel a válságot. Akiben a krízistudat még ma sem merül fel, az menthetetlen. A Mgła tagjai, legalábbis a frontember vélhetően felismeri.

Már jó párszor láttam élőben a lengyeleket, s ugyan itt a hangzás nem volt ideális, mindig meggyőző, ahogyan fekete ruháikban, egyen-megjelenésükkel, fekete arcukkal prezentálják világvége-black metaljukat. Természetesen a népszerűségüket új szintre emelő két utolsó album volt főleg terítéken, de egy-két korábbi darab is bekerült a műsorba. E csapatnál a nagy hozsannázás nem zavaró, mivel nincs zenei hígulás, kompromisszumhajszolás, s amíg ez így van, nincs gond sem. Van valami mozdulatlanság a Mgła zenéjében, s nemcsak a minimális mozgás miatt, hanem maguk a szerzemények is komor kőszobroknak tűnnek. Ha formába kellene őket önteni, nagy fekete alakok jelennének meg.

A zene annak ellenére sötétfeketén pulzáló folyam, hogy kimondottan sok fülbemászó témával rendelkeznek, ami Żentara dalszerzői képességét dicséri. Úgy zengeni a végjáték zenéjét, hogy közben fogósnak is lenni – ehhez érteni kell. Extra feltét, hogy a frontember dörgedelmes hangon adja elő baljós szövegeit. Lehet, hogy a Mgła nem látványos zenekar, de a megjelenés minimalizmusát a black metal egy korábban nem látott magaslatának felépítésével párosítják, s úgy tűnik, további ormok meghódítását tervezik. A győzelmi jelvények a bátrakat illetik.

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw