Skip to content

Koncertmenü 2022-2023

KIK JÖNNEK HOZZÁNK?

Folyamatosan frissülő oldal

Talán még sosem ért el Magyarországra annyi turné, és talán még sosem lépett fel nálunk annyi külföldi zenekar, mint mostanában. A nevek, dátumok, helyszínek tengerében ezzel az összeállítással segítünk eligazodni.

VIRCOLAC: Venereation

Darragh O’Laoghaire mind a Vircolac frontembereként, mind az Invictus Records főnökeként elveti a kompromisszumokat. Old-school mentalitással áll a metalhoz, legyen az black, death, vagy doom, s ez a szemlélet természetesen az egész zenekarra érvényes. 2013 a kezdés évszáma, de lassan kezdtek begyűrűzni az események. Született két demó, majd 2016-ban a The Cursed Travails Of The Demeter EP. Elkönyveltem a csapatot egy egész érdekes hangzású társaságnak, de sokkal többet nem éreztem velük kapcsolatban. A 2019-es debütalbum, a Masque tovább szőtte a Vircolac-féle miazmatikus death metal szálait, s öt évnek kellett eltelnie a követkető teljes hosszúságú lemez kiadásáig.

A „Vircolac” szó farkasembert jelent románul, s az ír zenekar zenéjére jellemző vadságnak, elementáris erőnek, ami néha egészen felbőszült tud lenni, van is köze a mitikus lény vérengző mivoltához. Meglepődtem a nyitányon, ugyanis az első szám olyan, mintha egy archaikus népdalt hallanánk mai előadással. Van valami időtlen és titokzatos, rejtelmes a női énekben, s az egész dalban érezhető egy vészjósló előjel. A voltaképpeni metal a címadó számmal veszi kezdetét.  A promó-lapon elmondottak alapján a zenekarnak nincs jó véleménye arról, hogy a színteret elborították a szintetikus hangzású, élettelen „death metal”-lemezek, mellyel szemben az írek valódi death metalt játszanak. Nem tudok ezzel vitába szállni. Érdemes úgy közelíteni ehhez a lemezhez, hogy valóban visszaad valamit a „death”, vagy is a halál érzetéből, s minden bizonnyal az áporodott, nyers-természetes hangzás is ezt a célt szolgálja.

Brendan McConnell és Jason Keane gitározása bebarangolja több évtized súlyosabb metal-területeit, vagyis a death metalra hatással volt a black metal, s a doom átszövi a kettőt. Eközben a ’80-as évek riffelési stílusát „mentik át” és díszítgetik a harmadik évezred harmadik évtizedében. Nagyon nagy szerzeményeket most sem hallunk az írektől, azonban a komor hangulatok megteremtése ezúttal sem esett nehezükre, mint azt a Veneration zenéje, szövegei, borítója félreérthetetlenül sugallja.

A Vircolac nem akar a színtér megváltója lenni, csak játszani a death metalt úgy, hogy az valóban visszaadjon valamit a műfaj velejéből.

BLACK COUNTRY COMMUNION – Júniusban új album

A Black Country Communion – a Joe Bonamassa, Glenn Hughes, Jason Bonham és Derek Sherinian neves zenészekből álló formáció – bejelentette ötödik stúdióalbumát, amely a V címet viseli. A június 14-én megjelenő album előzeteseként a csapat kiadta a Stay Free című kislemezt.

A készülő LP – a 2017-es BCCIV-t követve – hét év után a Black Country Communion első albuma. A lemez producere Kevin Shirley (Aerosmith, The Black Crowes, Silverchair, Journey, Iron Maiden, Led Zeppelin, Rush) volt.

„Ahhoz képest, hogy a zenekar a hangszereik legkiválóbb előadóinak gyűjteményeként indult, nagyon gyorsan sikerült rátalálniuk az egyedi hangzásukra – nyilatkozta a producer Kevin Shirley. – Ezúttal több a céltudatosság, a riffek keményebbek, és vannak horgok! Igen, horgok! Ez a legösszetartóbb lemez, tele lélekkel és zúzással, és szerintem ez lesz az, ami a Black Country Communion etalonjává válik.”

„Véleményem szerint ennek a lemeznek a felvételeit élveztük a legjobban a hollywoodi Sunset Soundban, rengeteg mókában és varázslatos felvételben volt részünk. Találkozunk a Zenében!” – tette hozzá Glenn Hughes.

BLACK COUNTRY COMMUNION – V (06/14)

1. Enlighten
2. Stay Free
3. Red Sun
4. Restless
5. Letting Go
6. Skyway
7. You’re Not Alone
8. Love And Faith
9. Too Far Gone
10. The Open Road

DEMON HUNTER – Új dal: Worlds Apart

Napra pontosan öt évvel ezelőtt jelentek meg a seattle-i Demon Hunter Peace és War albumai. A keresztény metalcore-os formáció most a közösségi oldalán faggatja a rajongóit, melyik a kedvenc szerzeményük a dupla kiadványról.

Emellett, ma kijött egy új dal is a srácoktól, a Worlds Apart, amely bármelyik melodikus death metal albumon otthonosan érezné magát. Igaz, mindez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Demon Hunter már korábban is kacérkodott a műfajjal.

Az új kislemezzel kapcsolatban nem sok információt tudhattunk meg a bandától, azon kívül, hogy a gitáros Jeremiah Scott volt a producere, a keverését pedig Zeuss (Rob Zombie, Hatebreed, Spirit Adrift, stb.) végezte el.

ENSLAVED – Itt a Congelia – Jo Quail csellistával

Az Enslaved legutóbbi albuma, a Heimdal tavaly márciusban jelent meg. A korong egyéves születésnapjára a mai napon kijött egy deluxe változat is, a Nuclear Blast gondozásában. Ezen olyan bónusztételek sorakoznak fel, mint a Gangandi, vagy éppen a Congelia és a Forest Dweller című számok alternatív verziói, Jo Quail csellistával előadva. Emellett a zenekar 2022-es, a Shaman Elephanttal közös streaming eseményének, a The Otherworldly Big Band Experience-nek a komplett anyagát is megtaláljuk rajta.

A Congelia című szerzemény alternatív változatához most készült egy friss szöveges videó, amely alább megtekinthető. Emellett bejelentésre került, hogy az Enslaved május 6-án egy különleges koncertet ad a londoni Islington Assembly Hallban, amelyen Jo Quail is újfent szerephez jut majd.

„A legelső koncertek óta, amiket a szülővárosainkon kívül adtunk, London különleges helyet foglal el a zenekarunk történetében. Ez a város mindvégig támogatott bennünket – mondta Ivar Bjørnson gitáros. – A nagy családunk és törzsünk nagy része itt él; így mindig olyan, mintha hazajönnénk. Csak itt jobbak az indiai ételek – és rosszabb a forgalom! Úgy tűnik, London ezúttal is túl akarja szárnyalni a fogadtatásunkat; Jo Quail csatlakozik hozzánk a színpadon, hogy velünk együtt adja elő a Congelia dalt! Nagyon büszkék vagyunk és alig várjuk, hogy megmutathassuk, mennyire zúzósan tud megszólalni. Hamarosan találkozunk. Baah!”

„Nagyon izgatott vagyok, hogy ismét egyesíthetem erőimet az Enslaveddel a színpadon! – tette hozzá Jo Quail. – Annyira csodálatos élménnyel gazdagodtam tavaly Bergenben, és megtiszteltetés számomra, hogy ezt Londonban is megismételhetem. Bízom benne, hogy ti is ugyanúgy élvezni fogjátok ezt a pillanatot, mint én!”

ENSLAVED – Heimdal (Deluxe edition)
(03/01 – Nuclear Blast Records)

1. Behind the Mirror
2. Congelia
3. Forest Dweller
4. Kingdom
5. The Eternal Sea
6. Caravans to the Outer Worlds
7. Heimdal
8. Gangandi
9. Congelia (Alternate Version)
10. Forest Dweller (Alternate Version)

Live from The Otherworldly Big Band Experience

11. Ruun II – The Epitaph
12. Bounded By Allegiance
13. Sequence
14. Caravans to the Outer Worlds
15. Havenless
16. Slaget I Skogen Bortenfor
17. What Else Is There?
18. Hiindsiight

WHEEL – A média mindenkit befolyásol

A progresszív metalos Wheel új nagylemeze, a Charismatic Leaders május 3-án fog megjelenni az InsideOutMusic gondozásában. A felvételek Daniel Bergstranddal (Meshuggah, Soilwork) és a Meshuggah-s Fredrik Thordendallal zajlottak. A keverési feladatokat Forrester Savell (Karnivool, Twelve Foot Ninja) látta el.

A hanghordozó Empire című szerzeményéhez kijött egy videóklip, amit Kie von Hertzen rendezett.

„Ez valószínűleg a legmetalosabb dal, amit valaha írtam – pokolian intenzív, ahogy belekezd, és egészen a végéig folyamatosan új utakat talál arra, hogy az arcunkba vágjon! – mondta az énekes/gitáros James Lascelles. – Santeri hihetetlen munkát végzett a dobokkal ebben a dalban, és valóban igényel némi melót a próbateremben, hogy élőben is el tudjuk majd játszani. A szövegét tekintve a médiabirodalmakról szól, és arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szélesebb társadalomra. Mindannyiunkat befolyásolnak valamilyen mértékben, még ha ezt inkább nem is szeretnénk beismerni. Az árnyalatnyi különbségeket tartalmazó kérdéseket binárisan mutatják be, az ellentétes nézeteket pedig karikatúrává változtatják – egy olyan céltáblává, amin dühönghetünk. Holott ezek a legtöbbször nem is léteznek! Ez semmiképpen sem egy új jelenség, de úgy tűnik, hogy a média, az internet és a populista politika modern világa felerősítette. Ahogy a dal hangulatából is kiderül, mindez mérhetetlenül felhúzott engem, és katartikus élmény volt levezetni.”

WHEEL – Charismatic Leaders
(05/03 – InsideOutMusic)

1. Empire
2. Porcelain
3. Submission
4. Saboteur
5. Disciple
6. Caught In The Afterglow
7. The Freeze

CRIMSON SUN – Egy biztonságos helyre vágyva

A 2015-ös nagysikerű debütáló album, a Towards the Light és a 2020-as folytatás, a Fates után új dallal jelentkezett a finnországi Kymenlaakso régióból származó Crimson Sun. A Sailing Home az első kislemez a zenekar hamarosan megjelenő harmadik albumáról.

„A világ zűrzavara közepette a dal egy biztonságos hely utáni vágyakozásról szól – tették hozzá a kislemezhez a Crimson Sun tagjai. – Egy új területre való jelentős lépést jelent a zenei előadásmódunk tekintetében, ahogyan a szerzemény lassabb, súlyosabb hangulattal emelkedik ki a korábbiak közül. Az új albumon a minimálisra csökkentettük a felvett dalok számát. Ez a megközelítés teret ad minden hangszernek, hogy a maguk egyedi módján tudjanak lélegezni és tündökölni.”

A Hannu Tiainen által rendezett klipet a haminai S/S Hyöky hajón forgatták le.

SUPREME UNBEING – Csillagászati határral az űr felé

A svéd Supreme Unbeing nevű maszkos kollektíva egy misztikummal átitatott metal zenekarként ismert, amely két albumon át tartó utazást tett meg az eredeti, animált valóságból a fizikai létezés felé. Legutóbbi kiadványa a Scarecrow című kislemez volt, amely tavaly októberben jelent meg egy hátborzongató klip kíséretében.

Ma meghallgathatjuk a banda következő kislemezét, a Babylon Zoo Spaceman című slágerének feldolgozását. A dal megjelentetésével egy időben a Supreme Unbeing egy nagyratörő kihívással áll elő Elon Musk, Jeff Bezos és Richard Branson számára. Egy kihívás a vállalkozóknak, hogy ajándékozzák meg a zenekart egy űrturisztikai misszióval, ha az új kislemez eléri a csillagászati egymilliárd streames határt. Ha ez összejönne, a Supreme Unbeing lenne az első zenekar, amelyik az űrben játszik.

És ez még nem minden! A zenekar rajongói is beszállhatnak az akcióba! Ha részt vesznek a kihívásban a www.spacemanchallenge.com oldalon, akkor indulhatnak egy nyereményjátékon is, amit az egymilliárd streamelés elérését követően tartanak meg. A zenekar vállalja, hogy állja a nyertes űrutazását a dal által generált streaming-bevételekből.

„A Spaceman kislemez megjelenésekor nem lehet figyelmen kívül hagynunk a felettünk zajló kozmikus balettet – mondta a frontember Zac Red. – Ez az újkori űrverseny, amelyet olyan óriások, mint Musk, Bezos és Branson rendeznek, nem csupán egy ugrást jelent a csillagok felé. Sokkal inkább tűnik egy kiszámított menekülési tervnek – egy titkos játék nyitányának, amelynek tétje nagyobb, mint amit fel tudnánk fogni. Vajon csak szemlélői vagyunk egy láthatatlan erők által irányított intergalaktikus narratívának? Egy rejtett tervekkel és titkos alkukkal teli történetnek? Ebben a kozmikus sakkjátszmában az a legfontosabb, hogy elválasszuk a talpnyalókat a főnököktől. Az űr vákuumában a suttogások nem visszhangoznak – hanem rezonálnak.”

WHOM GODS DESTROY – Klipes új dal: Crawl

Egy új banda bukkant fel a progresszív metal színtéren, több ismert zenészt is a sorai között tudva. A Whom Gods Destroy felállásában Derek Sherinian billentyűst (ex-Dream Theater, ex-Sons Of Apollo), Ron „Bumblefoot” Thal gitárost, (ex-Guns N’ Roses, ex-Sons Of Apollo, Art of Anarchy) és Dino Jelusick énekest, valamint Yas Nomura basszusgitárost és Bruno Valverde dobost (Angra) találjuk.

„Derek és én 2020-ban kezdtünk el új zenéket írni – osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat Bumblefoot. – Nem sokkal később Dino, majd Yas és Bruno is csatlakozott hozzánk. Megosztottuk egymással az ötleteinket, és mindegyikünk felvett néhány részt, felépítettük, átvariáltuk a dalokat, és ’23 júniusára el is készült az album. Mindegyik dal sok-sok változáson ment keresztül, fejlődött… Határozottan hallható, hogy melyikünk mit hozott a zenébe. Ha mindezt összeadjuk, létrejön a dallamosság és az intenzív heavy-prog keveréke.”

A csapat Insanium című albuma március 15-én fog kijönni az InsideOutMusic gondozásában. A hanghordozóról most kijött a harmadik kislemez, a Crawl, amelyhez videóklip is készült.

„A Crawl volt a második dal, amelyen Ron, Derek és én együtt dolgoztunk – árulta el Dino Jelusick. – Sokféle változatot készítettünk belőle. Rendkívül progresszív és nagyon dallamos. Egyesíti a zenekar összes hatását, és egyszerűen valami olyasmivé fejlődik, ami csakis a miénk.”

WHOM GODS DESTROY – Insanium
(03/15 – InsideOut Music)

1. In The Name Of War
2. Over Again
3. The Decision
4. Crawl
5. Find My Way Back
6. Crucifier
7. Keeper Of The Gate
8. Hypernova
9. Insanium

INFINITE CORRIDOR – Lemezelőzetes dal Tim ‘Ripper’ Owensszel!

A tavaly megjelentett kislemezek után, a nyárra várható Dreamwalker album felvezetéseként érkezett ma a címadó dal klipje.

„Az Infinite Corridort 2022-ben alapítottuk. Hagyományos heavy metal zenét játszunk szimfonikus és klasszikus elemekkel. A szövegeink sok kulturális befolyást tükröznek, beleértve az ókori szanszkrit szövegeket a Bhagavad Gitából és az Upanishadokból. Az albumunkon közreműködnek: Tim „Ripper” Owens (ex-Judas Priest, ex-Iced Earth) – ének, Skar (Equilibrium, Skar Production) – ének, Dirk Meyer-Berhorn (Orden Ogan) – dobok. Az albumunkat Sebastian „Seeb” Levermann (Orden Ogan, Angus McSix) és Dennis Koehne keverte és masterelte.”

INFINITE CORRIDOR:
Tóth Balázs – gitáros, dalszerző
Faggyas Ádám – énekes, dalszerző

.

Website: https://www.infinitecorridorofficial.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/7LL2QTpjYDDmv0D0CDputJ
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCxf_eSiaoMahaSROZXTeZTg
Instagram: https://www.instagram.com/infinite_corridor_official/
Facebook: https://www.facebook.com/infinitecorridor

nka

MOKOMA – Jövő héten érkezik a Myrsky album

A Mokoma március 8-án adja ki pályafutása 12. albumát, Myrsky címmel. A lemez producere Jonas Olsson volt, aki többek között az Amorphisszal, a Callistóval és a Blind Channellel is dolgozott már együtt, 2023-ban pedig az Emma-díjátadón az Év producerének és az Év zeneszerzőjének választották.

„Ezeket a fizikailag megterhelő dalokat a próbateremben vettük fel, és csodálkoztunk rajta, hogyan maradhatott bennünk még mindig ennyi düh és érzelem – mondta a lemezről az énekes és szövegíró Marko Annala. – Kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy ez az album nem egy múló hóbort lesz a zenekarunk számára, hanem egy jóval dühösebb jelenség. Egy színtiszta vihar.”

A márciusban érkező koronghoz kijött a negyedik, egyben utolsó kislemez, a Haluamanilainen, amely lentebb meghallgatható.

MOMOMA – Myrsky
(03/08 – Sakara Records)

1. Joukkotuhoase
2. Haluamanilainen
3. Taivaan tuuliin
4. Pyhä Vitutus
5. Tulisiko ikävä?
6. Jos tulevaisuus on
7. Malja sille!
8. Sydänkäyrä
9. Ympyrä sulkeutuu
10. Ulappa
11. Laitimmainen kerta

2022. június

2022. július

2022. augusztus

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

2023. február

ELHALASZTVA! – NINCS MÉG ÚJ DÁTUM

2023. január

2023. március

2023. május

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
[adning id="7807"]
[adning id="7953"]
[adning id="7954"]
[adning id="7955"]
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw