Skip to content

Klasszikusok 1992 – Psychotic Waltz: Into The Everflow

Figyelem dupla ismertető! Uzseka Norbert írása a videó alatt olvasható!

A Psychotic Waltz egyike a metalzene fél évszázados története legalulértékeltebb zenekarainak. Az Aslan demózós évei után 1987-ben nevet változtatott ötösfogat e második lemezén több szempontból kimaxolta az általa jelentősen formált (megalkotott) zenei stílust, amit nem teljes pontossággal progresszív metalként lehet leírni.

A két évvel korábbi első album egy elképesztően színes és kimunkált muzikális arculatú csapatot mutatott, akik hatásai között a Rush, a Jethro Tull, a ’Sabbath és a Trouble is kiérződik, mégis alig találni megfelelő jelzőt rá, mennyire eredeti és karakteres ez a zene. Úgy tűnt, minden a helyén van, és nagy kérdés, hova lehet fokozni ezt a kreativitást, komplexiást. Már az új lemez megjelenése előtt komoly szinten híre ment a rendkívül izgalmas játékú társaságnak, egyre szélesebb körben voltak kíváncsiak következő lépésükre.

A választ az Into The Everflow nyolc dala adta meg 46 percben. Az A Social Grace-hez képest kevésbé metalos, de így is feltűnően súlyos hangzású anyag másképp volt nehéz hallgatnivaló, mint elődje: a gitár- és dobjáték egyaránt lazább, tagoltabb lett valamivel, de pl. a tekervényesen felosztott négy-negyedek és a zavarba rejtő ritmusváltások, valamint a földöntúli ének ezúttal is paradox mód bonyolult, mégis jól megragadó témafüzéreket alkottak.

Remekműről lévén szó, a lemez hemzseg a lenyűgöző, telitalálat pillanatokban, nulla üresjárat, mindig történik valami értékes úgy az Ashes lebegős és konkrétabb részében, az Out Of Mind dallam- és rifforgiájában, a címadó doomos témavariációiban, vagy a Butterfly szenvedélyes megoldásaiban és játékos idézeteiben, ahogy az album minden további részében.

A banda tagjai egytől egyig utánozhatatlan jelenségek, elég csak megemlíteni Buddy Lackey énekes/szövegíró végtelen elvontságát és leírhatatlan színpadi jelentlétét, vagy a hegymászó szenvedélye miatt e lemez létrejöttét és az egész karrierjét veszélyeztető Dan Rock gitáros, egy időben felemásra nyírt szakállát.

A Psychotic Waltz ezzel és minden további lemezével szilárdította halhatatlanságát.

— Gáti Viktor

Az eredetileg Aslan néven 1985-ben indult kaliforniai csapat második albuma nem okozott olyan sokkot, mint az első, amire a demóküldözgető undergroundon kívül senki nem volt felkészülve. A nevükhöz illően elborult, őrült, de imádnivaló progresszív metal, amit a ’90-es A Social Grace-en műveltek, annyira komplex volt, hogy talán csak a Fates Warning legkattantabb témáihoz vagy a Watchtowerhez lehetett hasonlítani.

A folytatásban talán kevesebb volt a misztikus hangulat, és több a pszichedelia. Sokat elárul a Tiny Streams alábbi két sora: „Fingers spanning psychic burning, Black Sabbath record turning”. De a füves (ha úgy tetszik: stoner) riffek és borulások mellett annyi minden volt még itt – elég csak a záró Butterfly-ra utalnom, mely szinte metal opera módra drámai, a szövege meg tele van utalásokkal elhunyt hősökre, mint Morrison vagy Hendrix, s persze ezek hatása a zenében is ott van valahol.

De ugyanilyen jellemző a szinte filmzenés, hátborzongató, félig intrónak, mégis teljes értékű dalnak számító Ashes után berobbanó, full eszement Out of Mind, a zenekarról (is) szóló Freakshow („ebben az elmeállapotban több vagyok magamnál”), vagy épp a totál para szövegű Little People.

Ám a legtöbben, ha ez a lemez kerül szóba, a balladisztikus Hangin’ On A String-et fogják felemlegetni, s még inkább a címadót. Arra a dalra nincsenek is szavak, olyan szinten nem evilági. Vagy pont de, mert meglehet, ennek a világnak a kulisszái mögé néz, félig megvilágosodott állapotban, mégis végtelenül emberien szól Istenhez, úgy Buddy Lackey hullámzó éneke és költői szövege, mint a felfoghatatlan gitárszóló. Minden idők egyik legszebb, legcsodálatosabb, egyben leginkább megindító dala ez. Minden élő, érző lénynek hallania kellene.

— Uzseka Norbert

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw