Skip to content

Klasszikusok 1992 – Pantera: Vulgar Display Of Power

Ha van olyan metallemez, amiről okkal lehet gondolni, hogy mindent elmondtak, megírtak, tudni lehet róla, az a Vulgar Display Of Power. Az is  nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz kerekebb, hibátlanabb, nagyobb hatású extrém fém albumot megnevezni a ’90-es évekből.

Az „igazi” Pantera második stúdiós dalgyűjteménye volt az első anyag, amit hallottam Dimebagéktől. Amint megdörrent a Mouth For War kezdő témája, majd egyre csak sodort magával a dal, tudtam, hogy valami egészen kivételes, időtlen, örökérvényű zenét hallok durvaságát, dallamait, ritmizálását, ének-hangszeres összehangoltságát, minden apró rezdülés jelentőségteljességét tekintve.

Azelőtt és azóta sem szólalt meg úgy hathúros és pergő, mint ezen a tizenegy felvételen – a Pantera esetében sem. Nem hiszem, hogy van olyan klasszikus hangszerelésű (gitár, dob, basszus, ének) heavy metal sound a korszakból, amit jobban kedvelnék az itt hallhatónál (talán csak a Kreator Coma Of Soulsa és a Death Symbolicja szállhat ringbe vele).

Az A New Level remekül képez hidat a nyitány és a harmadikként támadó Walk közöt. Utóbbi nem véletlenül az egyik leghallgatottabb és legtöbbször hivatkozott nehézfém darab, egy azonnal az elmébe vésődő, sajátos lüktetésű riffel, harciassággal és életbölcsességgel teli, hatásos kulcsszavakkal teletűzdelt, helyenként punkos pőreséggel megfogalmazott dalszöveggel. Mindez alapvetően a teljes korongra jellemző, amely töménysége és 53 perces hossza ellenére sem tűnik hosszúnak, és többszáz alkalom után is lenyűgöző a számtalan finom – és durva – részlete, s rendre visszakívánkozik a lejátszóba.

Mind a négy tag isten a maga posztján, mely folytán az összes tételnek megvan a maga elévülhetetlen erőssége, de talán a This Love-ot és a Hollow-t a legfontosabb kiemelni: egy szaggató gitármonstrumok és bódult elszállások közé kifeszített remekművet és a két, szintén kontrasztos fejezetből álló, döbbenetesen személyes hangvételű ballada-groove metal csodát.

Biztosra vehető, hogy a Vulgar Display Of Power és a Pantera újabb harminc év múlva is etalon lesz!

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw