Skip to content

Klasszikusok 1992 – Pantera: Vulgar Display Of Power

Ha van olyan metallemez, amiről okkal lehet gondolni, hogy mindent elmondtak, megírtak, tudni lehet róla, az a Vulgar Display Of Power. Az is  nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz kerekebb, hibátlanabb, nagyobb hatású extrém fém albumot megnevezni a ’90-es évekből.

Az „igazi” Pantera második stúdiós dalgyűjteménye volt az első anyag, amit hallottam Dimebagéktől. Amint megdörrent a Mouth For War kezdő témája, majd egyre csak sodort magával a dal, tudtam, hogy valami egészen kivételes, időtlen, örökérvényű zenét hallok durvaságát, dallamait, ritmizálását, ének-hangszeres összehangoltságát, minden apró rezdülés jelentőségteljességét tekintve.

Azelőtt és azóta sem szólalt meg úgy hathúros és pergő, mint ezen a tizenegy felvételen – a Pantera esetében sem. Nem hiszem, hogy van olyan klasszikus hangszerelésű (gitár, dob, basszus, ének) heavy metal sound a korszakból, amit jobban kedvelnék az itt hallhatónál (talán csak a Kreator Coma Of Soulsa és a Death Symbolicja szállhat ringbe vele).

Az A New Level remekül képez hidat a nyitány és a harmadikként támadó Walk közöt. Utóbbi nem véletlenül az egyik leghallgatottabb és legtöbbször hivatkozott nehézfém darab, egy azonnal az elmébe vésődő, sajátos lüktetésű riffel, harciassággal és életbölcsességgel teli, hatásos kulcsszavakkal teletűzdelt, helyenként punkos pőreséggel megfogalmazott dalszöveggel. Mindez alapvetően a teljes korongra jellemző, amely töménysége és 53 perces hossza ellenére sem tűnik hosszúnak, és többszáz alkalom után is lenyűgöző a számtalan finom – és durva – részlete, s rendre visszakívánkozik a lejátszóba.

Mind a négy tag isten a maga posztján, mely folytán az összes tételnek megvan a maga elévülhetetlen erőssége, de talán a This Love-ot és a Hollow-t a legfontosabb kiemelni: egy szaggató gitármonstrumok és bódult elszállások közé kifeszített remekművet és a két, szintén kontrasztos fejezetből álló, döbbenetesen személyes hangvételű ballada-groove metal csodát.

Biztosra vehető, hogy a Vulgar Display Of Power és a Pantera újabb harminc év múlva is etalon lesz!

KERESÉS
Hammerworld No. 350
kapható országszerte!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. SUMO CYCO
  Bystander (dal)
 2. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 3. SET IT OFF
  Punching Bag (dal)
 4. FIFTH ANGEL
  When Angels Kill (dal)
 5. SHALLOW SIDE
  The Worst Kind (dal)
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THY ART IS MURDER
  Join Me In Armageddon (dal)
 2. FUTURE PALACE
  Malphas (dal)
 3. KALLIAS (feat. OLE BØRUD)
  Mouthless Embassy (dal)
 4. HEART OF A COWARD
  Decay (dal)
 5. THE 69 EYES (feat. KAT VON D)
  This Murder Takes Two (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Pushit (dal)
 2. LAST IN LINE
  Ghost Town (dal)
 3. METALLICA
  Too Far Gone? (dal)
 4. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 5. C.O.C.
  On The Hunt (Lynyrd Skynyrd cover) (dal)
HAJÓGYÁR x hw