Skip to content

Klasszikusok 1992 – Dream Theater: Images and Words

A New York-i csapat első albuma (When Dream and Day Unite) is progresszív metal mestermű volt, de az még a korai Fates Warning/Queensryche-rokon misztikusabb heavy metal vonalon mozgott. Az Images volt a prog metal igazi forradalma.

Egyrészt Petrucciék modernizálták a hangzást, teret adva a brutálabb témáknak is, másrészt jóval nagyobb szerepet kapott a ’70-es évekbeli progresszív rock hatása is, anélkül, hogy egy pillanatra is ásatagnak, régiesnek érződött volna a zene. Ehhez jött a Kanadából importált új énekes, az akkor még megkérdőjelezhetetlenül nagy formában lévő James LaBrie. Vele nem pusztán szintet léptek, de megcsinálták pályájuk legjobb, felülmúlhatatlan albumát, mely máig hatással van a prog színtérre. Meg azért az MTV is tolta a klipjeiket rendesen.

Az elsőtől az utolsó dalig ott van az urbánus életérzés, ez nagyon fontos az I&W kapcsán, miközben az anyag elképesztően színes és változatos. Simán beleférnek hosszas szólók Petrucci és Kevin Moore szintis részéről, ahogy John Myung basszer és Mike Portnoy dobos is mindent megtesz, hogy leiskolázza a mezőnyt. De a hangszeres villongások belesimulnak a dalokba, melyek mind tízpontosak. A nyitó Pull Me Under zúzása épp olyan ellenállhatatlan, mint az Another Day lágyabb dallamai (Jay Beckenstein szaxofonjátékával). A 8-11 perces monstrumok, mint a Take the Time, a Metropolis Part I: The Miracle and the Sleeper és a záró Learning to Live sem fulladnak unalomba, minden ízükben magukkal ragadó, izgalmas szerzemények. Utóbbit összefűzték Kevin 2 és fél perces, meghatóan gyönyörű szerzeményével (Wait for Sleep), s így együtt olyasmi élménynek hat, amilyen, nem is tudom, a felvilágosodás vagy a reneszánsz lehetett a sötétebb korok után. Annyi gondolat, érzés kavarog az egész albumon, annyi káprázatosan összefűzött ötlet, hogy máig nem tudok vele betelni.

Ezt a magasságot soha nem tudta megismételni a csapat, bár az Awake-kel és az A Change of Seasons EP-vel megközelítették. Alapmű.

— Uzseka Norbert

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw