Skip to content

KALMAH – Kevesebbel is beérnék

A ’90-es években az Ancestor romjain alapult melodikus death metal zenekar, a Kalmah új stúdióalbuma a tavasz folyamán fog megjelenni. A csapat nevét viselő hanghordozóról elsőként a Haunted by Guilt című szerzemény került bemutatásra.

„A Haunted by Guilt az új lemez első dala – mondta Antti Kokko gitáros. – A nyitó riff ötlete sokáig ott motoszkált a fejemben, de addig nem öltött végleges formát, amíg a ráépülő csavaros dallam meg nem kapta a maga groove-ját. Ebből fejlődött ki a többi rész. A dalszövegek lelkének mélységeiért Pekka testvér felel. Így lehetne összefoglalni az üzenetét: az emberiségnek egy kicsit letisztultabb életet kellene élnie, és nem szabadna mindenhová a borzalmas győzelem reményében mennie. Kevesebbel is beérhetnénk.”

A Kalmah lemezét a Riku Pääkkönen által vezetett Ranka Kustannus kiadó jelenteti meg. Pääkkönen már húsz évvel ezelőtt is az események élén állt, amikor a Kalmah a Spinefarm kiadónál jelentette meg a zenéjét.

„Már a kezdetektől fogva világos volt, hogy ők nem fogadnak el gumiszerű digitális gagyi hangzást, hanem a régimódi módszerrel dolgoznak: gőzerővel pörgetik a gombokat, hogy legyen valami zörej, anélkül, hogy túlságosan is políroznának a hangzáson. A hangnak és a hangzásnak élnie kell! A keverést Mikko Karmila, a maszterizálást Mika Jussila végezte el, és az összhang épp a megfelelő mennyiségű nyers és brutális hangzást kapta. A kiadókat illetően voltak más lehetőségeink is, de amikor elkezdtünk e-maileket és ötleteket váltani Rikuval, már nem maradtak kérdések.”

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw