Skip to content

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 – 180 év néha több…

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 – 180 év néha több címmel közös tripla születésnapi nagykoncertet ad Kalapács József, Nagyfi László és Rudán Joe április 30-án a Barba Negrában! A Totális Metal néven futó – tavaly összeállt formáció – ezen az estén mind hangban, mind látványban méltó módon szeretné megidézni a klasszikus “gépi Gép” érát, ezért a mára legendássá vált korszakot jellemző, vérbeli heavy metal show-val készülnek az ünnepeltek és a szervezők – egy igazi tradicionális metal ünnep várható! A bulit az Abaházi.RT nyitja, majd a soproni Dalriada lép színpadra.

A Kalapács József (ének), Nagyfi László (gitár), Rudán Joe (ének), Pazdera György (basszusgitár), Tarca László (dob), és Nagy Dávid (gitár) alkotta Totális Metal formáció a Pokolgép metal himnuszait idézi fel ezen az április végi estén.

Nagyfi László a produkcióról:
“Én mindig szívesen emlékszem vissza erre – a most is megidézésre kerülő – korszakra, de egyben érdekes feladat is egy ilyen program eljátszása. Ami nagyon fontos, hogy most abszolút békében tudunk muzsikálni, mondhatom akár örömzenélésnek is ezeket a bulikat. Ez a formáció ugye tavaly, Józsi születésnapjára állt össze, és nem is akartunk mi ennek folytatást, de azóta mintha egy mesében lennénk… hívogatnak a szervezők, és a közönség is nagyon vevő erre a produkcióra, mi pedig szívesen megyünk tovább, mert nagyon jól érezzük magunkat együtt. Most a Barba Negrában egy sokkal monumentálisabb bulit képzeltünk el, mint amilyen a tavalyi Budapest Parkos rendezvény volt, épített színpaddal, kivetítővel, valamint brutális hang- és fénytechikával, illetve komoly pirotechnikával készülünk. Ami pedig a műsort illeti, néhány olyan klasszikus korszakbeli dalt is előveszünk majd most, amit akkor nem játszottunk, valamint a Rudán Joe érából is bekerült egy-két nóta a programba.”

A koncert különleges vendégeként az ex-Sing Sing énekes, Abaházi Csaba vezette Abaházi.RT lép színpadra, utánuk a nemzetközi színtéren is nagy sikereket arató soproni folk metalos Dalriada játszik.

Ficzek András, Dalriada (ének, gitár):
“A Pokolgépet, természetesen az Ossian-nal együtt, mindig is kiemelten kezeltem, mert ők Magyarországon, de szerintem a külföldi mezőnyben is egy magas szintet képviseltek. A Pokolgép dalok – például a ‘Tépett madár’, vagy a ‘Háború gyermeke’ – szövegei olyan színvonalasak voltak, hogy az elképesztő. Nekem a Rudán korszak is bejött, a vele készült első két lemeztől egyszerűen letettem a hajamat. Emlékszem egy olyanra, kb. 1991-92 környékéről, hogy volt itt Sopronban egy Akela buli, amin természetesen részt vettem, és egyszer csak elkezdték játszani a Pokolgéptől ‘A jel’ számot, erre lazán elősétált Kalapács Józsi, és beállt vendégként énekelni. A másik óriási élményem meg az volt még zsenge ifista koromban, hogy elmentem az első Rudános Pokolgép turnéra, ahol Joe konkrétan valami rohadt koporsóból mászott elő! Mármint a koncert kezdetén… Néztük, hogy hol az énekes, nem látszott sehol a kolléga, aztán megszólalt a koporsóból, hogy ‘Mélyen a vaksötétben, holtan, de mégis ébren…’, a magas hangokra pedig már megérkezett teljes nagyságban az ember. Persze, azóta már megköszöntem személyesen is Józsinak, és Joe-nak is azt, hogy x évet a hangjukkal tölthettem. Most, mikor kiderült, hogy játszhatunk ezen a bulin, szinte kiugrottam a bőrömből örömömben. Nagy erőkkel várjuk az estét, igaz még nem raktam össze a teljes programot, de úgy gondolom, hogy mi is a korábbi dalainkat vesszük el.”

Abaházi Csaba:
“Pokolgépen nőttem fel, tiniként óriási nagy rajongója voltam a zenekarnak. Szekszárdon laktam, és a város környéki bulikra is elutaztam a ‘Gép kedvéért… Bátaszék, Baja, Paks, stb. Ahová ők jöttek, én mentem. Teljesen mindegy, hogy busszal, vonattal, stoppal… Volt, hogy Bajáról – ami 32 km-re van Szekszárdtól – éjszaka hazagyalogoltam, mert már nem jött busz, és nem volt forgalom sem. De Pécsig is elmentem Pokolgép koncertekre, mindezt 15-16 évesen. Addigra én már zenélgettem is, és egyszer, amikor ismét Szekszárdra jött a zenekar, valamilyen szórólapról megszereztük az akkori szervezőjük, Józsa Béla telefonszámát, akit egy fülkéből fel is hívtam, elmondtam, hogy ki vagyok, van egy bandánk, felléphetünk-e a Pokolgép előtt? Neki majdhogynem mindegy volt, azt mondta, hogy beszéljük meg a művházzal. Bementem, elmeséltem, hogy beszéltem a zenekar szervezőjével, és ő megengedte, hogy játszhatunk előttük… így lettünk mi a Pokolgép előzenekara. (nevet) Az volt a nevünk, hogy a Pokol Angyalai. A buli másnapján bejöttek értem a suliba a rendőrök, és bevittek, mondván, hogy mindenféle fegyvernek látszó tárgyat – nuncsakut, késeket, láncokat – foglaltak le az én (!) közönségemtől. Nyilván a Pokolgépet nem tudták elővenni, én meg kéznél voltam… 16 évesen ott ültem a rendőrségi fogdán, ahol azt is közölték velem, hogy Pokol Angyalai néven nem koncertezhet Tolna megyében zenekar. Szóval az első betiltásom hozzájuk kötődik. (nevet) És milyen érdekes, hogy most ezen a bulin ők nem Pokolgép néven ‘Gép dalokat játszanak, én meg nem Sing Sing néven Sing Sing számokkal állok színpadra. De, hogy ne érezze azt a közönség, hogy csak a múlt sikereiből táplálkozom, három új – az elmúlt években született – Abaházi.RT dalt is eltolunk majd.”

Az esemény tiszteletére az első négy Pokolgép és Omen stúdiólemez, valamint a zenekarok első koncertalbumai újra kiadásra kerülnek, limitált digipak verzióban.

TOTÁLIS METAL – Kalapács 60+ Nagyfi 60+ Rudán 60 = 180 ÉV, NÉHA TÖBB – 2023.04.30. Barba Negra
https://www.facebook.com/events/1082614843139215

Totális Metal FB-oldal: https://www.facebook.com/totalismetalzenekar
Dalriada FB-oldal: https://www.facebook.com/Dalriadahu
Abaházi.RT FB-oldal: https://www.facebook.com/abahazirt

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw