A fehérjedús táplálkozás nem okozhat gondot átlagos fizikai aktivitás mellett, hiszen rengeteg finom és proteinekben gazdag élelmiszer létezik, így kedvünkre variálhatjuk a finomabbnál finomabb falatokat.
Azonban ha minden nap a kedvenc zenénket hallgatva futni vagy edzeni indulunk vagy speciális diéta mellett már olyan mennyiségben van rá szüksége a szervezetnek, hogy az a hagyományos módon nem pótolható. Ugyanis szoros összefüggés van az élelmiszerek protein- és zsírtartalma között, így ha többet fogyasztunk belőlük, elhízáshoz vezet.
Miért van szükségünk fehérjékre?
A protein az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen 3 makrotápanyag egyike, a szervezet építőköve, amelyet azonban megtermelni és raktározni nem képes, a táplálékok biztosítják a szükséges mennyiséget. Megnövekedett igény esetén mesterséges forrásokból is pótolható, ezt kínálják a BodySelect fehérjeporok.
A fehérjék 20-féle aminosavból épülnek fel, a proteinekből pedig a szervek és a szövetek, továbbá részt vesznek különböző biokémiai folyamatokban, elengedhetetlenek enzimek és hormonok előállításához, a növekedéshez, az izomzat fejlődéséhez. A szervezet fehérjeszükséglete az életkor, a nem, a fizikai állapot függvényében változó.
Mely élelmiszerek a legjobb proteinforrások?
A fehérjében dús ételek szerencsére finomak és változatosak, így mindenki számára könnyű összeállítani megfelelő étrendet. Mind állati, mind növényi eredetű táplálékok tartalmazzák nagy mennyiségben, de csak az állati fehérjék aminosav profilja teljes, vagyis tartalmazza valamennyi aminosavat, így a 9 esszenciálisat is. A vegán fehérjék közül mindössze néhány ilyen van, így ha csak növényi táplálékokat fogyasztunk, oda kell figyelni a megfelelő alapanyagok kombinálására a komplettálás érdekében.
Kitűnő komplett fehérjeforrások a különféle húsok, a halak, a tojás, a tejtermékek, a növényi források közül a quinoa, a hajdina, a kendermag, a szójabab, a tengeri alga, de megfelelő párosítással az olajos magvak, a diófélék, a hüvelyesek.
Mit egyél, ha még több fehérjére van szükséged?
Fokozott fizikai aktivitás, sport és fehérjediéta esetén olyan mennyiségű proteinre lehet szükséged, amely a táplálékokból nem fedezhető hízás nélkül. Ekkor jelenthetnek jó választást a fehérjeporok, amelyekből turmixot, energiaszeletet, desszerteket készíthetünk.
A legnépszerűbb készítmény a tejsavófehérje, amelyet a sajtgyártás melléktermékéből nyernek, és amelynek különböző típusait fogyaszthatjuk, a tejsavófehérje-koncentrátumot (WPC), a legmagasabb fehérjetartalmú izolátumot (WPI) és gyorsabb felszívódást eredményező hidrolátumot (WPH).
A vegetáriánusok és ételintoleranciával küzdők számára a különböző növényi fehérjék lehetnek megfelelőek. Kaphatók ízesítetlen és ízesített formában, válassz ízlésed szerint, és fogyaszd igényeid szerint edzés után, reggelire vagy ebédre és akár éjszaka is, ha megéhezel!