Skip to content

ISAFJØRD: Hjartastjaki

Észak nem csupán egy égtáj, hanem szellemi minőség, orientációs pont is, aminek sok vetülete van, a művészetekben is megjelenik, ezen belül a zenében is, ráadásul úgy tűnik, hogy egyre szélesebb az a talapzat, amelyen az északi érzés, látásmód bemutatásra kerül. Korántsem csak a metalban fejeződik ki az északi ember lelkülete, belső világa. A Sólstafir révén Aðalbjörn Addi Tryggvason hiteles reprezentánsa északnak, aki most egy új projektben mutatja meg magát. Az Isafjørd egy új duó, melynek másik tagja az ex-Pain Of Salvation-énekes, Ragnar Zolberg. Izlandi-svéd kooperációról van szó tehát, s az eredmény egy sajátos album.

Nem metalt hallunk, és a rockzenét is meglehetősen tágan kell értelmezni az Isafjørd kapcsán. A lemezborító nagyon megfogott: az észak-európai kisváros (izlandi?), ahol a kemény körülmények között megveti a lábát az ember, s a háttérben magasodik a hegy, nagyon megkapó látvány. Maga az „Isafjørd” kifejezés azt jelenti: jégfjord. Észak esszenciájával találkozunk. Ezt a világot festi meg hangokkal a két rokonlélek.

Mélyen melankolikus popzene posztrockkal találkozik, introvertált alkatok erős érzelmei tárulnak fel ezekben a nagyon bensőséges hangulatú dalokban, ahol finom zongora kíséri Zolberg magas fekvésű hangját, s utóbbi jól kiegészíti Tryggvason visszafogottságában is kitörés előtt álló vulkánt felidéző hangját. Amikor Addi nagyon szenvelgősre veszi a figurát (a Sólstafirban sem ritka ez tőle), akkor nem ritkán fárasztanak a kínkeservjei, elcsuklásai, de kétségtelen, hogy teljesen egyedi, ahogyan énekel, a hangszínével egyetemben.

A Njálssaga felmutat némi posztszerű torzított gitárt, azonban zömmel halk zongora hangjain csendül fel az északi ember belső lelki tájképe; a minimális dobkíséret, a megkonduló basszusgitár, az elmerengő ének (Andvök) bizonyos értelemben többet mond, mintha hangos gitárok tombolnának mindenünnen. A közelgő téli napokra remek kísérőzene.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw