Skip to content

GUTVOID: Durance Of Lightless Horizons

A 2019-ben, Ontario városában alakult Gutvoid a death metal zenekarok azon csoportjához tartozik, amelyek nem elégszenek meg azzal, hogy csupán létrehozzanak egy újabbat a műfaj megszámlálhatatlan mennyiségű lemeze közül, hanem lehetőségeik szerint aktívan próbálják alakítani azt. Ha már zenélésre adták a fejüket. Az első évben megjelent az Astral Bestiary EP, majd közzétettek egy számot és egy spliten is szerepeltek. Az első album idén őszre készült el.

Mivel death metalról van szó, a brutalitásvolumen természetszerűleg megvan, a csapat szereti a gyors, agresszív részeket, de ezeket szélesebb kontextusba helyezve terjedelmesebb kompozíciókat fejtenek ki, melyek a záró Wandering Dungeon képében a negyedórás hosszt is elérik. Az ilyen megfogalmazásmód és a progresszív szándékok szorosan összetartoznak, nyilvánvaló, hogy a death metal szélesítése folyik olyaténképpen, hogy a kvartett instrumentális részek sorát bontja ki, szövi tovább, és ezek remekül folynak át egymásba. Nem érzem azt, hogy pusztán témák, riffek egymáshoz tapasztása történne.

Erény, hogy a Gutvoid az úgymond megjegyezhetőbb részektől sem ódzkodik, bár nyilván nincs eldöntve/kimondva, hogy egy-egy téma „fogósabb”, avagy sem, mindenesetre a Delivered To The Altar Lich egyes riffjeit a death metalt kevésbé tekervényesen kedvelők is átérezhetik. Még ha ez sem egy pőre HM-death metal. A két gitár remekül kihasználja a lehetőségeit, sok a harmónia, a díszítés, a ritmusváltás, nem kimondottan deathes betétek is előfordulnak, de épp ezek a csapatok tartják elevenen ezt az irányzatot.

Aki kedveli a jelenlegi death olyan kiválóságait, mint a Blood Incantation, a Cadaveric Fumes (még ha fel is oszlottak az első album után), vagy a Chthe’ilist, az a Gutvoid kreativitástól izzó első teljes lemezére sem fog nemet mondani. Az Adam Burke-borító pedig ajándék.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw