Skip to content

IRON MAIDEN – Két éven keresztül a zenekar nagy része sem hallotta a kész Senjutsu lemezt

Senjutsu címmel szeptember 3-án jelenik meg az IronMaiden 17. stúdióalbuma, amelyről a The Writing On The Wall című előzetes dalt július 15-én mutatta be a csapat. A lemezt még jóval a pandémia előtt, 2019-ben vették fel Párizsban, a Guillaume Tell stúdióban. A dupla CD, 3 LP formátumban megjelenő Senjutsu (nagyjából „taktika és stratégia” a jelentése) lemez producere Kevin Shirley volt, a társproducer pedig Steve Harris. A borítót ezúttal is Mark Wilkinson készítette.

Bruce Dickinson:
Sejtésünk sem volt semmiről, abszolút semmi fogalmunk nem volt arról, hogy milyen lesz az album. Nem volt semmilyen konkrét elképzelésünk vagy prekoncepciónk, csupán néhány ötletünk. Bementünk a stúdióba, kipróbáltuk ezeket, és ha működtek, rögtön fel is vettük őket. Tehát miközben próbáltunk, mindent rögzítettünk – a szalag végig forgott.

www.facebook.com/ironmaiden


Ami a kreatív folyamatot illeti, Bruce szerint ő és Steve Harris nagyon különböző módon dolgoznak.


Steve szó szerint bezárkózott két-három napra, mi meg csak ott lógtunk és flippereztünk. Amikor aztán Steve azt mondta, hogy ‘Azt hiszem, megvan, srácok. Oi! Mindenki a stúdióba!’, akkor nekiláttunk az adott nóta összepróbálásának, felvételének. Amit én írtam Adriannel, az egy kicsit hagyományosabb volt – addig gitároztunk és énekeltünk, amíg azt nem éreztük, hogy valami kisült ebből. Aztán elpróbáltuk és rögtön fel is vettük. Ez tehát sokkal organikusabban zajlott, ha úgy tetszik. Steve inkább koncentrál a részletekre, meglehetősen aprólékos, pontosan tudja, hogy mit akar és hogyan akarja ezt.


Miután Nicko (McBrain, dobos) elkészült a dobokkal, „visszament Floridába, ahol meleg van”. És a többiek is mentek a dolgukra, amint végeztek a saját részeikkel, csak Bruce, Steve és a producer Kevin Shirley maradt a stúdióban, hogy befejezzék a munkát. Tehát úgy két éven keresztül a zenekar nagy része nem is hallotta a kész lemezt.


A menedzsmentnek sem volt másolata az anyagról. Azt hiszem, Steve-nek volt egy saját példánya egy laptopon, egy példány pedig el volt zárva valahol egy páncélteremben, és ennyi. Nyilván tartottunk attól, hogy kikerül valahonnan a felvétel. Szóval az, hogy ilyen sokáig titokban tudtuk tartani, tényleg nagyon jó. Utoljára akkor hallottam a lemezt, amikor Steve a mexikói élő albumot keverte (2020 közepe). Steve sem hallgatta meg az anyagot a stúdiózás befejezése óta, úgyhogy feltettük és mindketten azt mondtuk, hogy ‘Ez nagyon jó… hűha!
Steve Harris basszusgitáros:
Azért döntöttünk úgy, hogy ismét a franciaországi Guillaume Tell stúdióban vesszük fel a lemezt, mert ott nagyon nyugodt az atmoszféra. A létesítmény tökéletesen megfelel az igényeinknek; az épület egykor mozi volt, a magas mennyezetnek köszönhetően nagyszerű az akusztika. Ugyanúgy dolgoztunk, mint a The Book Of Souls albumnál, vagyis megírtunk egy dalt, összepróbáltuk, majd fel is vettük, amíg minden friss volt a fejünkben. Van néhány nagyon összetett dal az újak között, s ezeknél igen kemény melóba került, hogy pontosan úgy szólaljanak meg, ahogyan szerettük volna. Szerencsére Kevin Shirley producer jól meg tudja ragadni a zenekarunk lényegét. Nagyon büszke vagyok az eredményre, és alig várom, hogy a rajongók is hallhassák.


Bruce Dickinson:Mindannyian igazán izgatottak vagyunk az album miatt. Még 2019 folyamán vettük fel a Legacy turné egyik szünetében, hogy a maximumot hozhassuk ki a turnéból, és hogy az album megjelenése előtt legyen egy hosszabb felkészülési időszak, így elkészülhet egy remek borító és egy különleges videó is. Természetesen a járvány tovább késleltette a dolgokat – ennyit a legjobb tervekről… vagy inkább ‘stratégiákról’? Az új dalok nagyon változatosak, és némelyik elég hosszú. Van egy-két olyan szám is, ami egészen más, mint a megszokott stílusunk, és azt hiszem, hogy a Maiden rajongók meglepődnek majd – remélhetőleg a jó értelemben!IRON MAIDEN – The Writing On TheWall (a 2021-es Senjutsu album előzeteseként)
IRON MAIDEN – Senjutsu
(09/03 – Parlophone)

01. Senjutsu (8:20) – Smith/Harris
02. Stratego (4:59) – Gers/Harris
03. The Writing On The Wall (6:13) – Smith/Dickinson
04. Lost In A Lost World (9:31) – Harris
05. Days Of Future Past (4:03) – Smith/Dickinson
06. The Time Machine (7:09) – Gers/Harris
07. Darkest Hour (7:20) – Smith/Dickinson
08. Death Of The Celts (10:20) – Harris
09. The Parchment (12:39) – Harris
10. Hell On Earth (11:19) – Harris

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw