Skip to content

INSOMNIUM – A finn történelem legnagyobb katasztrófája

(Részlet a november 18-án megjelenő Hammerworld magazinban olvasható interjúból.)

Anno 1696 címmel ez év februárjában jelentette meg legújabb, immár kilencedik stúdióalbumát a melodikus death metal színtér egyik kiválósága, a finn Insomnium. Majd november elején egy három dalos EP-t is kiadtak Songs of the Dusk címmel. Utóbbin olyan szerzemények szerepelnek, amelyek eredetileg még az Anno 1696 speciális, két CD-s deluxe kiadásának második lemezén kaptak helyet. A november 17-én Budapesten is fellépő csapat basszusgitáros-énekesével, Niilo Sevänennel beszélgettünk.

Terveztek olyan alkalmat, hogy az egész albumot bemutassátok koncerten?
„Szóba került, de turnén biztosan nem lesz ilyen. A rajongóink ugyanis a régebbi dalainkat is hallani akarják, és ha az egész Anno 1696 albumot lejátszanánk, az nagyon sok időt elvinne. A sima verzió is közel egy órás, a három plusz dallal együtt pedig hetvenöt percet tenne ki a játékidő, szóval nem nagyon lenne lehetőség más dalt is betenni a programba. Ezért úgy döntöttünk, hogy öt-hat nótát emelünk csak be a koncertprogramba az új albumról, de ezeket is folyamatosan cserélgetjük. Ezért aztán fogalmam sincs, hogy amikor november 17-én Budapesten lépünk fel, ott melyik lesz hallható. Nem tettünk le arról, hogy eljátsszuk a teljes Anno 1696 albumot, de erre csak valami speciális alkalomból kerülhet sor.”

Ha már szóba hoztad a budapesti koncertet, milyennek látod az Insomnium magyar közönségét?
„Szerintem egyre erősebb, ahogy másutt is ezt tapasztaljuk. Nagyon szeretem Budapestet, mindig jó odamenni. Volt már headliner koncertünk Magyarországon, de nem tudom megmondani, mennyien voltak azon. Arra viszont emlékszem, hogy a Moonspell-lel együtt tavaly jártunk nálatok. Az nagyon jó koncert volt. Szerintem a magyar rajongók közül is egyre többen ismerik és kedvelik a zenekart, persze stadiont azért még nem kell lefoglalnunk ahhoz, hogy nálatok léphessünk fel.”

.
Korábban többször előfordult, hogy a koncerteken vendégzenész segített ki benneteket. Az Anno 1696 turnéján milyen felállásban lesztek láthatóak?
„Még nem tudom megmondani, de azért van most három gitárosunk, hogy ne legyen szükség beugró zenészre. Tudod, korábban Ville volt az, aki nem tudott turnézni velünk, tavaly pedig Marcusnak volt olyan magánjellegű problémája, ami miatt otthon kellett maradnia. Ezért volt szükségünk arra, hogy Nick (Cordle, az Arch Enemy korábbi, az Omnium Gatherum jelenlegi tagja) lépjen be a helyére. Ilyen dolgok bármikor előfordulhatnak. Ha nem tudjuk megoldani másként, akkor muszáj beugró zenészt találnunk. Koncerteket nem akarunk törölni, csak ha nagyon muszáj, ezért reménykedem benne, hogy ezen a turnén nem lesz szükség kisegítő zenészre, de ki tudja, hogy alakulnak addig a dolgok?”

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw