Skip to content

INSOMNIUM – A finn történelem legnagyobb katasztrófája

(Részlet a november 18-án megjelenő Hammerworld magazinban olvasható interjúból.)

Anno 1696 címmel ez év februárjában jelentette meg legújabb, immár kilencedik stúdióalbumát a melodikus death metal színtér egyik kiválósága, a finn Insomnium. Majd november elején egy három dalos EP-t is kiadtak Songs of the Dusk címmel. Utóbbin olyan szerzemények szerepelnek, amelyek eredetileg még az Anno 1696 speciális, két CD-s deluxe kiadásának második lemezén kaptak helyet. A november 17-én Budapesten is fellépő csapat basszusgitáros-énekesével, Niilo Sevänennel beszélgettünk.

Terveztek olyan alkalmat, hogy az egész albumot bemutassátok koncerten?
„Szóba került, de turnén biztosan nem lesz ilyen. A rajongóink ugyanis a régebbi dalainkat is hallani akarják, és ha az egész Anno 1696 albumot lejátszanánk, az nagyon sok időt elvinne. A sima verzió is közel egy órás, a három plusz dallal együtt pedig hetvenöt percet tenne ki a játékidő, szóval nem nagyon lenne lehetőség más dalt is betenni a programba. Ezért úgy döntöttünk, hogy öt-hat nótát emelünk csak be a koncertprogramba az új albumról, de ezeket is folyamatosan cserélgetjük. Ezért aztán fogalmam sincs, hogy amikor november 17-én Budapesten lépünk fel, ott melyik lesz hallható. Nem tettünk le arról, hogy eljátsszuk a teljes Anno 1696 albumot, de erre csak valami speciális alkalomból kerülhet sor.”

Ha már szóba hoztad a budapesti koncertet, milyennek látod az Insomnium magyar közönségét?
„Szerintem egyre erősebb, ahogy másutt is ezt tapasztaljuk. Nagyon szeretem Budapestet, mindig jó odamenni. Volt már headliner koncertünk Magyarországon, de nem tudom megmondani, mennyien voltak azon. Arra viszont emlékszem, hogy a Moonspell-lel együtt tavaly jártunk nálatok. Az nagyon jó koncert volt. Szerintem a magyar rajongók közül is egyre többen ismerik és kedvelik a zenekart, persze stadiont azért még nem kell lefoglalnunk ahhoz, hogy nálatok léphessünk fel.”

.
Korábban többször előfordult, hogy a koncerteken vendégzenész segített ki benneteket. Az Anno 1696 turnéján milyen felállásban lesztek láthatóak?
„Még nem tudom megmondani, de azért van most három gitárosunk, hogy ne legyen szükség beugró zenészre. Tudod, korábban Ville volt az, aki nem tudott turnézni velünk, tavaly pedig Marcusnak volt olyan magánjellegű problémája, ami miatt otthon kellett maradnia. Ezért volt szükségünk arra, hogy Nick (Cordle, az Arch Enemy korábbi, az Omnium Gatherum jelenlegi tagja) lépjen be a helyére. Ilyen dolgok bármikor előfordulhatnak. Ha nem tudjuk megoldani másként, akkor muszáj beugró zenészt találnunk. Koncerteket nem akarunk törölni, csak ha nagyon muszáj, ezért reménykedem benne, hogy ezen a turnén nem lesz szükség kisegítő zenészre, de ki tudja, hogy alakulnak addig a dolgok?”

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw