Skip to content

IN THE WOODS… / SATURNUS / THE FORESHADOWING – Bp., Dürer Kert

(Fotó: Béres Máté)

A figyelemreméltó csomag az olasz The Foreshadowing koncertjével vette kezdetét. A terembe érve már játszott a csapat – nyomban rá kellett hangolódni a búskomor zenére. A római formáció rokon zenekara a szintén az örök városból származó, jóval korábban alakult Novembre-nek, Giuseppe Orlando náluk is dobolt. Marco Benevento énekes érdekes frontember: őszes hajával, konszolidált megjelenésével (pl. zakó) nem éppen mezei metalos benyomását keltette, de ez egyrészt illik a zenéhez, másrészt ez az elegancia ad egy egyediséget a megjelenésüknek. Alessandro Pace gitárdallamairól nem volt nehéz megállapítani, hogy az olaszok ismerik és szeretik a My Dying Bride-ot, de e mélabús doom zenén belül törekednek arra, hogy legyen némi saját íze a dolognak, az itáliai jelleg pedig karakterrel is felruházza, amit előadnak. Marco hangja ennek fontos eleme. Lehet, hogy a The Foreshadowing soha nem lép ki az előzenekari státuszból, de lemezeik kellemesek.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt lépett fel ugyanitt a dán Saturnus az Esoteric társaságában. The Storm Within címel nyáron jelent meg a csapat visszatérőnek is nevezhető albuma, s a zenekar újra felvette az aktivitás fonalát. Ehhez adott egy nagyon energikus felállás, amely a korábbi dalokat is új életre tudja kelteni. Ez a koncert – miképpen a tavalyi – kellőképpen alátámasztotta, hogy a Saturnus új korszakát éli. A zene szomorkás doom/death metal, azonban a dinamizmus soha nem hiányzott a zenekarból. Az élő koncertekre pedig jellemzők olyan „extrák”, amelyek a műfaj legtöbb képviselőjétől elég távol állnak. A tagok szeretik felhőtlenül átélni a játékot, vicces grimaszokat vágni, egymásra mosolyogni, s a tréfás ugratások sem állnak tőlük távol, főleg Thomas Akim Grønbæk Jensen frontember részéről. Jensen hörgésére már többször kitértem: nem is a hangszíne az, ami egyedi, hanem ahogyan a hörgést magát alkalmazza, ahogyan hangsúlyozza a szavakat, és megnyomja, „öblösíti” az bömbölő hangokat. Ez érdekes kontrasztban áll az énekes cseppet sem agresszív megjelenésével. Tartalommal tölti fel a klisét: a hörgést hangszerként kezeli.

A programban természetesen főleg az idei albumról játaszottak, bár az igazat megvallva én a Saturn In Ascensiont egy hangyányival jobbnak tartom. Mindenesetre hangulatos a The Storm Within is: a dánok nem akarnak mindenkinél súlyosabbak és letaglózóbbak lenni, a számokban sok a díszítés, finom részek, billentyűs betétek, keserédes, elmélázó dallamok, s mindez a műfajon belül a könnyebben befogadható alakulatok közé helyezi a Saturnust. Indee Rehal-Sagoo szép dallamokat játszott, Julio Fernandezzel együtt szilárd gitárpárost alkotnak az új Saturnus-felállásban. A ritmusszekció és a billentyűs hangszerek is jól tették a dolgukat, emellett a műsort is korrektül állították össze. Ha nem tévedek, mind az öt lemezről játszottak, a The Storm Within anyagának a zöme elhangzott. Remélhetőleg sínen vannak, jó ideig futja a lendületből.

A Botteri ikrek nélküli In The Woods…-ot nevezhetjük tribute-bandának, egy olyan régi zenekarhoz, ahol egyetlen tag, jelen esetben a dobos képviseli a régi felállást, magam is általában szkeptikusan állok, azonban ez a koncert mégis nagyon élvezetesre sikerült. Pár éve egyszer már láttam az In The Woods…-ot a Brutal Assaulton, de ott egyáltalán nem voltak ideálisak a körülmények. Igaz, a régi dicső idők – és tagok – már a múlthoz tartoznak, végre egy kis klubban találkozhattam azzal a csapattal, amely a ’90-es évek egyik legkiemelkedőbb zenei pélyafutását járta be. Olyan csodák nem születnek többé, mint az Omnio, de én örültem a tavalyi Diversum albumnak is, ami nyilvánvalóan teljesen más jellegű zenét kínált, ha egy-két vékony szállal kötődik is az évtizedekkel korábbi időkhöz.

Nem lehet elvitatni, hogy a színpadra In The Woods…-ként kiálló csapat nagyon profin és lelkiismeretesen tette a dolgát. Nem éreztem azt, hogy egy pőre haknival akarnak hülyíteni. Már azzal „megvett” az ötös, hogy a felejthetetlen Heart Of The Ages debüt címadó dalával kezdtek, s a klasszikus lemezről még két további epikus tételt adtak elő (…In The Woods, Yearning The Seeds Of A New Dimension). Bernt Fjellestad énekes jól énekelte a témákat, melyeket az eredeti frontember (Jan Kenneth Transeth) talán már nem tudna így visszaadni. A viccelődés egyébként őket is jellemezte – Bernt élcelődött a Saturnus kárára, mondván mégiscsak ők, a norvégok az igazi északiak, náluk vannak fjordok, nem a dánoknál -, és a zenekaron belül hangulat is oldott volt.

Bernt Sørensen és Kåre André Sletteberg gitárosok az eredeti verziókhoz hűen adták elő a gyönyörű gitárdallamokat, riffeket, tremoló-áramlásokat, de egy mai interpretáció értelemszerűen nem lehet olyan, mint volt 30 évvel ezelőtt. Elég volt, hogy felelevenítették azt a hangulatot. A csúcspontot az Omnio nyitódala, a 299 796 km/s jelentette, de a Cease The Day és a Diversum három tétele is erőteljesen szólt élőben. A kvintett együttes játéka összeboronálta több évtized In The Woods…-világát. Még egyszer érdemes kiemelni Bernt Fjellestad meggyőző énekteljesítményét.

Anders Kobro dobjai kristálytisztán, talán túl tisztán is, szóltak, csaknem bizonyos, hogy triggert használ. De Nils Drivdal bőgőjével egyetemben nagyon masszívak voltak a ritmusok. Miután a norvégok letudták a kötelező szettet, érkeztek a kérések a program folytatására. A többiek hátrafordultak a főnök, Kobro felé, aki a fejével finoman nemet intett, s ez volt a végszó. Nyilván nem volt kedve folytatni. Dupla terjedelemben is szívesen hallgattam volna a zenekart, azonban ez a „post-In The Woods…”-koncert így is jutalomjátékként volt felfogható. Ki tudja, lesz-e még alkalom megtekinteni őket.

M. P.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw